En Sıcak Konular

Altı sıfır mağduru olmayın!

14 Ocak 2012 13:42 tsi
Türkiye'nin 6 sıfırlı paralara veda etmesinin üzerinden 7 yıl geçmesine rağmen piyasada hala eski liraların bulunduğu belirlendi.

Merkez Bankası'nın verilerine göre dolaşımdaki banknotların yüzde 98,95'ini sıfırları silinmiş TL'ler, geriye kalan yüzde 1,05'lik kısmı da 2005 tarihinden öncesinde kullanılan altı sıfırlı paralar ile sonrasında onun yerine ikame edilen YTL'ler oluşturuyor. Altı sıfırlı paraları 2015'in sonu, YTL'leri de 2019'un sonuna kadar Merkez Bankası veya Ziraat Bankası'nın şubelerinden değiştirmek mümkün.

Merkez Bankası, tedavüldeki para durumu ile ilgili bilgileri Yıllık Raporu'nda ayrıntılı olarak veriyor. Para otoritesi henüz 2011 yılına ait raporu yayınlamadı. Cihan'ın ulaştığı yetkililer, raporun yakın bir zamanda yayınlanacağını belirterek, banknotların dönüşümüne ilişkin bilgi ve 31 Aralık 2011 tarihi itibarıyla tedavülde bulunan banknotlara ilişkin kesin rakamların bu raporda yer alacağını kaydetti.

Halen ellerinde 6 sıfırlı ve 6 sıfırdan arındırılmış YTL'ler bulunanların olduğuna işaret eden yetkililer, özellikle para biriktiren yaşlılar ve dağ köylerinde yaşayanların halen eski paralara sahip olduğunun bilindiğini ifade etti. E-7 emisyon grubuna ait Eski Türk Lirası banknotların (250.000 ve üzeri altı sıfırlı banknotlar) 31 Aralık 2015 tarihine kadar, YTL banknotların ise 31 Aralık 2019 tarihine kadar Merkez Bankası şubelerinde ve Ziraat Bankası şubelerinde şu anda tedavülde bulunan Türk Lirası banknotlarla değiştirilebileceği hatırlatmasında bulundu.

Öte yandan dolardaki aşırı hareketlilik devam ederken, Merkez Bankası verilerine göre piyasalarda dolaşan Türk Lirası parası 53,3 milyar lira oldu. 5 Ocak 2012 gün sonu itibarıyla dolaşımda yaklaşık 53,3 milyar TL değerinde banknot bulunuyor.

cha

Bu haber 707 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,968 µs