En Sıcak Konular

Mer-kozy artık aynı ligde değil!

16 Ocak 2012 10:05 tsi
Mer-kozy artık aynı ligde değil! Fransa’nın notunun kırılması Almanya’nın, Euro Bölgesi’nde siyasi ve ekonomik bakımdan zirvede yalnız kalmasına neden oldu.

Paris’in, Berlin’le artık aynı ligde olmamasının krizin çözümüne olumsuz yansımasından korkuluyor.

Euro Bölgesi’nde nabız düşmüyor. Perşembe günü İtalya ve İspanya’nın başarılı tahvil satışlarının ardından rahatlama havasına girmeye hazırlanan Avrupa, derecelendirme kuruluşu Standard & Poor’s’un not indirimleriyle yeniden bilindik kriz ortamına geri döndü. Notu kırılan 9 Euro Bölgesi ülkelerinden not indirimine sert tepkiler gelirken, S&P indirim kararını savunmaya devam etti. Kurumdan yapılan açıklamada Euro Bölgesi ülkelerinin mali birliğe yönelik planlarının ağırlıklı olarak tasarrufa yönelik olması ve büyümeyi desteklememesi eleştirildi.

LİMANLAR DEĞİŞECEK

Uzmanlar not indirimlerinin S&P ile sınırlı kalmayacağına kesin gözüyle bakıyor. Piyasaların asıl korkusu ise endişelerin ekonomisi şimdilik daha iyi durumda olan Almanya, Finlandiya ve Hollanda gibi ülkeleri de etkisi altına alması. Yapılan yorumlara göre Euro Bölgesi’nin yatırımcılar tarafından giderek daha fazla ‘korku birliği’ olarak algılanması, güvenli liman olarak başka denizlere açılma sonucunu doğuracak. Buna göre yatırımcıların Avrupa’da artan riskler nedeniyle Almanya ve Finlandiya yerine Kanada, Avustralya ve Yeni Zelanda tahvillerine yönelmesi AB’nin sağlıklı ülkeleri için önemli riskleri beraberinde getirecek. Ancak akıllara takılan asıl soru ise artık aynı ligde olmayan Almanya ve Fransa’nın nasıl uzlaşacağı konusu. Uzmanlar seçim sürecine giren Fransa’nın, Almanya karşısında bir basamak inmesinin krize çözüm görüşmelerini olumsuz etkileyeceğini düşünüyor.

‘Eline sağlık S&P ama işe yaramayacak’
Eline sağlık S&P. Notu kırılan ülkelerin şikâyete hakkı yok. Çok önce uyarılmalarına rağmen harekete geçmediler. Ama yine harekete geçmeyecekler.
Twitter hesabı: pope_stephen

‘Kısa vadede AB’ye yönelik yatırımlar düşer’
Euro Bölgesi’ne yönelik not indirimleri kısa vadede bölgeye yönelik yatırımların azalmasına neden olacak. Asıl olumsuz etkiyi ise uzun vadeli sonuçları yapacak.
Twitter hesabı: PIMCO

‘Büyüme yoksa krizden kaçış yolu da olmaz’
Büyüme olmaksızın hem ABD’nin bütçe sorunu hem de AB’nin borç sorunu çözülmez, daha kötüye gider. 2007’de başlayan uzun kriz ve resesyon devam eder.
Twitter hesabı: joestiglitz

‘ABD Başkanı CEO gibi olursa çok bekleriz’

Amerika’nın daha iyi ekonomik politikalara ihtiyacı var. Ancak ABD Başkanı olarak seçilen kişiler ülkeyi CEO gibi yönetmeye devam ederse daha çok bekleriz. Paul Krugman Ekonomist
Twitter hesabı: NYTimeskrugman

haberturk



Bu haber 1,146 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,019 µs