En Sıcak Konular

Başbakan kime faiz lobisi diyor?

16 Ocak 2012 09:01 tsi
Başbakan kime faiz lobisi diyor? Erdoğan, 12 Haziran 2011 seçim kampanyasında, "hedefimiz, sıfır reel faiz" demişti ve hemen ardından seçim konvoyuna bir suikast yapılmıştı. Acaba bu saldırı, sıfır reel faiz hedefine yönelik faiz lobisinin bir gözdağı mıydı?

Dünyada faizler düşük. Rezerv para birimleri olarak bilinen ABD dolarının bir yıllık faizi yüzde 1.1, on yıllık faizi de yüzde 1.97. Euro ve Japon yeni de öyle. Dolayısıyla enflasyondan arındırılmış faiz anlamına gelen reel faizler dünyada negatif seyrediyor. Çünkü ABD'de enflasyon yüzde 3, euro bölgesinde ise yüzde 2.5 düzeyinde gidiyor.
Dünyada faizler böyle düşük hatta negatif olunca, para tacirleri paradan para kazanmak için kendilerine yüksek kazanç sağlayacak alanlar yaratıyorlar! Bu alanlardan biri de Türkiye. Çünkü dünyadan ucuz borçlanılan para, Türkiye'ye getirilip çok yüksek fiyattan pazarlanıyor. Bunu yaparken, uluslararası kredi derecelendirme kuruluşlarından yararlanılıyor, onlar kanalıyla Türkiye'nin notu düşük tutuluyor, hatta Türkiye'nin üzerinde sürekli "notunu düşüreceğiz" baskısı ve endişesi yaratılıyor. İşte faiz lobisi ve notçuların bu ortak oyunu sonucunda, Türkiye Hazinesi'nin 2011'de 14 milyar lira fazla faiz ödediğini unutmayalım.
Gelelim faiz lobisinin kim olduğuna... Dünyada ucuz olan kısa vadeli parayı getirip, Türkiye'de pahalıya satan ve kârına kâr katan sıcak paracıların çıkarlarını kollayanlara, "faiz lobisi" deniyor.
Başbakan Erdoğan işte bu haksız kazanç sağlayan ve onlara destek olan kesime sesleniyor. "Şu anda faiz lobisinin atağı var. Faiz lobisine karşı da gerekli köşeli, sert çıkışları yapacağız. Çünkü biz faiz lobisini bu kadar rahat çalıştıramayız. Faiz lobisi ne kadar acımasız çalışırsa, bu ülkede tüketici durumunda olan vatandaşımızın harcamadaki imkânları, satın alma gücü de o kadar azalacaktır. Girişimci de yatırımını azaltmak durumunda kalacaktır" diyor. Başbakan haklı. Dünyada reel faizler negatifken Türkiye niye çok yüksek faiz ödesin? Niye birilerinin soygununa göz yumsun? Ama bu faiz lobisi öyle baskıcı ve ısrarcı ki!
Erdoğan, 12 Haziran 2011 seçim kampanyasında, "hedefimiz, sıfır reel faiz" demişti ve hemen ardından seçim konvoyuna bir suikast yapılmıştı. Acaba bu saldırı, sıfır reel faiz hedefine yönelik faiz lobisinin bir gözdağı mıydı? Çünkü bu lobi içte ve dışta öyle örgütlenmiş ki! Yurtdışında kendi bankası batan lobici kendi bankasının ve kendi ülke ekonomisinin durumuna hiç bakmadan, Türkiye ekonomisinin kötüye gittiğini büyük bir pişkinlikle ileri sürebiliyor. Ardından Türkiye'deki elemanları, hemen bu öngörüyü(!) dikkate alıp ekonominin batacağını haykırmaya başlıyorlar.
Biz bu filmi 2008 ve 2009'da da izledik. Deutsche Bank ve Commerzbank ekonomistleri, yabancı basında, Türkiye ekonomisinin 2009'da 120 milyar dolar bulamazsa batacağını söylediler defalarca. Türkiye batmadı, IMF'ye de gitmedi ama bu iki banka battı ve Alman devleti bu bankaları kurtarmak zorunda kaldı.
Gelelim faiz lobicilerinin yalanlarına... Lobi, faizlerin piyasada para arz ve talebine göre belirlendiğini söylüyor. Ama ne tür piyasadan bahsettiğini hiç söylemiyor. Söyleyemez çünkü paranın fiyatı olan "faiz", eğer tam rekabet piyasası varsa arz ve talebe göre belirlenir.
Oysa para piyasası, eksik rekabet piyasasıdır. Piyasada oligopollerin yanı sıra regülatör kuruluş olarak merkez bankaları var. Bir de parayla not verdikleri artık defalarca ispatlanan ülke notu belirleyicisi derecelendirme kuruluşları var.
Dolayısıyla faizlerin piyasada para arz ve talebine göre belirlendiğini söylemek kocaman bir yalandan başka bir şey değil. O halde, yıllardır halkı kandırarak soyan, insanların alın teriyle kazandıkları paraları çalanlara yardımcı olan bu faiz lobisiyle mücadele etmek görevimiz olmalı.  


Süleyman Yaşar / Sabah

Bu haber 1,580 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,625 µs