En Sıcak Konular

'NATO'ya girdiğimizde kendisi iki yaşındaydı'

17 Ocak 2012 16:09 tsi
'NATO'ya girdiğimizde kendisi iki yaşındaydı' Dışişleri'nden Perry'ye sert yanıt: ABD Başkanlığı gibi sorumluluk gerektiren mevkilere aday olan isimlerin dünya hakkında daha bilgili ve yaptıkları açıklamalarda daha dikkatli olmaları beklenir.

Dışişleri Bakanlığı, ABD'de Cumhuriyetçi Parti'nin başkan aday adaylarından Teksas Valisi Rick Perry'nin, Türkiye'nin NATO'dan atılması gerektiği ve 'pek çok kişinin İslamcı terörist olarak gördüğü kişiler tarafından yönetildiği' yönündeki açıklamalarına sert tepki gösterdi. Bakanlıktan yapılan açıklamada Perry'nin sözleri kınandı ve ' ABD Başkanlığı gibi sorumluluk gerektiren mevkilere aday olan isimlerin dünya hakkında daha bilgili ve yaptıkları açıklamalarda daha dikkatli olmaları beklenir. Türkiye, Sayın Vali henüz 2 yaşındayken NATO üyesi olmuştur.' denildi.

Cumhuriyetçi başkan adayını belirleyecek eyalet ön seçimlerinin üçüncü ayağı olan Güney Carolina’da seçim öncesi yapılan ve Fox News haber kanalından canlı yayınlanan münazarada, Türkiye hakkında çok ağır sözler sarf etti.

Tartışmayı yöneten Bret Baier, Perry’e, Türkiye’deki son durum ile kadın cinayetleri, azalan basın özgürlüğü ve bölgedeki askeri meseleler hakkındaki görüşlerini sordu. Baier ardından da “Türkiye’nin hala NATO’ya ait olduğuna inanıyor musunuz?” sorusunu yöneltti.

Perry, “Açıkçası, karşınızda birçoklarının İslamcı terörist olarak gördüğü kişiler tarafından yönetilen bir ülke varsa, kendi vatandaşlarına bu tür uygulamalarda bulunuyorsa, o zaman evet, [Türkiye NATO’dan çıkarılmalı]” yanıtını verdi.

"ABD TÜRKİYE'YE YARDIMI KESMELİ"

Teksas Valisi, “Sadece Türkiye’nin NATO’ya üye olup olmadığı konusunu tartışmanın zamanı gelmedi. Dahası, ABD’nin Türkiye’ye yaptığı yardımın da sıfıra indirilmesi gerekiyor” diye konuştu.

Münazarada, Perry, 1970'li yıllarda ABD Hava Kuvvetleri pilotu olarak Türkiye'de görev yaptığını da söyledi. Perry, "O dönem Türkiye müttefikimiz olan, birlikte çalıştığımız bir ülkeydi, şimdi bunu göremiyorum" diye konuştu.

TÜRKİYE'DEN SERT ÇIKIŞ

Türkiye'nin Perry'e yanıtı çok sert oldu. Hürriyet'in haberine göre Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Selçuk Ünal, konuyla ilgili bir soruya verdiği yanıtta, "Perry'nin ülkemiz hakkında sarf ettiği asılsız ve yakışıksız iddialar şiddetle kınanmaktadır. ABD Başkanlığı gibi sorumluluk gerektiren mevkilere aday olan isimlerin dünya hakkında daha bilgili ve yaptıkları açıklamalarda daha dikkatli olmaları beklenir. Türkiye, Sayın Vali henüz 2 yaşındayken NATO üyesi olmuştur" dedi.

Türkiye'nin Transatlantik İttifak'ın mücadele dolu tarihinin önemli katkı yapan üyelerinden biri ve terörizme karşı mücadelede ön safta olan ülkeler arasında olduğuna vurgu yapılan açıklamada, "Liderlerimiz de yalnızca ABD'de değil, başta bölgemiz olmak üzere tüm dünyada saygı gören ve görüşlerine ziyadesiyle itibar edilen siyasi şahsiyetlerdir. Perry'nin talihsiz görüşlerinin Cumhuriyetçi Parti tabanı tarafından benimsenmediği, adıgeçenin kamuoyu yoklamalarında ve yapılan önseçimlerde aldığı zayıf destek ile ortaya çıkmış bulunmaktadır. Bu durum ABD seçmeninin sağduyusunu göstermektedir. Zira ABD'nin müttefiklerini dahi tanımayan isimlerle kaybedecek zamanı yoktur" denildi.

Thinkprogress adlı düşünce kuruluşu, Perry'nin sözlerine, Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Konseyi Sözcüsü Tony Blinken'ın Türkiye hakkındaki olumlu  sözlerini internet sitesine koyarak yanıt verdi.



Bu haber 1,125 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,749 µs