En Sıcak Konular

'Hiçbir ülkenin iç işlerine karışmak gibi düşüncemiz olamaz'

18 Ocak 2012 17:46 tsi
Kuzey Irak'ta temaslarda bulunan Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan, Türkiye'nin hiç bir ülkenin iç işlerine karışma gibi bir düşüncesinin olmadığını ve olamayacağını söyledi.

Bakan Çağlayan, Irak Bölgesel Kürt Yönetimi Başkanı Mesut Barzani'yi Selahaddin kasabasında bulunan makamında ziyaret etti. Daha sonra basın karşısına çıkan Çağlayan Barzani ile son derece verimli bir görüşme yaptıklarının altını çizdi.

Her ziyaretin bir mesajı olduğunu, buraya gelişinin kendisinin bile bir mesaj olduğunu söyleyen Çağlayan, "Türkiye olarak önem verdiğimiz konulara ilişkin Mesut Barzani de Neçirvan Barzani de aynı kanaatteler. Irak'ın bölünmez bütünlüğü, tekliği ve tüm etnik, dini yapılarını dikkate alan bir yapı, bizim de Mesut ve Neçirvan Barzani'nin de tercihidir." dedi.

HİÇBİR ÜLKENİN İÇ İŞLERİNE KARIŞMAK GİBİ BÖYLE BİR DÜŞÜNCEMİZ OLAMAZ

Türkiye'nin hiç bir ülkenin iç işlerine karışma gibi bir düşüncesinin olmadığını ve olamayacağını vurgulayan Bakan Çağlayan, "Bunun tüm dünya tarafından tekrar bilmesinde fayda görüyorum. ABD askerilerinin gidiyormuş görüntüsü bir komşu ve dost ülke olarak bizi üzmektedir. Bilindiği üzere sayın başbakanımız sayın Maliki ile bir telefon görüşmesi yapmış bu konudaki hassasiyetlerini Türkiye'nin hassasiyetlerini dile getirmiştir. Bundan sonra Irak Başbakanının yaptığı açıklama bizim için üzüntü vericidir. Ancak her şeye rağmen başından beri Irak'ın çeşitli etnik ve mezhep yapısının bir ve bütün olması, Irak'ın bütün olarak görülmesi, Türkiye açısından her zaman kayda değerdir." dedi.

TÜRKİYE IRAK'IN BİRLİĞİNDEN VE BÜTÜNLÜĞÜNDEN YANA

Irak'ın bütünlüğünden yana olduklarına dikkat çeken Bakan Çağlayan, "Türkiye her fırsatta Irak'ın birliğinden ve bütünlüğünden yana olduğunu her fırsatta dile getirdik. Irak'ın her bölgesi ve her etnik yapısı ile ilişkilerimizi, ekonomik ilişkilerimizi sürdürme kararlığımızı ifade ettik." dedi.

SURİYE İLE TİCARİ İLİŞKİLER DEVAM EDİYOR

Suriye ile ilişkilere değinen Bakan Çağlayan, 'Ticaret ayrı, siyaset ilişkiler ayrıdır. Tabi ki ikisi birbirinin bitiş kardeşleridir. Ayrılmaz bölünmez bir bütündür. Şu anda Suriye ile ciddi bir şekilde yaşanan problemlere rağmen ticari ilişkiler eski volümde olmasa bile şu anda devam ediyor." ifadelerini kullandı.

Bakan Çağlayan, Irak'ın Türkiye açısından son derece önemli bir ülke olduğunu vurgulayarak, ülkenin, Türkiye'nin ihracatında ikinci sıraya geldiğini ifade etti. Söz konusu ihracatın yüzde 70'inin ise "Irak Kürt Bölgesiyle" gerçekleştirildiğini dile getiren Çağlayan, bu bölgedeki alt ve üst yapı yatırımlarının da Türk müteahhitler tarafından yapıldığını söyledi. İki ülke arasındaki ticaretin gelişmesi için yeni sınır kapılarının açılmasının gerekli olduğunun altını çizen Çağlayan, bu kapsamda Gülyazı, Üzümlü ve Derecik sınır kapılarının açılmasının ticarete olumlu katkı yapacağını ifade etti. Türkiye'nin bu konudaki çalışmalarının sürdüğünü anlatan Çağlayan, Habur Sınır Kapısıyla ilgili de yapılacak düzenlemelerin önemini vurguladı.

BAŞBAKANIMIZIN SAĞLIĞI İÇİN DUA ETTİLER

Bakan Çağlayan, gerek Mesut Barzani'nin gerekse KDP Başkan Yardımcısı Neçirvan Barzani'nin Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın sağlığı konusunda çok hassas olduklarını belirterek, "Kendileri, sayın başbakanımızın sağlığı için dua ettiklerini söylediler. Ben de Başbakanımızın sağlığının çok iyi olduğunu ve eski performansını yakaladığını ilettim." diye konuştu. Bakan Çağlayan, ziyarette Irak Cumhurbaşkanı Yardımcısı Haşimi'ye ilişkin ise bir şey konuşmadıklarını ifade etti.

Dışişleri Bakanlığıyla çok yakın çalıştıklarını aktaran Çağlayan, "Irak'la ilgili son gelişmeyi paylaşmak istiyorum sizinle. Daha dün Irak Elektrik Bakanlığı, ENKA'nın 235 milyon dolarlık elektrik santrali ihalesini onayladı. Sağlık Bakanlığı da başka bir firmanın 125 milyon dolarlık Hastane yapım ihalesini onayladı. Yani 1 günde yaklaşık 400 milyon dolarlık yatırım onaylanmış oldu." dedi. Bakan Çağlayan, daha sonra beraberindeki heyet ile birlikte temaslarda bulunmak üzere özel uçakla Süleymaniye kentine geçti.

(CİHAN)

Bu haber 614 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,076 µs