En Sıcak Konular

"Düşmanlarımız gece rahat uyumayacak!"

19 Haziran 2007 16:19 tsi
Hava Kuvvetleri gece görüş sistemini savaş uçaklarında kullanan ilk 6 ülkeden biri oldu. Hava Kuvvetleri Komutanı, düşmanlarımız artık geceleri rahat uyuyamayacak diyerek gözdağı verdi.

GECE RAHAT UYUYAMAYACAKLAR

Basın toplantısında tatbikatla ilgili gazetecilere bilgi de veren Orgeneral Cömert, eğitimde emeği geçen tüm pilotları kutladı. Türk ulusunun böylesi zor bir tatbikatı başarıyla tamamlayan evlatlarıyla gurur duyması gerektiğini belirten Orgeneral Cömert, şöyle devam etti:

“Yılbaşında hava kuvveteri olarak bir takım hedefler koymuştuk. Şu anda yıl sonu gelmeden bu hedefe ulaştık. Daha ucuz olan Gece Görüş Gözlüğü sistemini kullanarak bu kabiliyeti burada sizlere gösterdik. Alçak gönüllülük yapmıyorum. Bu çok önemli bir başarıdır. Dünyada çok az sayıda hava kuvetleri böyle bir tatbikatı gerçekleştirebilir. Türkiye’nin dört bir yanından Balıkesir’den, Merzifon’dan, Diyarbakır’dan gelen pilotlarımız hiç ışığı yanmayan hedefleri tam isabetle vurmayı başardılar. Bundan böyle Türkiye’ye yan bakan gözlerin gece de yataklarından rahat uyuyamacaklarını size müjdelemek istiyorum.”

Türk Hava Kuvvetlerinde, “Anadolu Kartalı Eğitimi 2007/2” kapsamında ilk defa gece görüş gözlüğü ile geniş kapsamlı hakiki mühimmat atışı yapıldı. “Anadolu Kartalı Eğitimi”, Konya 3. Ana Jet Üssü Komutanlığında ABD, İngiltere, Pakistan, Ürdün, Türkiye ve NATO'ya ait Awacs uçaklarının katılımıyla devam ediyor.

Eğitim kapsamında, gece görüş gözlüğüyle hakiki mühimmat atışları, Hava Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Faruk Cömert, Harp Akademileri Komutanı Orgeneral Aydoğan Babaoğlu, Genelkurmay Harekat Başkanı Korgeneral Bekir Kalyoncu, Özel Kuvvetler Komutanı Korgeneral Servet Yörük ve diğer üst düzey komutanların katılımıyla Konya atış sahasında yapıldı.

Atışlar öncesinde verilen brifingde, gece görüş gözlüğünün; helikopterler, nakliye uçakları ve muharip uçuklarda kullanıldığı belirtilerek, bu sistemin savaş uçakları tarafından ilk defa Birinci Körfez Savaşı'nda uygulandığı belirtildi.

Verilen bilgiye göre; hafif, ayarlanabilir, 600 gram ağırlığında 2 adet tüpten oluşan gece görüş gözlüğü; ay, yıldız, suni ışık ve ortam aydınlatması gibi ortamlarda pilotlara gece ortamında daha kolay uçuş imkanı sağlıyor.

Gece görüş gözlüğü şu anda ABD, İngiltere, Fransa, İsrail, Kanada, Hollanda ve Türk orduları tarafından kullanılıyor.

Bu sistem üzerinde Çin, Hindistan, Almanya, İtalya, Portekiz, Singapur, Venezuela gibi ülkeler de halen çalışıyor.

Gözlük TSK'da ilk olarak Kara Kuvvetleri Komutanlığında genel maksat ve taarruz tipi helikopterlerde kullanılmaya başlandı.

Türk Hava Kuvvetlerinde Cougar tipi helikopterlerde 2002 yılında; 2 adet F-16, 2 adet F-4 2020 filosunda ise 2005 yılından itibaren kullanılmaya başlandı. C-130 nakliye uçaklarında kullanılması için çalışmalar devam ediyor.

Halen 8 muharip uçakta kullanılan gece görüş gözlüğünün 2008 yılına kadar tüm filolarda kullanılması hedefleniyor.

Yerden havaya ve havadan havaya yönelik tehditlerde, etkin bir müdahale imkanı sağlayan sistem, bu imkanı olmayan ülkelere karşı caydırıcılığa katkı sağlayıcı bir unsur olarak değerlendiriliyor.

Sistemin, düşman unsurlarının baskı altına alınması, hava savunma ve keşif amacına yönelik kullanımı konusunda pilotların eğitimi devam ediyor.

Gelecek yıl için planlanan milli tatbikatlarından birinin, gece tatbikatı olarak yapılması planlanıyor.

Ayrıca, havadan yere atış yarışmalarında, gece ortamında bu sistemlerin kullanılması da hedefleniyor.

Eğitime ilişkin bilgi notunda da “Hava kuvvetlerimiz elinde bulunan imkan ve kabiliyetleri gece ve gündüz, her hava şartında, terör dahil her türlü tehdide karşı kullanabilecek teçhizat, silah, eğitim ve altyapıya sahiptir” denildi.

3 TON BOMBA BAŞARIYLA ATILDI

Brifingin ardından 132. Filo Komutanlığına ait uçaklar atış sahasına toplam 3 ton ağırlığında 12 adet MK-82 genel maksat mühimmatını başarıyla attı. Gece görüş gözlüğü kullanılan F-16 ve F-4 filolarına ait 11 uçak hedeflere atış yaptı. Uçaklar 500'er kilo ile birer ton arasında değişen MK-82, MK-83 ve MK-84 mühimmatlarıyla hedefleri başarıyla vurdu.

Gece görüş tadilatı geçiren uçaklar, uçuşları esnasında çıplak gözle görülemiyor. Uçaklar bu sayede uçaksavar tarzı silahlara karşı korunmuş oluyor.

Atışlar, F-4 uçaklarının aydınlatma eşliğinde gerçekleştirdikleri mühimmat atışıyla tamamlandı.

Tatbikata katılan pilotlar, bulutlu hava nedeniyle görüş açısından zorlaşan şartlarda bütün hedefleri başarıyla vurdu.

Hürriyet



Bu haber 476 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,568 µs