En Sıcak Konular

Suriye için kritik günler

18 Ocak 2012 19:14 tsi
Suriye'de 10'uncu ayına giren ve 6 bini aşkın kişinin yaşamını yitirdiği olaylar sürerken, ülke kritik günlerin eşiğinde. BM Güvenlik Konseyi yarın Suriye ile ilgili yeni bir tasarıyı tartışmaya hazırlanıyor.

Suriye'de 10'uncu ayına giren ve 6 bini aşkın kişinin yaşamını yitirdiği olaylar sürerken, ülke kritik günlerin eşiğinde. BM Güvenlik Konseyi yarın Suriye ile ilgili yeni bir tasarıyı tartışmaya hazırlanıyor. Arap Birliği de Suriyeli sivilleri korumak için asker gönderip göndermemeyi Cuma ve Cumartesi günü masaya yatıracak.

BM Güvenlik Konseyi'nde yarın çok ciddi tartışmaların yaşanacağı belirtiliyor. Rusya'nın, perde arkasında yeni bir karar tasarısı üzerinde çalıştığı, Suriye için Yemen benzeri bir çözüm düşündüğü ifade ediliyor. Yemen'de Devlet Başkanı Ali Abdullah Salih tüm yetkilerini yardımcısına devretmişti. Ancak Salih yeni seçimlere kadar devlet başkanı unvanını koruyacak. Aynı çözümün Esad için de düşünüldüğü, Esad'ın yetkilerini Devlet Başkanı Yardımcısı Faruk El Şara'ya devretmesinin, ancak seçimlere kadar unvanını korumasının planlandığı kaydediliyor.

Güvenlik Konseyi'nde, Rusya ve Çin'in vetosu nedeniyle Suriye'de yönetim karşıtı gösterilerin başladığı geçen Mart ayından bu yana bu ülkeyle ilgili karar alınamamıştı. BM Genel Sekreteri Ban Ki-moon ise önceki günlerde Suriye lideri Esad'a şiddeti sonlandırma çağrısında bulunarak, "Esad, meşruiyetini kaybetti" demişti.

Arap Birliği toplantısı

Arap Birliği de Cuma ve Cumartesi günü Suriye ile ilgili gözlemcilerin hazırladığı raporu masaya yatırmaya hazırlanıyor. Birliğin son dönemde öne çıkan ülkelerinden biri olan Katar Emiri Şeyh Hamad Bin Halife Al Thani, Suriye'ye Arap Birliği'nin askeri müdahalede bulunması teklifinde bulunmuştu. Katar Emiri Al Thani, Suriye'deki şiddet olaylarının sonlandırılması amacıyla Arap gücünün gönderilmesi gerektiğini söylemişti. Arap Birliği'nin görüşmelerde askeri müdahaleyi de masaya yatıracağı bildiriliyor.

Bu arada, Suriye'deki gözlemcilerin görev süresi, yarın (19 Ocak) sona eriyor. Dünya medyası Arap Birliği gözlemcilerinin raporunu beklerken, geçen hafta Suriye'den ayrılan bazı gözlemcilerin yaptığı açıklamalar rapor hakkında şüphelerin ortaya çıkmasına yol açtı.

Suriye askerlerinin saldırısına uğradığını ifade eden Cezayirli gözlemci Enver Malik, Esad rejiminin gözlemcileri aldattığını kaydetti. Suriye rejiminin kurtuluşu mezhep savaşında aradığını belirten Malik, Suriye rejminin sırf gözlemcileri ülkede "teröristler" bulunduğuna ikna etmek için kendi yandaşlarını öldürmeye başladığını açıklamıştı. Malik ayrıca, misyondaki gözlemcilerden Faslı bir hukuk uzmanı, Cibutili bir kalkınma yardımcısı ve bir Mısırlı'nın çalışmalarını durdurduklarını, çok sayıda gözlemcinin, geldikleri ülkelerin izin vermemesi nedeniyle çalışmalarını durdurmaya cesaret edemediklerini söylemişti.

Şam yönetimi giderek yalnızlaşıyor

Siyasi arenada bunlar devam ederken, Suriye'de rejimden kopmalar ise devam ediyor. Ülkeden kaçan siyasiler, kabile liderleri ve üst düzey askeri yetkililer ya Türkiye'ye ya da Lübnan üzerinden Mısır'a sığınıyor. Ülkesini terk eden Suriye Millet Meclisi üyesi Humus Milletvekili İmad Galyon, siyasi ve ekonomik darboğazda Suriye rejiminin 3 ay içinde düşeceği öngörüsünüde bulundu. Ülkeden ayrılan siyasiler ve ordudan firar eden askerler, ülkede uçuşa yasak bölge ilan edilmesi halinde insanların yüzde 60'ından fazlasının ülkeyi terketmek için hazır olduğunu vurguluyor.

Fransa'da yaşayan Suriye eski Başkan Yardımcısı Abdülhalim Haddam da önceki gün Arap televizyonlarına yaptığı açıklamada, Şam yönetimine çok yakın bir kaynağın kendisine "Beşşar Esad'ın birkaç hafta içinde istifa edeceğini" söylediğini ifade etti. Beşşar Esad'ın aynı yerde üst üste iki gün kalmadığını belirten Haddam, Suriye ordusundan aldığı istihbaratlara göre komutanların Esad rejiminin bittiğinin farkında olduğunu söyledi. Haddam, "Suriye rejimi sanıldığından çok daha zayıf" diye konuştu.

Dini gruplar, Şam ile diyalog kapılarını kapattı

Öte yandan, Suriyeli dini gruplar uzun yıllar sonra ilk kez bu hafta İstanbul'da bir araya geldi. Suriyeli Sufi, Selefi, Müslüman Kardeşle ve bağımsız din adamlarının ortak düzenlediği toplantıda Esad rejimi sonrasında iç karışıklığın önüne geçmek için ortak kararlar alındığı kaydedildi. Toplantıya, İsam Attar, Muhammed Ali Sabuni, Riyad Şakva ve Zeynelabidin Serur gibi birçok önemli isim iştirak etti. Binlerce Suriyeli sivili katleden Esad rejimi ile diyalog kapılarının tamamen kapatıldığını belirten din adamları, Suriye'deki devrimi desteklediklerini ve çöküşün eşiğindeki rejime karşı yabancı güçlerin askerine müdahalesine de karşı olduklarını vurguladılar.

Tüm gelişmelerin yanında birçok şehri kuşatma altında tutan Suriye ordusu ve güvenlik güçleri katliamlarını sürdürürken, Esad rejimi de zaman kazanmanın yollarını arıyor.

Arap Birliği'nden ciddi bir kararın çıkmayacağından emin olan Suriye'nin Mart ayına kadar süre kazanmak için çaba sarfettiği belirtiliyor. Çünkü hâlihazırda Arap Birliği'nin başkanlığını yapan Katar, Mart ayında bayrağı Irak teslim edecek. Suriye'nin önemli destekçilerinden olan Irak'taki Maliki yönetiminin Mart ayına kadar ülkedeki tüm dengeleri ele geçirdikten sonra Arap Birliği'nde bir değişiklik olmadığı halde Suriye'ye güçlü bir destek vermeye hazırlandığı ifade ediliyor.

aa








Bu haber 587 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,359 µs