En Sıcak Konular

Rus uzay aracını ABD mi düşürdü?

17 Ocak 2012 22:20 tsi
Rus uzay aracını ABD mi düşürdü? Rusya'nın, Mars gezegenine araştırma için gönderdiği uzay aracının ABD'nin Pasifik'teki radar üssünden yayılan güçlü elektro-manyetik dalgalar yüzünden arızalanarak düştüğü ileri sürüldü.

Rusya'nın saygın ekonomi gazetelerinden Kommerstant, Rusya Uzay Ajansı'ndan (Roskosmos) adını açıklamadığı bir kaynağa dayandırarak yayımladığı haberde, Rus hükümeti tarafından olayla ilgili kurulan soruşturma komisyonunun arıza için birkaç değişik olasılık üzerinde durduğunu belirtti.

Soruşturma komisyonunda uzay aracının hem kısa devre hem de dışarıdan müdahale yüzünden arızalanmış olabileceği ihtimali üzerinde durulduğunu ifade eden kaynak, ''Ayrıca, uzmanlar Pasifik'te ABD'nin Marshal Adaları'nda bulunan radar üssündeki güçlü dalgalar yüzünden düşmesi olasılığını da göz ardı etmiyor. Nitekim bu radar üssündeki dalgaların uçakların elektronik aksamları üzerinde olumsuz etkiye neden olduğu daha önce görülmüştü'' dedi.

Kaynak, nitelikleri hakkında bilgi vermediği radarın ''Phobos-Grunt'' adlı uzay aracı fırlatıldığı sırada bir meteorun yörüngesini izlediğini belirterek, bunun bilinçli bir sabotajdan ziyade kaza olduğunu vurguladı.

Bu arada, soruşturma komisyonundan yapılan açıklamada da Rus uzay aracının düşmesine Amerikan üssündeki radarın neden olup olmadığı konusunun da araştırıldığı bildirildi.

Phobos-Grunt'ın benzer bir modelinin Amerikan üssünden yayılan dalgaya maruz bırakılacağı bir deney yapılacağına değinilen açıklamada, ''Yapılacak bu deneyin sonucu bizlere uzay aracının düşmesine radardan yayılan dalgaların neden olup olmadığını ispatlama şansı verecek'' denildi.

Rusya Savunma Bakanlığı tarafından yapılan dün yapılan açıklamada, Phobos-Grunt'un parçalarının, Pasifik Okyanusu'nun güneyinde yer alan Wellington Adası'nın bin 250 kilometre batısına düştüğü bildirilmişti.

13,5 tonluk uzay aracının parçaları, Dünya'ya düşen en ağır ve en toksik uzay çöpü olurken, uzmanlar, uzay aracının gövdesinin ve toksik füze yakıtının atmosfere girdikten sonra tamamen yandığını, bu nedenle Dünya'ya düşmesinin herhangi bir çevre ya da sağlık riskine neden olmayacağını açıklamıştı.

Mars'a 6 bin kilometre mesafede yörüngede bulunan Phobos'tan alacağı toprak örneklerini Dünya'ya getirmesi için 9 Kasım'da fırlatılan Phobos-Grunt, motorunda meydana gelen arıza nedeniyle Dünya'nın yörüngesinde takılıp kalmıştı. 170 milyon dolarlık Phobos-Grunt, Rusya'nın en pahalı ve en iddialı uzay projelerinden biriydi. 

Bu haber 906 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,050 µs