En Sıcak Konular

Türk ve Kürt iş adamları, Erbil'de buluştu

18 Ocak 2012 15:35 tsi
Türkiye ile Irak arasındaki ticari ve ekonomik işbirliği imkanlarının geliştirilmesi ve firmaların dış pazar paylarında artış sağlanması amacıyla Irak'ın kuzeyinde Erbil kentinde Türk Ticaret İş Forumu düzenlendi

. Mamosta Saad Konferans Salonu'nda gerçekleşen görüşmelerde Türk ve Kürt iş adamları birbirlerini tanıma fırsatı buldu. Ekonomi Bakanlığı koordinasyonunda, Güneydoğu Anadolu İhracatçı Birlikleri Genel Sekreterliği tarafından düzenlenen foruma katılımın yüksek olması, ilişkilerin geldiği iyi seviyenin göstergesi olarak yorumlandı. İş forumu, Türkiye'den ve Irak'tan çeşitli sektörlerde faaliyet gösteren 200'e yakın firmayı bir araya getirdi.

Forumda öncelikle Türkiye ve Kuzey Irak'taki iş ve yatırım ortamları ve olanakları, yatırım projeleri anlatıldı. Bu tür görüşmeleri yaralı bulduklarını belirten Erbil Ticaret Odası Başkanı Dara Celil Hayat, "Bu görüşmeler bizim için çok önemli ve ehemmiyetlidir. Bu toplantıların devamını diliyoruz. Türkiye ile büyük bir ticaret hacmimiz var. Bunu daha da büyütmek, dostluk ve ilişkileri geliştirmek için bir araya geldik. Bu toplantılar ilişkilerin devamı açısından da çok önemli." dedi.

Toplantıya Türkiye'den katılan Uğur Serdaroğlu İnşaat (USAŞ) Genel Müdürü Mustafa Erdoğan, ise şu değerlendirmede bulundu: "Bu tip toplantıları ve bu işbirliklerini ülkemiz açısından çok yararlı buluyorum. Kendi firmamız adına devletimizin desteğini de alarak, yurtdışında çok ciddi yatırımlarla ve adımlarla güzel işler çıkartacağımıza inanıyorum."

Bölgede resmi temaslarda bulunan Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan ise, Kuzey Irak Yerel Yönetimi Başkanı Mesut Barzani ve KDP Başkan Yardımcısı Neçirvan Barzani ile ikili görüşmeler gerçekleştirdikten sora Erbil İş Forumu'a iştirak etti.

Forumda Türkiye ile Irak arasındaki ikili ticaret hacminin 2011 yılının ilk 11 aylık döneminde bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 50'lik bir artışla 9,7 milyar dolar seviyesine yükseldiğine dikkat çekildi. İki ülke arasındaki ticaret hacminin yüzde 70'inden fazlasının Kuzey Irak ile Türkiye arasında gerçekleştiğine dikkat çekildi. Irak, halen Türkiye'nin en çok ihracat yaptığı ikinci ülke konumunda bulunuyor.

Forumda açıklanan rakamlara göre Irak pazarında 1975 yılından bugüne kadar 300'e yakın Türk müteahhitlik firması tarafından 634 proje üstlenilirken, söz konusu işlerin toplam değeri 12,5 milyar ABD Dolara ulaştı. 2011 yılında üstlenilen proje tutarı ise 2,4 milyar dolar olarak gerçekleşti. Yetkililer, Irak toplam proje bedeli bakımından Türk müteahhitlik firmalarının yurt dışında en fazla iş üstlendikleri Ortadoğu'da birinci, dünya genelindeki beşinci ülke konumunda olduğuna dikkat çekiyor.

(CİHAN)

Bu haber 570 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,293 µs