En Sıcak Konular

Iraklı yetimlere işkence!

19 Haziran 2007 21:01 tsi
Iraklı yetimlere işkence! Amerikan CBS televizyonunun ortaya çıkardığı yeni skandalın mekanı ise, özel ilgiye muhtaç yetim çocuklar için Bağdat'ın göbeğinde kurulan bir yetimhaneden geldi. Ancak burası, Amerikan denetiminde değil, Irak hükümetine bağlıydı. Çocukları kurtaranlar i

Amerikan işgali altındaki Irak'ta ABD ordusunun kontrolünde bulunan Ebu Garib hapishanesinde çekilip 2003 yılında medyaya sızdırılan işkence görüntüleri, dünya gündemine bomba gibi düşmüş ve büyük tepki toplamıştı. Amerikan CBS televizyonunun ortaya çıkardığı yeni skandalın mekanı ise, özel ilgiye muhtaç yetim çocuklar için Bağdat'ın göbeğinde kurulan bir yetimhaneden geldi. Ancak burası, Amerikan denetiminde değil, Irak hükümetine bağlıydı. Çocukları kurtaranlar ise Amerikalı ve Iraklı askerler oldu.

SİNEKLER ÜŞÜŞMÜŞ

ABD ve Irak askerlerinin ortak devriyeleri sırasında çekilmiş görüntülerde, ayakları zincirlerle yataklara bağlanmış çocuklar, açlıktan kaburgaları çıkmış minik bedenleriyle birer ölü gibi çıplak zeminde yatarken görülüyor. Çocuklara yedirilmesi için hükümet tarafından verilen erzakı, bina içindeki mutfakta pişirip afiyetle kendi başlarına yiyen Iraklı yetimhane yöneticileri ise şu anda sırra kadem basmış durumda.

Olay yaratacak görüntüler, bir hafta önce Bağdat'ta denetim yapan Amerikalı askeri danışma ekibi ve Irak askerlerinin devriyeleri sırasında çekildi. Bir duvarın arkasında ne olduğunu görmek için kafalarını uzatan askerler, kavurucu güneşin altında bir grup çocuğun yerde yatmakta olduğunu gördü. Vücutlarına sinekler üşüşmüş ve açlıktan ölmüş gibi yatıyorlardı. Ölü olup olmadıklarını öğrenmek için, çocukların yattığı yere doğru bir basketbol topu fırlattı.Sese uyanan bir çocuk kafasını kaldırınca, bu çocukların ölü olmadığını anlayan Amerikalı ve Iraklı ekip, içeriye bir baskın düzenledi.

ANLATAN BİR AMERİKAN ASKERİ

Bütün bu olan biteni CBS muhabiri Lara Logan'a anlatan ise, o ekipte yer alan 82'nci Amerikan Hava İndirme Tümeni'nden Çavuş Mitchell Gibson oldu. Irak hükümetine ait bu yetimhaneye girdiklerinde, içerideki manzara içler acısıydı. Çünkü yaklaştıkça, miniklerin üzerine üşüşmüş sinekler ve çocukların kaburgaları çıkmış bedenleri daha bir görünür hale gelmişti. Ayakları zincirle bağlı yetim çocuklar, açlık ve sefaletin ortasında, kendi dışkılarının içinde yaşamaya mahkum edilmişti ve yaklaşık 1 aydır da bu haldeydiler.

Skandalın diğer bir boyutu ise, hükümetin çocuklara yedirilmek üzere verdiği kilolarca erzağın ve yepyeni giysilerin hala poşetler içinde raflarda bekletiliyor olmasıydı. Yetimhanenin ismi açıklanmayan yetkilileri, yemekleri kendileri için pişirip yiyor, çocuklara dağıtılması gereken giysileri ise çarşıda pazarda satıyordu. Baskına katılan Amerikalı Yüzbaşı Benjamin Morales, skandalın patlak vermesinin ardından izini kaybettiren yetimhane yöneticisini bulup dövmemek için kendini zor tuttuğunu söyledi.

ÖNCE POZ VERDİLER, SONRA KAÇTILAR

Hatta Amerikan askerlerinin baskını sırasında hiç istiflerini bozmadan, sefalet içindeki çocukların önünde 'konu mankeni' gibi poz veren iki kadının çalışanın da daha sonra işin ciddiyetini anlayıp sırra kadem bastığı öğrenildi.Ancak yetimhanenin iki güvenlik görevlisinin, bizzat Irak Başbakanı Nuri el Maliki'nin emriyle gözaltına alındığı ifade edildi.

Çavuş Gibson, daha sonra kurtulması adeta mucize olarak görülen bir çocuğun durumunu anlatırken, "Üzerinde binlerce sinek vardı. Hiçbir yerini hareket ettiremiyordu. Sadece göz bebeklerini oynatabiliyordu. ağzı, gözleri, burnu, kulakları sineklerle doluydu ve bu sinekler, çocuğun yaralarını ısırıyordu" dedi. Irak hükümeti olayla ilgili soruşturma başlatırken, bakıma alınan çocukların da durumunun düzelmeye başladığı bildirildi.

 



Bu haber 642 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,300 µs