Kırmızı çizgileri çok net | " /> Kırmızı çizgileri çok net | "/>

En Sıcak Konular

Kırmızı çizgileri çok net

18 Ocak 2012 12:57 tsi
Kırmızı çizgileri çok net Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, Suriye’ye yeni yaptırımlar uygulanması ya da asker konuşlandırılması gibi seçenekleri reddedeceklerini açıkladı. Lavrov, İran'a olası bir müdahalenin sonuçları konusunda da uyarıda bulundu.

Lavrov, gazetecilere verdiği olağan dış politika brifinginde, “Bizim için kırmızı çizgiler çok net biçimde çizilmiş durumda. Yaptırımları desteklemeyeceğiz” dedi.

Lavrov, “Eğer birileri ne pahasına olursa olsun güç kullanmaya kalkarsa, onları önlememiz mümkün olmaz. Ama çok istiyorlarsa bırakalım kendi girişimleriyle ve kendi vicdanlarıyla hareket etsinler. BM Güvenlik Konseyi’nden onay alamayacaklar” diye konuştu

Rusya Dışişleri Bakanı, Suriye’ye askeri operasyon düzenlemek isteyen hangi ülke olursa olsun, “Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’nden yetki alamayacağını” belirterek, Pazartesi günü Konsey'in gündemine sundukları tasarının amacının bir dış müdahalenin herhangi bir şekilde meşru kabul edilemeyeceğini göstermek olduğunu söyledi.

İran'a olası bir operasyonun sonuçlarının da "felaket" olacağını savunan Lavrov, böyle bir durumda Sünniler ile Şiiler arasındaki bölünmenin daha da derinleşeceğini savundu.

Rusya, BM Güvenlik Konseyi’nin veto yetkisine sahip daimi üyelerinden biri.

TEK TARAFLI YAPTIRIMLARA UYMAYIZ

Lavrov, Batılı ülkeleri de Suriye'de muhalif militanların düzenlediği saldırılara ve muhaliflere aktarılan silahlara göz yummakla suçladı.

Dışişleri Bakanı, Rusya’nın Avrupa Birliği’nin silah ambargosuna rağmen, Suriye’ye silah ve mühimmat gönderildiği şüpheleriyle ilgili bir açıklama yapmak ya da bahane sunmak zorunda olmadığını ifade etti.

Lavrov, “Hatta ABD’nin BM temsilcisi Susan Rice’ın, bu konuda bilgilendirilmeyi istediğini duydum” dedi.

Rusya’nın uluslararası hukuka tam riayet içinde olduğunun altını çizen Dışişleri Bakanı, başka ülkelerin dayattığı tek taraflı yaptırımlara uymayacaklarını söyledi.

Lavrov, “Herhangi bir uluslararası anlaşmayı ya da BM Güvenlik Konseyi kararını ihlal etmiş değiliz. Suriye’yle sadece uluslararası hukukun yasaklamadığı ürünlerin ticaretini yapıyoruz” dedi.

60 TON "TEHLİKELİ MADDE"

Lavrov’un sözünü ettiği Chariot gemisi, geçtiğimiz hafta, yakıt almak için girdiği Limassol Limanı’nda 60 ton silah ve mühimmat taşıdığı gerekçesiyle durdurulmuştu. AB’nin yaptırımları dolayısıyla limandan çıkışına izin verilmeyen gemi, rotasını Türkiye’ye çevirdiğini öne sürerek yeniden yola çıkmıştı. Daha sonra Suriye’nin Tartus Limanı’na yanaştığı bildirilen gemi oradan Türkiye’ye geldi.

Yapılan resmi açıklamada geminin Tartus’a 60 ton “tehlikeli madde” bıraktığı belirtildi.

Hürriyet



Bu haber 1,044 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,596 µs