En Sıcak Konular

Salihi: Türkmenlerin geleceği tehlikede

18 Ocak 2012 11:32 tsi
Irak Türkmen Cephesi Başkanı Erşed Salihi, Irak'taki Türkmenlerin geleceğinin tehlikede olduğunu belirtti.

Salihi, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Irak'ın Sünni, Şii ve Kürt diye 3'e bölünmek istediğini, Sünni Araplarla Kürtler arasında kalan Türkmenlerin birilerini rahatsız ettiğini ve buralardan Türkmenlerin silinmek istendiğini öne sürdü.

Salihi, şöyle devam etti:

"Bugün şunu net bir şekilde söyleyebilirim, Saddam yönetimi geçen dönemlerde üzerimizde Araplaştırma politikasını kullanmıştır. 2003'ten sonra üzerimizde uygulanan politika Irak'ı Sünni, Şii ve Kürt diye 3'e bölmektir. Irak'ın haritasını parçalamak isteyenler diyorlar ki 'Türkmenleri de silelim bu haritadan, keyfimize göre bu Irak'ı parçalayalım'. Ben açıkça söylüyorum, Türkmenlerin geleceğini bu şekilde görüyorum. Onun için herkesten yardım almak mecburiyetindeyiz ve herkesten destek bekliyoruz. Türkmenlerin geleceği tehlikededir. Bu ortamda herkesin siyasi ve askeri gücü var. Herkesin arkasında bir ülke var. Bir tek Türkmenlerin bu hususta eksiklikleri var. Coğrafi olarak, milis gücü olarak, hükümet içinde temsilde ve siyasi güç olarak eksikliği var."

-Ulusal Konferansta Türkmen Katılımı-

Irak'ın içinde bulunduğu siyasi krizin aşılması için önümüzdeki günlerde yapılması planlanan Ulusal Konferansa katılacaklarını dile getiren Salihi, Türkmenlerin ister Irak içinde olsun ister dışında olsun tüm siyasi arenalarda iktidarın bir üyesi olan Türkmen Cephesi'yle tanındığını ve bu yüzden Ulusal Konferansta Türkmenlerin Türkmen Cephesiyle temsil edileceğini ve bu mevzuyu Cumhurbaşkanı Talabani ile görüştüğünü kaydetti.

Salihi, meclisin ve hükümetin dışında olan herhangi bir Türkmen parti ya da kimsenin taleplerini hazırladıkları ana taleplerin içine koyarak konferansa sunacaklarını söyledi.

Konferansta, 2003'ten bu yana siyasi hayatta doğru bir şekilde yer alamayan Irak Türkmenlerinin doğru bir şekilde temsil edilmelerini isteyeceklerini dile getiren Salihi, şöyle konuştu:

"Kararın alındığı yerde tek Sünni, Şii ve Kürt değil, Sünni, Şii, Kürt ve Türkmen de yer alsın. Yani Türkmenlerin bir denge unsuru olarak, Irak'ın çimentosu olarak dikkat edilmesi lazım. Bunda herkesin desteğini isteyeceğiz. Herkesle görüşmelerimiz var. Siyasi grup ve partilerden görüş talebinde bulunacağız. Irak'ın emniyet birimlerinde, hükümet içinde, mecliste, bakan yardımcılığında, elçiliklerde ve bütün müesseselerde, ordu ve polis teşkilatı içinde şu ana kadar Türkmenler doğru bir şekilde temsil edilmemiş. Bunların hepsi istenilecektir. Doğru bir şekilde hepsi hazırladığımız raporda Konferansa sunacağız."

-Irakiye Blokunun Bakanlar Kurulu'nu boykot kararı-

Ülkede son zamanlarda patlak veren siyasi kriz üzerine eski Başbakan Eyad Allavi'nin başkanlığındaki El Irakiye blokunun Bakanlar Kurulu toplantılarını boykot etme ve bu karara uymayanları ihraç edeceği yönündeki uyarılarına rağmen Türkmen Cephesi'nin üyesi olan illerden sorumlu Devlet Bakanı Turhan Müftü'nün Bakanlar Kurulu toplantılarına katılmasını değerlendiren Salihi, mevcut dönemde El Irakiye ile beraber hareket etmenin kendileri için daha uygun olduğunu ve El Irakiye'nin Türkmenler hakkında böyle bir karar alamayacağını söyledi.

Salihi, "Bugün Irak Türkmen Cephesi, bir parti olarak El Irakiye'ye gelmemiş. Türkmen milletini temsil ederek El Irakiye'nin içine girmiş. Yani, El tecdid, Irakıyun gibi değil, cephe bir milleti temsil ediyor. Özellikle Türkmenlerin büyük sıkıntısı var. Diğer gruplardan daha fazla sıkıntılarımız var. Bu sıkıntılarımızı Bakanlar Kurulu toplantısında ve önemli toplantılarda Türkmenleri alakadar eden bir meselede mutlaka bizim bakanımızın orada olması gerekmektedir. Aksi takdirde 140. madde (Kerkük ve ihtilaflı bölgelerin sorununu çözmeye öngören anayasadaki madde) 2 gün sonra meclise gelecek. Peki Türkmen Bakan orada yoksa kim savunacak bu meseleyi. Zaten Kürt ve Şii koalisyonları var o toplantının içinde. Bizim için zor günler yaşanır ve toplum da bunu kabul etmez. Biz de bu gibi hususları iyice değerlendiriyoruz. Irakiye listesi de değerlendirmiş. El Irakiye Türkmen Bakan ya da Türkmen Cephesi hakkında böyle bir karar almayı düşünmez. Allavi ile görüştüm. Böyle bir düşünceleri yok. Yanılmıyorsam onların diğer bakanlarla problemleri olabilir. Bizim Bakanla ilgili böyle bir kararları yoktur" dedi.



Bu haber 590 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    5,119 µs