En Sıcak Konular

Kemal Burkay: PKK devlet projesiydi

17 Ocak 2012 17:17 tsi
Kürt siyasetçi Kemal Burkay, terör örgütü PKK'nın devletin projesi olduğunu iddia etti. Kontgerilla örgütünün faaliyetlerin çok önemli olduğunu ve aydınlatılması gerektiğini belirten Burkay, Ergenekon'un isim değişmiş kontgerilla olduğunu söyledi.



Meclis İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu bünyesinde kurulan Terör Alt Komisyonu, Kürt siyasetçi Kemal Burkay'ı dinledi. Burkay, komisyona gelişi sırasında gazetecilerin sorularını cevapladı. İnişli çıkışlı da olsa Türkiye'de güzel şeylerin yaşandığını dile getiren Burkay, komisyonda kendi tespitleri ile faili meçhuller hakkında da bilgi vereceğini söyledi. Arkadaşlarından bazılarının da faili meçhule kurban gittiğini anlatan Burkay, Leyla Zana'nın evinin arandığı iddiaları için ise onun başka bir konu olduğunu kaydetti.

Daha sonra komisyonda konuşan Burkay, ülkenin 30-40 yıldır hala bu sorundan çıkamadığına dikkat çekti. Kan döküldüğünü, çatışmaların yaşandığını dile getiren Burkay, Türkiye'nin henüz tam demokrasiye ulaşamadığını belirtti. Kürt sorunu nedeniyle büyük bedeller ödendiğini vurgulayan Burkay, 40-50 bin dolayındaki insan kayıplarının olduğunu ve bunların birçoğunun genç olduğuna dikkat çekti. Burkay, "Binlerce faili meçhul cinayetlerden bahsediyoruz. İnsanların yaşam hakkı son buldu. İyi bir araştırma yapmak gerekiyor, gerçeklerin ortaya çıkması için." dedi.

Susurluk Komisyonu'nu hatırlatan Burkay, "Umarım bu kez bu komisyon bunları başarır." temennisinde bulundu. "Şiddet, terör olaylarını yaratanlar ne?" diye soran Burkay, bu durumdan çıkmak için geçmişi iyi bilmek gerektiğinin altını çizdi. Ne yazık ki geçmişte karanlık bir dönemin bulunduğunu anlatan Burkay, kamuoyunun bunu bilmediğini ve açığa çıkarılması gerektiğini ifade etti. "Bu durumdan çıkmak, barışa, gerçek demokrasiye ulaşmanın koşulu budur." diyen Burkay, gerçeklerin ortaya çıkarılmasından sonra ise mağdurların yaralarının sarılması gerektiğini söyldi.

BÖLGE HALKI BASKI GÖRDÜ

Türkiye İşçi Partisi'nde siyasete başladığını ve legal bir parti olduğunu hatırlatan Burkay, ama örgütlenmesinin bile kolay olmadığını kaydetti. Daha o yıllarda legal şekilde solun örgütlenmesi engellenmeseydi belki silahlanmaya yönelinmeyeceğini savunan Burkay, Kürt hareketi içinde bunun söylenebileceğini ifade etti. Doğu mitingleri yapıldığını, bunların içinde kendisinin de yer aldığını aktaran Burkay, ekonomik sosyal taleplerin yanında dil hakları ve kültürel taleplerin olduğunu ve bunların oldukça masum talepler olduğunu kaydetti. Ancak buna karşı çıkıldığını vurgulayan Burkay, bölgede baskıların o dönem kendini gösterdiğini belirterek Silvan'da kadın erkek meydanlarda toplandığını ve yat-kalk talimleri yaptırıldığını aktardı. "Sanki o dönemde, bölge halkı ayaklanacakmış gibi insanları sindirme, baskı altına alma durumu çıktı." diyen Burkay, 12 Mart darbesiyle baskıların daha sistematik hale geldiğini ifade etti. Bir dönem hapis yatıp daha sonra yurt dışına çıktığını anlatan Burkay, sırf görüşlerini yazdığı için baskı görüp tutuklandığını söyledi.

KONTGERİLLA FAALİYETLERİ AYDINLATILMALI

Kontgerilla örgütün faaliyetlerin çok önemli olduğuna dikkat çeken Burkay, geçmiş irdelenecekse bunun mutlaka aydınlığa kavuşturulması gerektiğini belirtti. Çok çeşitli provokasyonlar ile muhaliflere karşı bu örgütün kullanıldığını anlatan Burkay, başta ülkelerde de bunun yapıldığını kaydetti. 6-7 Eylül olayları, 1 Mayıs 1977 İşçi olayları, Maraş, Çorum olaylarında kontgerillanın kullanıldığını vurgulayan Burkay, "Bunlar ortalığı karıştırmak, darbelere zemin hazırlamak, hem sol hem Kürt muhalefeti susturmak amacıyla yaptırıldı. Kontgerilla örgütün yaptıklarını bilmek aydınlığa kavuşması gerekiyor." şeklinde konuştu.

Kontgerillanın NATO ülkelerinde tavsiye edilmeye başlandığını anlatan Burkay, "Bizim ülkemizde ne yazık ki artık ihtiyaç kalmayan bu örgüt, NATO ülkelerinde tavsiye edilirken Türkiye'de üzerine gidilemedi. Çatışmalarda buna ihtiyaç duyuldu." dedi.

ERGENEKON İSİM DEĞİŞMİŞ KONTGERİLLA

Ergenekon'un isim değişmiş Kontgerilla olduğuna dikkat çeken Burkay, Malatya Belediye Başkanı'nın sağcı bir politikacı olmasına rağmen özellikle seçilip öldürüldüğünü, çünkü toplumun harekete geçirilmesi gerektiğini söyledi. Bu işi planlayanları görmek, ortaya çıkarmak gerektiğinin altını çizen Burkay, son dönemde yapılan soruşturmalardan memnun olduğunu belirtti. Kanımca bu olumlu bir gelişme olduğuna dikkat çeken Burkay, şiddeti kışkırtmış için provakasyonlar gerçekleştirildiğini vurguladı.

1990'lı yıllarda işlenmiş faili meçhul cinayetler, Kürt işadamlarının öldürülmesi, Musa Anter öldürülmesi gibi konuların araştırılması gerektiğini anlatan Burkay, Jitem'in bir dönem yaptıklarının şimdi araştırıldığını hatırlattı.

Karanlıkların aydınlanması isteniyorsa partiler arası çekişme yapılmadan elbirliği yapılırsa daha kolay olacağını vurgulayan Burkay, "Bu sadece AK Parti'nin yapacağı bir iş değil. Desteğe elbirliğine ihtiyaç var. Ülkenin yararına olduğu kanaatindeyim. Bu aksatılmaması gereken bir görev ben öyle görüyorum." diye konuştu.

Bu haber 686 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,334 µs