En Sıcak Konular

Örgüt üyesine indirim geliyor

19 Ocak 2012 08:23 tsi
Örgüt üyesine indirim geliyor 2 milyon dosyayı eriteceği gerekçesiyle hazırlanan 100 maddelik paket tamamlandı. Pakette terörle ilgili ilginç maddeler yer alıyor.

Örgüte üye olmamakla birlikte örgüt adına suç işleyenler örgüt üyeliğinden dolayı verilen cezanın yarısını alacak. 2 yılın altında kalan terör suçları para cezasına çevrilebilecek.

Yargının yükünü hafifletecek paket tamamlandı. Molotof kokteyli bomba kapsamına alınıyor. Çek borcu sebebiyle kimse cezaevine girmeyecek. Ömür boyu sabıkalı kalma tarihe karışırken basın ve ifade özgürlüğü kapsamındaki mahkumiyetler 3 yıl içinde tekrarlanmaması halinde askıya alınacak. Kuvvetli suç şüphesi ve tutuklama nedeninin varlığı açıkça yazılacak

Adalet Bakanı Sadullah Ergin yargıda 2 milyon dosyayı eritecek reform paketini açıkladı.Ceza, İcra- İflas ve İdari Yargı mevzuatında 100 maddelik değişiklik öngören paket, çarpıcı değişiklikler içeriyor. Kaçak elektrik kullanımı hırsızlıktan sayılmazken molotof kokteyli bomba kapsamına alınıyor. Özel Yetkili Mahkemelerdeki gizlilik süresini 3 ay ile sınırlayan reform paketi alkollü ve ehliyetsiz araç kullananların adliyeye intikal ettirilmesinin önüne geçiyor. Çek borcundan dolayı kimse cezaevine girmeyecek. Vatandaşın evinde kullandığı lüzumlu eşyalar da haczedilemeyecek. Ömür boyu sabıkalı kalmayı tarihe karıştıran paket, basın ve ifade özgürlüğü kapsamındaki mahkumiyetleri 3 yıl içinde tekrarlanmaması halinde askıya alacak. Ceza mevzuatında yapılan değişikliklerle bundan böyle ehliyetsiz veya alkollü araç kullananlara Cumhuriyet savcılarınca idari para cezası verme uygulaması son bulacak. Yurda kaçak girenler ile belge almadan turist rehberliği ve seyahat acenteliği yapanlar artık para cezasına çarptırılacak. Yetki kaymakamlık ve valiliklerce kullanılacak.

BASİT SUÇ HAKİM ÖNÜNE ÇIKMAYACAK

Vatandaş basit suçlar için hakim önüne çıkmak zorunda kalmayacak. Yaralama ve hakaret suçları dışında kamu görevlisinin ticaretle uğraşması, yabancı devlet bayrağına karşı hakaret ve usulsüz cenaze defni gibi suçlara 100 ila 3 bin 600 TL arasında para cezası kesilecek. Kaçak elektrik kullanımı karşılıksız yararlanma suçuna dönüştürüyor. Bundan böyle elektrik borcunun faiziyle birlikte ödenmesi durumunda hapis cezası uygulanmayacak. Bu durum, suçu ilk kez işleyenler için geçerli olurken kaçak elektrik kullanımının 2 yıl ila 5 yıl arasında olan cezası da değişmeyecek. Böylece suçun niteliği hırsızlıktan çıkarılıyor.

MOLOTOF SİLAH OLDU

Yeni yargı paketiyle birlikte ciddi yaralanmalara neden olan Molotofkokteyli  silah kapsamına alındı. Molotofkokteyli silah ve patlayıcı madde (bomba) kapsamına alınarak bundan böyle uygulama birliği sağlanacak.

SABIKA KAYDI MEZARDA BİTMEYECEK

Kişinin ölümü yada üzerinden 80 yıl geçmesiyle silinen adli sicil uygulaması tarih oluyor. Sabıka kaydı mezarda biter uygulaması son bulacak. Paketle birlikte fişleme kayıtları artık kişinin ölümüne kadar değil 5 yıl boyunca saklanacak. Yüz kızartıcı ve devlete karşı işlenen suçlarda bu rakam 15 yıl olurken tüm suçlara her halükarda 30 yılda bir format atılacak.

TUTUKLAMA ZORLAŞACAK

Tutukluluk tartışmasını hafifletecek bir uygulama hayata geçirilecek. Adli kontrol tedbiri için üst sınır 3 yıldan 5 yıla çıkarılacak. tutuklama kararı verilmesi zorlaşacak. Kuvvetli suç şüphesi, tutuklamam nedeninin varlığı açıkça yazılacak. Bundan böyle Özel Yetkili mahkemeler bir nevi savcı gibi gerekçe yazacak.

BIÇAK PARASI RÜŞVET

Rüşvet suçu yeniden tanımlandı. Görevi kötüye kullanma suçu rüşvet suçu olarak değiştirildi. Para alma eylemleri bundan böyle rüşvet suçunu oluşturacak. Doktorun bıçak parası alması rüşvet suçu sayılacak. 1-3 yıllık hapis cezası 4-12 yıla çıkarılacak. Ancak kişinin haklı bir işini gereği gibi, hiç veya en azından vaktinde görülemeyeceği endişesiyle kendini mecbur hissederek kamu görevlisine menfaat temin etmek zorunda olması halinde bu menfaati temin etmiş olan kişi hakkında ceza verilmeyecek.

ÖRGÜT ÜYELİĞİNE İNDİRİM

Bundan böyle örgüte üye olmamakla birlikte örgüt adına suç işleyenler örgüt üyeliğinden dolayı verilen cezanın yarısını alacak. Temel şart ise örgüt içindeki hiyerarşik yapıya dahil olmamak olacak. Özel yetkili mahkemelerde savcılarca yürütülen soruşturmalarda, şüphelinin ifade tutanağı, bilirkişi raporu ve deliller için gizlilik süresi iddianame tamamlanana kadar değil 3 ay süreyle geçerli olabilecek. 2 yılın altında kalan basit terör suçları da para cezasına çevrilebilecek.

BORU HATLARINA DOKUNAN YANDI

Yeni düzenlemeyle petrol boru hatlarından yapılan hırsızlık girişimine verilecek ceza 3-7 yıldan 5-12 yıla çıkarıldı. Örgütlü suçlarda ise ceza 3 - 15 yıldan 7-18 yıla çıkarılacak.  Petrol boru hattına zarar verenler ise 4-12 yıl hapis cezasına mahkum olacak.

Evdeki lüzumlu eşyaya haciz yok

Çek borcundan dolayı bundan böyle kimse cezaevine girmeyecek. İcra dairelerinde iş yükü azaltılacak. 886 TL'lik limitin altındaki icra takipleri doğrudan yapılamayacak. Borçluya ödeme yazısı gidecek. '5 gün içinde öde, ödemezsen icra yoluna gidilecek' denecek. Ödemezse ilamsız icra başlayabilecek. Ancak kişilerin evlerindeki lüzumlu eşyalara el konulamayacak. Sadece altın, para ve karşılığı olan değerli kağıtlar haciz edilebilecek. İcra dairelerinin para ile olan ilişkileri kaldırılacak. Borçlu parayı banka hesabına yatıracak. Alacaklı banka hesabından tahsilat yapacak. Elektronik ortamda icrada satışa sunulmuş eşyalara teklif verilebilecek.

İFADE ÖZGÜRLÜĞÜNDE 'ASKI' DÖNEMİ

Reform paketinde basın ve ifade özgürlüğü kapsamındaki düzenlemelere de yer verildi. Adli para cezası ve üst sınırı 5 yılı geçmeyen mahkûmiyetleri askıya alınıyor. 3 yıl içerisinde suçun tekrarlanmaması halinde durum tamamen ortadan kalkacak. Suç tekrar süresi böylece 2 yıl azalmış olacak. İleriye dönük yayın durdurmalar da ortadan kalkıyor. Mahkemelerce yasaklanmayan yayınları için beyaz bir sayfa açılıyor. Mahkemelerce yeni bir yasaklama veya toplatma kararı verilmemiş olması durumunda yayınlarla ilgili daha önce verilen toplatma kararları hükümsüz hale getiriliyor. Adli Tıp'a sevkedilen kimseye koluna damga vurulması uygulaması da son buluyor.

6 BİN TEMYİZ DOSYASI BİTİYOR

Reform paketi Danıştay ve İdare Mahkemelerine de etki edecek. İdare Mahkemelerindeki her türlü dilekçeler hakimi beklemeden evrak bürolarına teslim edilecek. Dilekçeler artık ücretsiz olacak. 50 bin TL'nin altındaki davalar da Bölge İdare Mahkemelerinde kesinleşecek. Danıştay İdari Dava Daireleri Kurulu, üç yıllık geçici bir süre için sürekli çalışabilecek. Düzenleme ile 6 bin temyiz dosyası iki yıl içinde karara bağlanacak.

DAVA DEVAM EDİYOR

Adalet Bakanı Ergin, Hrant Dink davası konusunda temyiz sürecine dikkat çekti. Ergin, "Dink davası bitmiş değil süreç devam ediyor. Biliyorsunuz yargılamalar soruşturma, kovuşturma ve temyiz olmak üzere üç aşamadan oluşuyor. Şu anda ilk iki aşama geçti. Üçüncü aşama önümüzde" dedi.

Hangi davalar düşecek?

Reform paketinin yargıdaki iş yüküne sayısal olarak etkisi belirlendi. Buna göre değişikliklerin hayata geçmesiyle düşecek dosya sayıları şöyle:
- Karşılıklı çek keşide etmekten kaynaklanan dosyalar: 600 bin.
- Ön ödeme kapsamına girecek dosyalar: 65 bin.
- Elektrik hırsızlığından ilk derece mahkemelerine gelen yıllık dosyalar: 70 bin.
- Elektrik hırsızlığından Yargıtay Ceza Daireleri ve Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı'nda bulunan dosyalar: 53 bin.
- Suç olmaktan çıkan fiillere ilişkin dosyalar: 1 milyon 500 bin.
- Kabahatler: 260 bin.
- İcra dosyaları: 1 milyon.

bugün


Bu haber 848 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    5,431 µs