En Sıcak Konular

'Türkiye, burnunu Irak'a sokmasın'

15 Ocak 2012 08:17 tsi
'Türkiye, burnunu Irak'a sokmasın' Irak Yönetimi, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın kendileri hakkında yaptığı açıklamalardan rahatsız.

Sünni Cumhurbaşkanı Yardımcısı Tarık el-Haşimi hakkında “teröre destek” iddiasıyla tutuklatma kararı çıkartmasını, Erdoğan’ın eleştirmesine Irak’ın Şii Başbakanı Nuri el-Maliki sert bir yanıt verdi.

El Hurra televizyonuna yaptığı açıklamalarda Maliki, “Türkiye’nin bize böyle müdahale etmesini beklemiyorduk. Son zamanlarda, sanki Irak’ı onlar yönetiyorlarmış gibi açıklamalar yaptılar. Bu açıklamalar içişlerimize karışmak anlamına geliyor. Buna kesinlikle izin vermeyiz. Eğer bizim mahkemelerimiz hakkında konuşmaları kabul edilebilir birşey olsaydı, biz de onlarınkiler hakkında konuşurduk. Bizim tartışmalarımız hakkında konuşuyorlarsa, biz de onlarınkiler hakkında konuşabiliriz” dedi. Türkiye’nin Ortadoğu ve Afrika ülkeleri nezdinde giderek gelişen rolüne ilişkin olarak sık sık yapılan değerlendirmelere farklı bir yaklaşım getiren Maliki, “Türkiye bölgeye felâket ve iç savaş getirecek bir rol oynuyor. Kendi içinde farklı etnik kökenler ve mezhepler barındırdığı için, bundan Türkiye de zarar görür” şeklinde konuştu.

Burnunu Irak’a sokmasın

Maliki’nin hükümetinin “Hukuk Devleti Koalisyonu”nun üst düzey yöneticilerinden Yasin Macid ise, Başbakan Erdoğan’la bu konuyu görüştüğünü vurgulayarak, “Erdoğan’a, Irak’ın içişlerine burnunu sokmamasını tavsiye ettim” dedi. Irak’ın Osmanlı Devleti’nin bir parçası olmadığını ve emir almayacağını ifade eden Macid, Türkiye’nin Bağdat Büyükelçisi’nin Dışişleri Bakanlığı’na çağrılarak tepki gösterilmesini isterken, Türkiye’nin, Kürt sorununu “tanklar ve savaş uçaklarıyla” değil, barışçıl yöntemlerle çözmesi gerektiğinin altını çizdi.

Türkiye’ye yönelik sert açıklamalar yapan bir başka isimse, yine Hukuk Devleti Koalisyonu’nun önemli isimlerinden İzzet el-Şabandar oldu. El-Şabandar, Türkiye’nin sınırdaki Kürt illerini bombalamasına artık sessiz kalmayacağını belirtirken, hem Ankara’yı hem de Katar’ı, Irak’ın farklı federal bölgelere bölünmesini desteklemekle suçladı. 

Bu haber 1,005 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,720 µs