En Sıcak Konular

İçkale'nin tamamı kazılacak!

18 Ocak 2012 10:27 tsi
Diyarbakır'da 'karanlık dönem' olarak bilinen 1990'lı yıllarda işlenen faili meçhul cinayetlerle ilgili başlatılan kazı çalışmasında sürpriz bir gelişme yaşandı.

Özel yetkili savcılar, bir dönem cezaevi ve JİTEM Grup Komutanlığı olarak kullanılan binaların da içerisinde yer aldığı tarihî İçkale bölgesinin tamamını kazma kararı aldı. Arkeologların gözetiminde yapılan kazılarda dün çıkan 4 kafatasıyla birlikte şu ana kadar 15 insana ait çok sayıda kemik parçasına ulaşıldı.

Başvuruda kazıların kazma kürek yerine iş makinelerinin yardımıyla daha dikkatli bir şekilde yürütülmesi için izin istendi. Kurulun vereceği karar doğrultusunda çalışmalar yeniden şekillenecek. İş makinesine izin verilmemesi halinde Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığı kazı çalışmasını yapan personel sayısını artıracak. Kazı çalışmalarında çıkartılan kafatası ve kemikler, Diyarbakır Adli Tıp'ta muhafaza altında tutuluyor. Kazı çalışmalarının bitmesinin ardından kemikler İstanbul Adlî Tıp Kurumu'na yüksek koruma şartları altında gönderilerek DNA testine tabi tutulacak.

Adlî tıp uzmanları tarafından Diyarbakır'da uçağa en son kargo olarak konulacak kemikler, İstanbul Atatürk Havalimanı'nda herhangi bir karışıklığın meydana gelmemesi için ilk kargo olarak alınacak. Kafatası kemiklerinin bulunmasının ardından, 1990'lı yıllarda yakınlarını kaybedenler, özel yetkili savcılara başvurdu. Kayıp yakınları, DNA için kan verme talebinde bulundu. Ancak savcılar, kemiklerin adlî tıbba gönderilmesinin ardından kan örneklerinin alınacağını belirtti. İHD Diyarbakır Şube Sekreteri Raci Bilici, JİTEM'in karargâhı olarak kullanılan bölgenin kazılması için geçmişte de girişimleri olduğuna dikkat çekti. Bilici, "Biz buranın açılması gerektiğini bir yıl önce söyledik. Talepte bulunduk; ama savcılık izin vermedi. Tesadüfle ortaya çıktı." şeklinde konuştu.

Kültür Bakanlığı tarafından restorasyon çalışmaları sürdürülen Diyarbakır'ın Suriçi semtindeki İçkale bölgesinde, doğalgaz borusu döşemek için geçtiğimiz çarşamba günü kazı yapılmıştı. JİTEM Grup Komutanlığı'nın, 1999 yılına kadar sorgu ve işkence üssü olarak kullandığı eski Merkez Kapalı Cezaevi'nin yan tarafında yapılan kazıda insanlara ait olduğu değerlendirilen 6 kafatası ve çok sayıda kemik bulundu. Olay yerine gelen savcı, bütün bölgenin güvenlik çemberine alınmasını istedi.

Genişletilen kazı çalışmalarında 5 kafatasına daha ulaşıldı. Bölgede çalışmalar savcı nezaretinde devam ediyor. Güneydoğu'da 1990'lı yıllarda işlenen faili meçhul cinayetlere ilişkin olarak son 2 yılda 7 farklı ilde yapılan kazılarda 938 kemik bulundu. Adli Tıp Kurumu, bunların 530 tanesinin hayvanlara ait olduğunu açıkladı, diğer kemiklerle ilgili DNA araştırması ise sürüyor. 1994 yılında gözaltına alındıktan sonra kaybolan 6 kişinin kemikleri, yakınlarından alınan DNA ile uyuşmuştu.

Kaynak: Zaman



Bu haber 611 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,824 µs