En Sıcak Konular

Nükleer enerji'de ABD desteği

15 Ocak 2012 08:54 tsi
Nükleer enerji'de ABD desteği Obama'nın Nükleer enerji danışmanı ile TÜBİTAK ne görüştü?

Telefonda 20 dakika görüşmek için anlaştık. Beyaz Saray'ın ekranda görünmeyen telefonlarından birinden aradı. Tam 19 dakika konuştuk. İran'da geçen hafta öldürülen 32 yaşındaki nükleer bilimci Ahmedi Ruşen'i okudunuz. İşte Prof. Dr. Steve Fetter, aşağı yukarı onun Amerikalı muadili. Obama'nın bilim ve teknoloji danışmanı. Nükleer enerji ve küresel ısınma masası şefi

...

"ABD'de" dedi, "elektriğin yüzde 20'si nükleer enerjiyle sağlanıyor. Yoksa sera gazı emisyonumuz daha yüksek olurdu. O yüzden nükleer enerji gelecekte de ABD ve başka yerlerde bir seçenek olacak. Elbette bunun güvenli bir şekilde yürütülmesinden de emin olacağız."

İki çeşit güvenlik unsurundan bahsetti. Birincisi işletme güvenliği. "Başkan, Nükleer Düzenleme Komisyonu'na Japonya'daki olayın iyi incelenmesi talimatını verdi. Hem bizimkiler ve hem de başkalarının reaktörleri mümkün olduğunca güvenli olmalı."

İkinci güvenlik unsuruysa işte bahsettiğim konuydu. Nükleer enerji teknolojisinin nükleer bombaya dönüşme riski... "ABD'de 104 nükleer reaktör var. Ve bugün inşa edilecek her yeni reaktör daha da güvenli olacak. Ancak bunu yaparken, başka bir önemli konu da, nükleer enerji teknolojisinin nükleer bombaların dünyada yaygınlaşmasına yol açmadığından emin olacağız. Akıllı karar verirsek, nükleer enerji, geleceğimizin önemli bir parçası olacak."

"Biliyor musunuz" dedim, "Türkiye de nükleer enerjiye geçme çalışması başlattı." "Biliyorum" dedi. "Öyleyse Türk Hükümeti'ne bu konuda bir tavsiyeniz var mı" diye sorduğumdaysa... Aslında geç kaldığımı anladım.

"TÜBİTAK Başkanı ile bir toplantı yaptık ve doğrusu çok etkilendim. ABD'de de birkaç yıl öğretim üyeliği yapmış biri. Gelecek için çok net bir vizyonu vardı." Bunu söyledi. Sonra da süremizin dolduğunu hatırlatarak kapattı.

TÜBİTAK'ı aradım. Yeni Başkan Yücel Altunbaşak'ın ofisini. Yardımcısı Gökhan Kulaş, Fetter ile İstanbul'da görüştüklerini doğruladı. "Nasıl bir toplantıydı?" diye sordum. "Bunun ötesinde konuyla ilgili fazla bir detay yok" dedi.

Tolga Tanış / Hürriyet



Bu haber 981 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,173 µs