En Sıcak Konular

İsrail, Hamas'a izolasyon için lobi atağında

19 Haziran 2007 17:36 tsi
İsrail, Hamas'a izolasyon için lobi atağında Filistin'in Gazze Şeridi'nde kontrolü Hamas'ın ele geçirmesiyle sarsılan İsrail, Hamas'ı Gazze'de boğmak ve Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas'ın önderliğinde kurulan yeni Filistin hükümetine uluslararası destek sağlamak için dört bir koldan lobi

İlk olarak İsrail Başbakanı Ehud Olmert pazar günü Filistin'in işgal altındaki Batı Şeria topraklarında El Fetih tarafından kurulan yeni hükümetine Filistin vergi gelirlerini serbest bırakabileceğini açıkladı.
İsrail'in elinde Filistin'e ait 700 milyon dolarlık vergi geliri bulunuyor. Bunun 300 ya da 400 milyon dolarlık kısmının serbest bırakılabileceği, geri kalanının ise Filistinlilerin İsrail şirketlerine olan borçlarını ödemek için kullanılacağı belirtildi. Halen 3 günlük resmi bir ziyaret için gittiği ABD'de bulunan Olmert, burada Filistin konusunda ABD'nin desteğini almaya çalışıyor. Pazar günü ABD'deki Yahudi kuruluşların başkanlarına hitaben bir konuşma yapan Olmert, Filistin'de ılımlı bir hükümetin göreve gelmesinin, barış için yeniden görüşmelere başlanmasını sağlayabileceğini söyledi.  İsrail Başbakanı görüşmede, “Batı Şeria'da ciddi bir hükümet olursa, İsrail ciddi bir ortak olacaktır” dedi. Konuşmasında Arap ülkelerine de Hamas'la aralarına mesafe koymaları konusunda çağrı yapan Olmert, Arap liderlerinden Abbas liderliğinde barış çabalarına destek istedi.

 Olmert dün de konuyla ilgili olarak ABD Dışişleri Bakanı Condelezza Rice ile görüştü

Bush yönetimi bu hafta içinde Abbas hükümetine doğrudan yardım yollamayı planlıyor. Beyaz Saray da Olmert ile Abbas arasında Batı Şeria'da barış görüşmelerinin devam etmesini istiyor. Washington yönetimi ayrıca İsrail'in Hamas'ı ekonomik, diplomatik ve askeri açıdan izole etme planını da destekliyor. 

AB yardımı serbest bırakıyor 

İsrail lobi faaliyetlerini Avrupa Birliği (AB) nezdinde Dışişleri Bakanı Tzipi Livni önderliğinde de sürdürüyor. Lüksemburg'ta devam eden AB dışişleri bakanları toplantısını izleyen Livni, AB'li bakanları Hamas'a karşı yürütülen ekonomik ambargoyu devam etmeleri yönünde ikna etmeye çalıştı. Livni, Hamas'ı izole etme planının yanı sıra Abbas liderliğinde kurulan El Fetih hükümetine de destek istiyor. Livni, Gazze'deki olayların Filistin'deki ılımlılarla radikaller arasındaki farkı netleştirdiğini belirterek, ılımlı Filistinlilere destek olunması gerektiğini savunuyor. Dün gazetecilerin konuyla ilgili sorularını yanıtlayan AB'nin Ortak Dış Politika ve Güvenlik Yüksek Temsilcisi Javier Solana, Abbas'ın atadığı olağanüstü hükümete destek çabaları çerçevesinde  Filistinlilere yönelik doğrudan yardımı yeniden başlatacaklarını bildirdi. Doğrudan yardımın ne zaman başlatılacağına ilişkin kesin bir tarih vermekten kaçınan Solana, yardımların yeni hükümete gönderileceğini ve bir kısmının da doğrudan para yardımı olacağını söyledi. Solana, yeni hükümetin bir bütçe oluşturabilmesinin çok önemli olduğunu ve hükümetin bu bütçe aracılığıyla hem Gazze, hem de Batı Şeria'daki halka yardım edebileceğini belirtti.

'Tek meşru hükümetiz'    

Ancak İsrail'in lobi atağına kalktığı ABD destekli Filistin stratejisine bazı AB'li diplomatlar kuşkuyla bakıyor. Hamas'ı izole edip Abbas'ı hem ekonomik hem de siyasal açıdan desteklemenin bugün için sorunu hafifletebileceğini savunan diplomatlar, uzun vadede bölgenin durumunun belirsiz olduğunu savunuyor. Bunun yanı sıra bazı diplomatlar ise yeni kabinenin meşruiyeti ve etkinliği konsunda da şüphe taşıyor. Zira, Hamas-El Fetih ulusal birlik hükümetinin başbakanı İsmail Haniye hâlâ başbakan olduğu ve yeni kurulan hükümetin meşru olmadığı iddiasında. Bu durum Filistin'de 2 hükümetin bir arada olduğu bir karmaşaya neden oluyor.

Abbas dün Filistin Ulusal Güvenlik Konseyi'ni feshettiğini açıkladı. Filistinli kaynaklar, mart ayında Filistin topraklarında kanun ve düzenin egemen olması için El Fetih ve Hamas tarafından oluşturulan konseyin feshedilmesiyle, Gazze Şeridi'nde kontrolü ele geçiren Hamas'ın zayıflatılmasının amaçlandığını belirtiyor. Bunun yerine başkanlığını Abbas'ın yaptığı ve Başbakan Selam Feyyaz, El Fetihli İçişleri Bakanı Abdürrezzak Yeniye ve yine El Fetih'in güçlü adamı Muhammed Dahlan da yer aldığı yeni bir konsey oluşturdu.

Filistin hükümetinin Başbakanı Selam Fedday ise BBC'ye yaptığı açıklamada Filistin'de tek meşru hükümetin kendi hükümeti olduğunu belirterek, tüm tarafların buna saygı göstermesi gerektiğini söyledi. Feyyad, hükümetinin güvenilirlik sorunuyla karşı karşıya olduğunun farkında olduğunu da vurguladı. Gazze Şeridi ile Batı Şeria'da birlik çağrısı yapan Fayyad, "Vatanı oluşturan 2 bileşenin organik, idari ve siyasi birliği konusunda ısrar ediyoruz" dedi.         

 Gazzeliler zor durumda

Filistin üzerine diplomatik çabalar üzerinde çeşitli çevreler kafa yormaya devam ederken Gazze'deki Filistinlilerin durumu giderek kötüleşiyor. 1.5 milyon Filistinlinin yaşadığı Gazze'de Hamas'ın neden olduğu şiddet olaylarından kaçmaya çalışan Gazzeliler İsrail'in Erez sınır kapısında Batı Şeria'ya gitmek amacıyla bekliyor. Gazzeliler ayrıca, İsrail'in Hamas'ı izole etme çabası nedeniyle hem temel gıda maddelerinden hem de günlük yaşamın devam etmesi için hayati bir önem taşıyan enerji ihtiyacından yoksun. Gazze'de bulunan pek çok temel gıda maddesinin 2 hafta içinde tükenebileceği bildirildi. Gazzeli bir işadamı Reuters haber ajasına yaptığı açıklamada en kritik sorunların başında ilaç stokunun da bitmesi olduğunu belirtirken, diğer yandan İsrail'in Gazze'yle ticaret yapan işadamlarının da zor durumda olduğunu vurguladı. Hamas'ın Gazze'de denetimi ele aldığı zamandan bu yana İsrail ekonomisi de zarara uğruyor. Gazze'ye mal satan İsrailli şirketlerin uğradığı zararın toplamda 1.9 milyon dolara ulaştığı sanılıyor. Bu arada, İsrail Adalet Bakanı Daniel Friedmann, dün yaptığı açıklamada hükümetinin Gazze'den Batı Şeria'ya geçmek isteyen Filistinlilere kolaylık göstermesini istedi. Friedman, "Hamas'ın korkusuyla Gazze'den çıkarak Batı Şeria'ya geçmek isteyenlere, İsrail'in güvenliğini tehlikeye sokmadıkça ve Hamas militanı olmadıkları sürece izin vermemiz gerekir" dedi.     

referans 



Bu haber 365 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,216 µs