En Sıcak Konular

Hassas mesele

16 Ocak 2012 09:30 tsi
Hassas mesele 'Kürt kartına' karşı bölgesel koordinasyon...

Suriyeli muhalifler, Esad sonrası dönemde “Kürt kartının kontrol altında olacağını” garanti etmek için şimdiden Ankara ve Erbil ile ortak çalışma yürütüyor. Hürriyet gazetesinden Cansu Çamlıbel'e konuşan Türkiye merkezli Suriye Ulusal Konseyi’nin sözcüsü Basma Kadmani, Suriye Kürtlerinin haklarını devrim içinde teminat altına alarak Kürt meselesi kökenli olası güvenlik sorunlarını önlemeye çalıştıklarını anlattı.

SURİYE’nin komşuları içinde Kürt nüfus barındıran tüm ülkelerle şimdiden ikili güvenlik anlaşmaları için hazırlık yaptıklarını belirten Basma Kadmani, “Esad rejimi düştüğünde Kürt kartının kontrol altında olduğundan emin olmak istiyoruz” dedi. Geçen hafta Suriye Ulusal Konseyi’nin İstanbul’da yaptığı son değerlendirmelerden satır başlarını da aktaran Kadmani’nin mesajları şöyle:

Barzani Suriye Kürtleri üzerinde etkin: Kürt sorununun çözümü için bölgesel bir koordinasyona ihtyacımız var. Elbette Türkiye’nin ülke içinde kendi atacağı adımlar vardır ama bir de bölgesel adımlar var. O bölgesel adımların muhatabı Suriye ve Irak’tır. Bu koşullarda Suriye’de Esad rejiminin artık bir muhatap olmadığını biliyoruz. Irak Kürtleri Suriye Kürtleri üzerinde çok etkilidir. Onlarla da bir diyalog süreci içindeyiz. Geçen hafta Erbil’e bir heyet gönderdik, Başkan Mesud Barzani ile görüştüler. Çok olumlu koşullarla karşı karşıya olduğumuzu söylemek zor. Kötü ve en kötü arasında seçim yapmak durumundayız.

Yazılı güvenlik anlaşmaları şart: Türkiye ile bizim açımızdan çok hassas bir mesele olan PKK konusunda birlikte neler yapabileceğimizi konuşuyoruz. Bu konudaki yol haritasını bir an önce belirlemek durumundayız. Ancak bu şekilde Kürt kartını kontrol altında tutarız. Bunun için Kürtlerin yaşadığı diğer komşu ülkeler ile Avrupa ülkelerinin İkinci Dünya Savaşı’ndan sonra yaptıkları gibi ikili güvenlik anlaşmaları hazırlamamız gerek. Somut adımların yer aldığı yazılı anlaşmalardan bahsediyorum. Bunlar geçiş süreci sona ermeden tamamlanmalı.

Radikal söylemleri yumuşatmaya çalışıyoruz: Suriye Kürtleri tek bir blok değil. Neredeyse 16–17 parçaya bölünmüş durumdalar. Bazıları Esad rejimini destekliyor ama Kürt hareketinin önemli bölümü devrimin arkasında. Bu gruplardan bazılarının oldukça radikal söylemleri var. Kendi kaderlerini tayin (self-determinasyon) hakkını savunanlar da var. Tabi bu kadar ileri söylemleri kabul edecek durumumuz yok. Suriye’nin toprak bütünlüğü kırmızı çizgidir. Birlikte radikal söylemleri yumuşatmaya çalışıyoruz.



Bu haber 1,615 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    34,949 µs