En Sıcak Konular

Karne günü çocuğunuza kötü davranmayın

18 Ocak 2012 11:09 tsi
Okulların yarı yıl tatiline girmesine bir gün kala uzmanlar velileri çocuklarına kötü davranışta bulunmaması konusunda uyardı.

Velilerin kendi çocuklarını arkadaşlarıyla ya da kardeşi ile başarı konusunda kıyaslamamasını öneren uzmanlar, her çocuğun fiziksel, sosyal, zihinsel gelişimi ile ayrı bir birey olduğuna dikkat çekiyor.Memorial Ataşehir Hastanesi Çocuk ve Ergen Psikolojisi Bölümü'nden Uz. Psikolog Özge Merve Türk, sömestr tatili öncesi ebeveynlerin dikkat etmesi gereken noktalar hakkında bilgi verdi.

Karne döneminde velilerin önce kendi tutum ve davranışlarını değerlendirmesini öneren Türk, "Çocuğunuza karşı gösterdiğiniz tutum ve davranışların, çocuğunuzun psikolojisini desteklemede ve size karşı güveninin oluşmasında önemli bir etkisi olduğunu unutmayın. Çocuğunuz ile oyun oynayın; çünkü oyun çocuğunuz ile aranızdaki iletişimin temel taşıdır. Birlikte vakit geçirebileceğiniz sinema, tiyatro, yemek gibi etkinlikler planlayabilirsiniz. Arkadaşlarıyla vakit geçirebileceği etkinlikler organize edebilirsiniz. Çocuğunuzun tatilde arkadaşlarıyla ders ortamından uzak eğlenceli zaman geçirmesi onun motivasyonunun artması için çok önemlidir." diye konuştu.

Çocuğun başarılı olma konusunda motive edilmesi için spor ve sanatsal faaliyetlere yönlendirilmesi gerektiğini ifade eden Türk, "Çocuğunuza gerekirse verimli ders çalışma teknikleri konusunda yardımcı olmalı, programlanma konusunda destek vermelisiniz. Çocuğun karnesindeki iyi notları ve dersleri için harcadığı çabayı övün, ona olan güveninizi belirtin. Ebeveyni tarafından onaylanan, desteklenen çocuk daha çabalı ve başarılı olmaya gayret gösterecektir. Her çocuk fiziksel, sosyal, zihinsel gelişimi ile ayrı bir bireydir. Çocuktan beklentinizin bu yönde olması gerekmektedir. Bunun için asla kardeş ya da arkadaşları ile onu kıyaslamayın. Ebeveynler evde öğretmen rolünü oynamaya çalışmamalıdırlar. Anne babalar çocuğa bilgileri rol yaparak, anlatabilir, ondaki araştırmaya olan merakı ve zevki ortaya çıkarabilir, bu şekilde ders çalışmaya teşvik edebilir ve yardım edebilirler." şeklinde konuştu.

Karnede zayıf not olmasıyla zeka ve kişilikle değerlendirilmesinin yanlış olduğuna vurgu yapan Türk, "Çocuğunuzun karnesinde zayıfların olmasını, kişiliğinin ve zekasının göstergesi olarak değerlendirmeniz son derece yanlıştır. Başarısızlığa üzülmek ve çocuğunuzu da üzmek yerine, onunla birlikte neler yapabileceklerinizi konuşun. Sürekli ders çalışmaya zorlayan, sık sık okulu ziyaret eden, şikayet eden, eleştiren, başarı endişesi yüksek ebeveynler çocuğun da başarılı olma konusundaki endişesini tetiklerler ve çocuk bu endişe nedeni ile başarısız olabilir. Bunun için asla tehditkar tutumlar sergilemeyin. Çocuğunuz ile başarısızlığının nedenlerinin neler olabileceğini paylaşmalı ve çözümleri beraberce düşünmelisiniz. Mutlaka onu anladığınızı göstermelisiniz. Karne üzerinden çocuğunuzu tehdit etmek ve azarlamak yerine; ikinci dönem daha iyi nasıl olunabileceği üzerine konuşmalısınız. Bu tutumunuz, çocuğu psikolojik olarak destekler ve size güvenerek iletişiminizin de güçlenmesini sağlar." ifadelerini kullandı.

cihan



Bu haber 493 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    5,149 µs