En Sıcak Konular

Memurlara toplu sözleşme müjdesi

17 Ocak 2012 15:50 tsi
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakan Yardımcısı Halil Etyemez, 2,5 milyon memuru ilgilendiren Toplu Sözleşme Kanunu’nda son aşamaya gelindiğini açıkladı.

Etyemez, Memur Sendikaları Konfederasyonu (Memur-Sen) İzmir İl Başkanlığı’nı ziyaret etti. Memur-Sen İl Başkanı Abdurrahim Şenocak ve sendika üyeleri tarafından karşılanan Etyemez, burada yaptığı konuşmada yaklaşık 2,5 milyon memuru ilgilendiren Toplu Sözleşme Kanunu’nda son aşamaya gelindiğini söyledi.

Etyemez’in ziyaretinden duydukları memnuniyeti dile getiren Şenocak da memurların 15 Ocak 2012'de zamlı maaş alamamasının sıkıntı oluşturduğunu belirterek, "Yasanın, referandumdan bu yana geçen 16 aylık süreçte çıkmamış olması çalışanları üzmüştür. Yaklaşık 2,5 milyon memur, yasayı ve zamlı maaşı bekliyor. Memur-Sen olarak bu sürece gerekli desteği verdik. Hiçbir zaman süreci kilitlemeye, tıkamaya yönelik bir adım atmadık, atmamız da mümkün değildir. Dün olduğu gibi bugün de çalışanlarımızla hükümet arasında köprü olmaya devam edeceğiz." dedi.

Bakan Yardımcısı Etyemez, memurların, 12 Eylül 2010 tarihindeki referandumunda kabul edilen ve memurlara da toplu sözleşme hakkı tanıyan anayasa değişikliğinin kanun düzenlemesinin gecikmesi sebebiyle 15 Ocak’ta zamlı maaş alamadığını hatırlatarak, "Memurlar, bu yıl ilk defa maaş zamlarını toplu sözleşme masasında alacak ancak anayasa değişikliğinden sonra yasal düzenleme için ilgili meslek örgütleriyle yapılan görüşmelerde tam bir mutabakata varılamadı. Bu yüzden toplu sözleşmeli maaş artışları, 15 Ocak 2012 tarihine yetişmedi. Bu durumun tek sorumlusu hükümet değildir. Hükümet, süreci hızlandırmak adına referandumun kabulünden hemen sonra yetkili konfederasyonlar ve sendikalarla görüşmelere başlamış ve yasal düzenleme için önerilerini talep etmiştir ancak konfederasyonlar ve sendikalar, yasal düzenlemenin içeriği konusunda kendi aralarında bir uzlaşmaya varamamış, ortak metin oluşturamamışlardır. Bunun üzerine hükümetimiz, süreci sadece yetkili üç konfederasyonla sürdürme kararı almıştır. Gelinen noktada, memurların toplu sözleşme için masaya oturmalarını sağlayacak olan Toplu Sözleşme Kanunu’nda sona yaklaşılmıştır. Toplu sözleşme sürecinde 46 maddelik kanunun, değiştirilmesi öngörülen 27 maddesinin üzerinden tek tek gidilmiş ve pek çoğunda anlaşma sağlanmıştır. Bakanlık olarak önceliğimiz, yasanın çıkmasıdır. Çıkar çıkmaz hükümetle üç memur konfederasyonu, 2,5 milyon memurun tamamı için genel bir toplu sözleşme imzalayacak." şeklinde konuştu. Memur maaş artışlarının 1 Ocak 2012 tarihinden geçerli olacağına da dikkat çeken Halil Etyemez, "Memurlarımızın, zammın gecikmesi nedeniyle herhangi bir hak kaybı yaşamaları söz konusu değildir. Zamlı maaşlar, 1 Ocak 2012 tarihinden geçerli olacak ve toplu sözleşme masasında anlaşmaya varılır varılmaz ödenecektir." dedi. Memurların sendika ve toplu sözleşme hakkına kavuşmasının önemine de değinen Etyemez, "Bundan sonra memurlarımızın bütün talepleri, sorunları toplu sözleşme masalarında sonuca ulaşacaktır. Bunun önemi büyüktür." dedi.

Ziyarette Memur-Sen’e bağlı sendika başkanları ve sendika üyeleri, Bakan Yardımcısı Etyemez’e iş kollarındaki sıkıntıları aktarma fırsatı buldu. Görüşmeden sonra Memur-Sen İl Başkanı Şenocak, ziyaretten dolayı Bakan Yardımcısı Etyemez’e teşekkür ederek, "Sayın Etyemez, sendikal çalışmalarda yapıcı üslubuyla herkese örnek olmuş, sendikamızın hafızasında silinmeyecek bir iz bırakmıştır." diye konuştu. Ayrıca kristal bir İzmir Saat Kulesi maketi hediye etti. (CİHAN) 

Bu haber 764 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,176 µs