En Sıcak Konular

İran'a saldırının tam tarihi

18 Ocak 2012 11:32 tsi
İran'a saldırının tam tarihi "Benim korkum, seçimlerden iki veya üç hafta önce bir şey olacak. Bir ekim süprizi..."

Financial Times gazetesinden Edward Luce'un, dünyanın en önemli uluslararası ilişkiler uzmanlarından biri olan Zbigniew Brzezinski ile yaptığı görüşmeden satır başları şöyle:

"- Etkileyici konuşmalardan yana bir derdim yok ancak başkan vaazlarını bir stratejiye bağlamalı. Obama'nın daha öğreneceği şeyler var. Ne yazık ki stratejik düşünme alışkanlığını henüz edinemedi."

"- Eğer ABD, içeride kendini toparlayamazsa, uluslararası arenada başarısız olacak."

"- Biz Amerikalılar bugün ile çok fazla ilgiliyiz. Oysa Çinliler yıllar sonrasını hesaplıyor."

Geçtiğimiz yıllarda Çin'in ekonomik mucizesinde imzası olan eski lideri Deng Xiaoping ile sıkı bir dostluk kurmuş olan Brzezinski, Xiaoping  üzerinden edindiği Çin ile ilgili gözlemlerini aktarmaya devam ediyor:

"- Çinliler, diplomasi konusunda çok iyiler, özellikle de muhattaplarını rahatsız hissettirme konusunda...Çinli liderlerin tüm dünya gündemini ne kadar yakından takip ettiğini görünce şaşırdım. Bir de bizim Cumhuriyetçilerin başkanlık münazaralarına bakın..."

Ve gelelim en önemli kısma. ABD Başkanı Obama'nın Pasifik açılımına karşı Brzezinski son derece sert eleştiriler getiriyor:

"- Avustralya'nın Papua Yeni Gine veya Endonezya tarafından işgal edilmek üzere olduğunun farkında değildim! Sanırım insanlar Obama'nın Çin'i düşünerek bu adımı  attığını varsayıyor. Bundan daha kötü bir şey varsa, o da Çinlilerin aynı şeyi düşünmesi! Doğudadaki angajmanlarımızı Çin'i merkeze alarak düşünmek büyük bir hata. Evet, Asya üzerine yoğunlaşmalıyız ancak herkesin korkusunu alevlendirecek şekilde olmamalı bu."

Bu bağlamda Brzezinski, yaklaşan seçimlerin Obama'yı daha pratik düşünebilen bir lider haline getirip getirmeyeceği sorusuna şöyle yanıt veriyor:

"Esas soru şu olmalı: 'Obama aynı anda hem strateji belirleyip, hem vaaz verebilir mi?' Gerçekten bu soruya yanıtım yok."  ( Brzezinski, Obama'nın 'vaazlarına' takmış, anlaşılan.

Gelelim bomba kısma. Önümüzdeki seçimlerde gönlü, açık bir şekilde Obama'nın kazanmasından yana. Cumhuriyetçiler'de herhangi bir ışık görmüyor. Ancak çok önemli bir uyarısı var, Brzezinski'nin:

"Benim korkum, seçimlerden iki veya üç hafta önce bir şey olacak. Bir ekim süprizi. Eğer İsrail, İran'ı Ekim'de vurursa, negatif sonuçları Kasım ve Aralık'a kadar anlaşılmaz. Ondan sonra gelecek ilk etki, 'Hadi İsrail'in ardına düşelim' olur ki o zaman bahis çoktan kapanmış olur."

www.iyibilgi.com  özel



Bu haber 3,838 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,884 µs