En Sıcak Konular

Wikipedia'dan kepenk kapatma eylemi

17 Ocak 2012 11:06 tsi
Dünyada en fazla takip edilen altıncı internet sitesi ABD'de çıkarılmaya çalışılan yasanın serbest konuşma hakkını ihlal edeceği gerekçesi ile 24 saatlik protestoya gidiyor

ABD'de geçirilmeye çalışılan internet korsanlığı kanununu protesto etmek için Wikipedia bu hafta 24 saatliğine internet sitesindeki içerik hizmetini gönüllü olarak kapatacak.

6. SIRADAKİ İNTERNET SİTESİNİN BU KARARI 100 MİLYONU AŞKIN KİŞİYİ ETKİLEYECEK

İnternette pek çok kimse tarafından referans kaynağı olarak kullanılan, sadece ingilizce sürümünü 100 milyonu aşkın kişinin ziyaret ettiği, pek çok dilde sürümü bulunan ve dünyadaki internet sitelerinin performansını ölçen Alexa'da altıncı sırada olan bu sitenin 24 saatliğine bile kapatılması pek çok kişiyi etkileyecek.

SOPA 'YA SOPA GÖSTERİLECEK, KARARTMA YAPILACAK

The Telegraph'a göre, ABD'de protestoların ana hedefi olan ve kısa adı SOPA (The Stop Online Piracy Act) yani Çevrimiçi Korsanlığı Durdurma Kanunu şu anda Beyaz Saray tarafındaki muhalefet tarafından etkin bir şekilde engelleniyor fakat Wikipedia 'nın kurucusu olan Jimmy Wales yine de karartmanın yapılacağını söyledi.

22 SAATTEN KISA BİR SÜRE KALDI

Wikipedia 'nın İngilizce sürümüne Çarşamba sabah 5'den perşembe sabah 5'e kadar erişilemeyeceğini Twitter'dan duyurdu Wales. Şu anda da siteye girildiğine(ingilizce sürümü) 22 saatten kısa bir süre sonra karartmanın başlayacağı uyarısı ile karşılayorsunuz. Bu 24 saatlik karartma esnasında ziyaretçiler 3.8 milyon makalenin yer aldığı veri tabanı yerine protesto amacıyla Kongre ile iletişime geçmelerini teşvik edecek açık bir mektupla karşılanacaklar.

"ŞU ANDA BU KANUN ENGELLENDİ FAKAT VAZGEÇİLDİĞİNE DAİR BİR EMARE YOK"
Wales SOPA 'nın şimdilik engellenmesine karşılık " SOPA 'dan tamamen vazgeçildiğine dair bir emare yok. Washington'a BÜYÜK bir mesaj göndermemiz gerek" dedi.

SOPA OLMAZSA PIPA

Wales SOPA 'ya benzer bir kanun tasarısı olan PIPA ( Fikri mülkiyeti koruma kanunun) Senato tarafından düşünüldüğünü ve bunun da internet siteleri için bir tehdit oluşturduğunu söyledi.

Wales açıklamasında " PIPA hala oldukça tehlikeli" dedi. Wales'e göre Wikipedia 'ınn ingilizce versiyonunun 100 milyon kullanıcısının bu karartmadan etkileneceğini söyledi ve öğrencilere uyarıda bulundu "ev ödevlerinizi erkenden yapın"

MUHALİFLER: "BU KANUNLAR WIKIPEDIA GİBİ SİTELERE ADİL OLMAYAN SORUMLULUK YÜKLÜYOR"

SOPA ve PIPA 'ya muhalif olanlar Wikipedia gibi internet sitelerine telif hakkı ihlali yapan hiç bir materyali sitelerine koymaması gibi adil olmayan bir sorumluluk yüklediğini söylüyorlar.

ERİŞİMİ ENGELLEMEDE KOLAYLIK SAĞLIYOR
Önerilen kanunlar ayrıca Amerikan telif hakları sahiplerine lisanslı olmayan film, müzik ve televizyon programlarına hosting yapan yabancı internet sitelerine erişimi engellemede kolaylık sağlıyor.

Bu yasa Murdoch gibi büyük medya devlerindece yoğun bir lobi faaliyeti ile desktekleniyor ve Google ve Facebook gibi silikon vadisinin devleri tarafından karşı çıkılıyor.

"ANA NOKTALAR ONAYLANMAYACAK"

Beyaz Saray ise kanun tasarısının ana noktalarını onaylamayacağını ve "çizim tahtasına geni yollayacağını"(yeni baştan yapılması) söyledi. Başkan Obama'nın internet danışmanları tarafından yapılan bir beyanda " yabancı internet sitelerini engelleme hükümlerinin "siber güvenlik için gerçek bir risk taşıdığını" söyledi

Yapılan açıklamada, çevrimiçi korsanlıkla ilgili yapılacak herhangi bir mücadalede yasal eylemlerin çevrimiçi sansür edilmesi riskine dikkat edilmesi ve dinamik büyük ve küçük şirketlerin sağladığı yeniliklere ket vurmaması gerektiği vurgulandı.

Murdoch ise Twitter'da başkan Obama'nın " silikon vadisindeki veznedarlarla kader birliği yaptığını söyledi"

Kaynak: Habertürk



Bu haber 605 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,989 µs