iyibilgi Ankara" /> iyibilgi Ankara"/>

En Sıcak Konular

Kim için küçük, kim için büyük adım?

18 Ocak 2012 09:34 tsi
Kim için küçük, kim için büyük adım? Çin Ay'a insan gönderecek. ABD bir şey yapmayacak. Daha önce gittiği için değil. Şimdi gidemediği için. Yanlış anlaşılmasın, uzay yarışında yenilmedi. Sadece teslim oldu... iyibilgi Ankara

Öyle veya böyle, ABD Ay'a insan gönderme başarısını sağlayan tek ülke. (Tabii aslında hiç gitmediğine ilişkin kült haline gelmiş komplo teorilerini saymazsanız!) Ve "insanlık için büyük bir adımdı".

Bugün için ise Çin gayet açık bir plan doğrultusunda 2016 yılında Ay’a insan göndermeyi planlıyor. 2003 yılında ilk "uzay insanını" göndermişti. (Burada bir bilgi vermek gerekiyor: ABD’nin uzay insanlarına “Astronot”, Ruslar’ın “Kozmonot” dediğini biliyoruz. Çin uzay insanlarına dünyada yaygın biçimde “Taykonot” deniyor ama yanlış. Çin bu görevdeki kişilere, “Hángtiān yuán” diyor.) 2008 yılında ise uzay yürüyüşünü gerçekleştirdi.

Şu an Çin’in bir çok uydusu ve mekiği yörüngede. Sadece Dünya’nın değil Ay’ın da yörüngesinde!

Peki ama tüm bunlar bizim için önemli mi? Yani ABD bunları yıllar önce zaten yaptı. Şu an Ay’da ABD bayrağı var. (‘Dalgalanıyor’ diyemiyoruz.)

Çin ile ABD arasında artık neredeyse elle tutulur hale gelen rekabetin maddeleri içinde “uzay yarışı” bölümü kapanmış durumda. Galibi Çin. Çünkü ABD uzaydaki varlığını ilerletecek durumda değil. 'Durumda' derken, 'durumu yok' manasına söylüyoruz!

ABD’nin uzay çalışmalarında sert rekabeti sürdürücek parası yok. Obama öncesi Başkanlar-Baba ve Oğul Bush- iki hedef koymuşlardı. Önce Mars’a gitmek. Olmayınca revize edildi ve Ay’a gidelim dendi. İki plan da havalanamadan çakıldı. Yarım Trilyon dolarlık bütçeyi kimsenin gözü kesmedi ve şimdi Obama’nın hiç kesmiyor. Bu yüzden ABD artık hedef bile açıklamıyor.

Amerikalılar’a sorarsanız, Çin’in işi kolay. Çinli yöneticiler "yapılacak" diyor ve yapılıyor. Kimse paranın hesabını sormuyor ve nasıl olsa bir sonraki seçimlerde de koltukları garanti.

Oysa durum öyle değil. ABD, uzaydaki liderliğini ispatladığı dönemde de demokrasi ile yönetiliyordu. Hatta birden çok Başkan süreci devam ettirdi. Evet Çin’de kimse paranın hesabını 'soramıyor' olabilir ama şu da bir gerçek ki, Çin’in parası hesabı sorulamayacak kadar çok şu sıralar. Zaten asıl mesele de o.

Peki sonuç?.. Kısa süre önce Time da çıkan bir yazının söylediği gibi; "Amerika Mars’a giden tek ülke ve Ay’da bayrağı bulunun son ülke olmak isteyebilir. Fakat öyle olmayacak gibi."

www.iyibilgi.com



Bu haber 1,746 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,598 µs