En Sıcak Konular

Jandarma Taburu'nda faili meçhul kazısı yapılacak

17 Ocak 2012 19:22 tsi
Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığı, Şırnak'ın Silopi ilçesinde Görümlü Jandarma Tabur Komutanlığı'nda kazı yapmaya karar verdi.

1993 yılında taburda görev yapan bir askeri tanık olarak dinleyen savcılar, askeri birliğin bahçesinde keşif yaptı. Özel yetkili savcının talimatıyla belirlenen bölgeye yarın faili meçhul kazısı başlatılacak.

Şırnak'ın Silopi ilçesine bağlı Görümlü köyünde 1993 yılında askerler tarafından gözaltına alınıp karakola götürülen ve kendilerinden bir daha haber alınamayan 6 köylüyle ilgili soruşturmada sona gelindi. Diyarbakır'daki özel yetkili savcılara tanık ifade veren o dönemde taburda görevli er, altı köylünün önce ayaklarına kurşun sıkıldığını, ardından ayaklarından bağlanıp yerde bir saat süründürüldüklerini ve cesetlerinin tabura gömüldüğünü anlattı. Olayı bütün detaylarıyla anlatan görgü tanığı, 6 köylünün öldürüldükten sonra gömüldüğü yerin de krokilerini çizdi.

Konu ile ilgili soruşturmayı yürüten savcılar, tanıkla birlikte Görümlü Jandarma Tabur Komutanlığı'na giderek keşif yaptı. Tabur bahçesinde cesetlerin gömüldüğü belirtilen yerler korumaya alınarak, yarın sabah kazı yapılmasına karar verildi. Kazı çalışması Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığı'nın talimatıyla Silopi Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından yapılacak.

6 KÖYLÜDEN 19 YILDIR HABER ALINAMIYOR

13 Mayıs 1993 tarihinde çıkan bir çatışma sonucu iki askerin şehit olduğu iddia edildi. 14 Mayıs günü Görümlü'ye bağlı Derecik mezrasına gelen JİTEM, köy imamı İbrahim Akıl, Süryani baba-oğul Hamdin ve Hikmet Şimşek, Şemdin Cülaz, Salih Demirhan, Halit Özdemir ve Abdurrahman Kayek'i köylerinden alıp götürdü.

Görgü tanığı olayı şöyle anlatmıştı: "Altı kişinin karakola getirilmesinden üç hafta önce 20 kişilik JİTEM grubu karakola geldi. Bu grup gece köylere baskına gidiyor, gündüz ise karakolda yatıyordu. İçlerinden birini tanıyordum. Altı köylünün getirildiği gün sabah saat 10 gibi karakolun bahçesinde içtima için toplanmıştık. Karşımıza da altı kişiyi dizmişlerdi. Biz onların kim olduğunu bilmiyorduk. İçlerinden biri takım elbiseliydi. Diğerleri 30-40 yaşlarında normal giyimli kişilerdi. Tabur Komutanımız, onlara 'neden PKK'lılara yardım ediyorsunuz' dedi. İçlerinden birine hoca diye hitap ediyordu. Hoca 'Biz kimseye yardım etmiyoruz. Bize iftira atıyorlar' dedi.

Yaklaşık yarım saat bu tarz konuşmalar oldu. Sonra komutanın emriyle beş subay, köylülerin ayaklarına kurşun sıkmaya başladı. Daha sonra Land Rover marka jeepin arkasına altı kişiyi ayaklarından iplerle bağlayıp, taburda baş aşağı süründürmeye başladılar. Komutanın emriyle, karakolun hemen arkasında araba parkı olarak kullanılan garajın hemen ardındaki yamaçta birkaç askere toprak kazdırıldı. Görümlü Çayı'na doğru bu kişiler gömüldü."

(CİHAN)


Bu haber 624 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,491 µs