En Sıcak Konular

Bakan Eker: Sütte kanser riski yok

18 Ocak 2012 19:39 tsi
Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker, sütte kanser riski iddiası ile ilgili olarak, "Birisi bir cümle atıyor ortaya, ondan sonra herkes o yanlış cümlenin üzerinden gidiyor.

Sütle ilgili süt veren hayvanlar hastalandığında antibiyotik kullanılıyor, tıpkı insanlardaki gibi. O sütün bir süre kullanılmaması lazım. Bazen olabiliyor ama bu yaygın birşey değil ki. Bu kalkıp da Türkiye'deki sütte kanser riski var dedirtecek birşey değil. Bunun söylemek büyük bir haksızlık." dedi.

Kanser ve mavi bebek sendromuna yol açan, toprak ve sudaki nitrat kirliliğini izlemek üzere 20 tane mobil laboratuvar hizmete girdi. Mobil laboratuvarlar için düzenlenen törene katılan Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker, gündeme ilişkin soruları cevapladı. Eker, sütte kanser riski olmadığını bir kez daha yineleyerek, "Bir soru sorulduğunu da o sorula mutlak cevap verilmesi gerekiyor. O mutlak şu, yani bulunabiliyor, ama bunun oranı önemli. Toplum sağlığını tehdit edecek veya bütün sütlerin tamamı ile ilgili birşey yok Türkiye'de, biz bunu da açıklıyoruz.." diye konuştu.

Kimsenin üretilen gıda maddeleri ile ilgili haksız bir itham ortaya atmaya hakkı olmadığını ifade eden Eker, bu tür şeylerin Türkiye'ye zarar vereceğini kaydetti. Siyasal olarak birilerinin kendilerine karşı olabileceğini belirten Eker, "Birileri benim karşımda olabilir, beni tenkit edebilirsiniz, hükümetimi tenkit edebilirsiniz, bakanlığımı tenkit edebilirsiniz şahsımı tenkit edebilirsiniz, ama tarım bakanına zarar vereceğim diye onu tenkit edeceğim diye Türk çiftçisine zarar vermek insafsızlıktır. Türk sanayicisine, Türk gıda üreticisine zarar vermek bir muameleyi reva görmek insafsızlık ve haksızlıktır." dedi. Eker şöyle devam etti:

"Ama ısrarla bir şekilde bu yanlış bir şekilde yanlış bir mecraya doğru götürülüyor, hiçbir şekilde endişe edilecek birşey yoktur. Türkiye'de süt de diğer ürünler de denetleniyor. Kimsenin endişe etmesine gerek yok. Sanayide işlenen sütler çeşitli tekniklerle pastorize ediliyor, mikropsuz hale getiriliyor. Dolayısıyla gönül rahatlığı ile tüketiciler açısından hiçbir sorun olmadığını söylüyoruz."

Denetimlerde zaman zaman gıda güvenliğine aykırı sonuçlar çıkabildiğine işaret eden Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Eker, "Bizim söylediğimiz bu, verdiğimiz cevap da bu. Bu dünyanın her yerinde çıkabilir. Dün de söyledim, bin de bir rastlanabilecek bir şeyi kalkıp da yaygın bir şey gibi ifade etmek yanlış. Dünyanın her yerinde belli oranlarda yanlış yapanlar olabiliyor. Önemli olan bunlarla mücadele etmek bunları cezalandırmak. Bunların olmaması için gerekli tedbirleri hayata geçirmek biz şu anda bunları hayata geçiriyor. Biz Türkiye'de tarladan sofraya çatala kadar bütün denetim zincirini kontrol altında tutucağız, denetim altında tutacağız. Sistemi kurduk. Bu sistem artık daha hızlı bir şekilde hayata geçiyor." şeklinde konuştu.

cihan

Bu haber 571 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,738 µs