En Sıcak Konular

İsrail-ABD arasında derin çatlak

16 Ocak 2012 09:49 tsi
İsrail-ABD arasında derin çatlak İsrail ve ABD'nin baharda yapacakları ortak askeri tatbikatı ertelelendi. Manevraların ertelenmesi kararının, ABD ile İsrail arasında, İran konusundaki görüş ayrılığının ortaya çıkmasının ertesine denk gelmesi dikkat çekiyor.

İsrail radyosunun bildirdiğine göre, askeri kaynaklar, "Challenge Austere 12" isimli tatbikatın bütçe nedenleriyle 2012'nin son çeyreğine ertelendiğini belirttiler. Erteleme kararına rağmen, ABD Genelkurmay Başkanı Orgeneral Martin Dempsey'nin bu hafta İsrail'e yapacağı ziyaretle ilgili bir değişiklik bulunmuyor.

ABD-İSRAİL ÇATLAĞI
Manevraların ertelenmesi kararının, ABD ile İsrail arasında, İran konusundaki görüş ayrılığının ortaya çıkmasının ertesine denk gelmesi dikkat çekiyor.

İsrail Dışişleri Bakanı Moşe Yalon da bugün yaptığı açıklamada, "Amerikan yönetiminin İran'ın nükleer programı karşısında yaptırımların sertleştirilmesine yönelik tereddütlerinin kendilerinde hayal kırıklığı yarattığına" işaret etti.

ACİL PLAN
Ekonomi çevrelerin de etkin gazetesi Wall Street Journal dünkü sayısında, Amerikan hükümetinin, karşı çıkmasına rağmen İsrail'in İran'a bir askeri harekat hazırlığında olduğundan endişelenerek, bölgedeki kuruluşlarını korumak amacıyla bir acil plan yürürlüğe koyduğu bildirmişti.

Habere göre, Başkan Barack Obama, Savunma Bakanı Leon Panetta ile diğer üst düzey yetkililer, İsrailli yöneticilere, böyle bir saldırının sonuçları konusunda uyarmak için bir dizi mesaj geçtiler.

Obama'nın İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu'ya önceki gün telefon ettiğini, Genelkurmay Başkanı Orgeneral Martin Dempsey'nin de gelecek hafta bu konuda İsrailli askeri makamlarla görüşeceğini yazan gazete, Amerikan ordusunun, aralarında İran yanlısı Şii milisleri Bağdat'taki Amerikan büyükelçiliğine olası bir saldırısı dahil, İsrail askeri harekatının neticesi birçok olası misillemeye hazırlandığını duyurmuştu.

Irak'ta 15 binden fazla diplomat, federal hükümet çalışanı ve Amerikan yardımcısı, Kuveyt'te de caydırıcı güç olarak 15 bin asker bulundurduğunu belirten gazete, ABD'nin Basra Körfezi'ne ikinci bir uçak gemisi gönderdiğinin de altını çiziyor.

AA

Bu haber 981 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,472 µs