En Sıcak Konular

Obama'dan Ürdün Kralı'na 'Suriye' teşekkürü

18 Ocak 2012 14:34 tsi
ABD Başkanı Barack Obama, kamuoyu önünde Suriye lideri Beşad Esad'a istifa çağrısı yapan ilk Arap lider olan Ürdün Kralı Abdullah'a, göstermiş olduğu bu tavırdan dolayı teşekkür etti.



Obama, Beyaz Saray'da Ürdün Kralı Abdullah ile yaptığı görüşmenin ardından yapılan ortak basın açıklamasında, “(Kral Abdullah ile) İsrail ve Filistinlileri, masaya yeniden oturup, ciddi bir biçimde ileriye doğru barışçıl bir yolun müzakeresini yapmaları yönünde teşvik etmek için birlikte yakın istişarelerimize devam etmenin önemini konuştuk” dedi.

Bu konuda büyük bir liderlik gösteren Ürdün'ün çabalarını çok takdir ettiklerini vurgulayan Obama, görüşmede Ürdün'deki siyasi reform süreci ve Kral Abdullah ile Ürdün Başbakanının bu konudaki “olağanüstü” çabalarından bahsettiklerini belirtti.

Obama, görüşmede Irak ve İran gibi bazı bölgesel konuların da gündeme geldiğine değinirken, “Ancak zihinlerimizde şu anda en üst sırada yer alan konu Suriye konusu. Kral Abdullah, Suriye içerisinde görmekte olduğumuz korkunç zalimlik karşısında, Suriye Devlet Başkanı Beşşar Esad'a kamuoyu önünde iktidarı bırakması çağrısı yapan ilk Arap lideriydi” diye konuştu.

Kral Abdullah'a göstermiş olduğu bu tavırdan dolayı teşekkür eden Obama, “Bunun sonucunda Ürdün'ün, Suriye'de ihtiyaç duyulan barışçıl değişimi teşvik etmeye yönelik Arap Birliği çabasının bir parçası olduğuna” işaret etti.

Obama, “Malesef Suriye'de kabul edilemez düzeylerde şiddet olaylarını görmeye devam ediyoruz. Dolayısıyla, Suriye'de daha demokratik bir değişim sürecinin hayata geçebilmesi için, mevcut Suriye rejimini iktidarı terk etmeye çağıran uluslararası baskı ve ortamın yaratılması yolunda Ürdün ile yakın istişare içinde olmayı sürdüreceğiz” dedi.

"MÜZAKERELER KONUSUNDA UMUTLUYUM"

Ürdün Kralı Abdullah da ülkesinin bu ay içinde ev sahipliği yaptığı İsrail ve Filistinli müzakereciler arasındaki görüşmelerin henüz erken aşamalarda olduğunu ancak iki tarafı yaşanan çıkmazdan çıkarabilecekleri konusunda umut taşıdığını söyledi.

Kral Abdullah, bu konuda ABD Başkanı Obama ve Amerikan yönetimiyle düzenli temelde yakın koordinasyon içinde olduklarını dile getirdi.

ABD'nin Ürdün'e sağladığı ekonomik desteklerden dolayı çok minnettar olduklarını ifade eden Kral Abdullah, ülkesinde siyasi reformlar konusunda adım atarken, ekonominin ve Ürdünlülerin günlük yaşamlarını etkileyen koşulların çok önemli olduğunu kaydetti.

A.A.



Bu haber 568 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,928 µs