En Sıcak Konular

Maliki'den densiz tehdit

14 Ocak 2012 11:52 tsi
Maliki'den densiz tehdit Irak'ın Şii Başbakanı Nuri el Maliki, Türkiye'nin Irak konusunda izlediği politika ile bölgeye felaket getirmek istediğini iddia etti.

El Hurra Televizyonu'na konuşan Maliki, "bölgede çatışma ortamı oluşturmak isteyen Türkiye'nin, bu durumdan fazla etkilenecek ülke olacağı" tehdidinde bulundu.

Maliki'nin açıklamalarının Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın Salı günü kendisini aramasından hemen sonra gelmesi dikkat çekiyor.

ABD birliklerinin geçtiğimiz ay sonunda Irak topraklarını tamamen terk etmesinden hemen sonra Sünni lider Tarık el Haşimi için tutuklama kararı çıkaran Maliki'ye Türkiye tepki göstermişti.

Türkiye'nin Irak'ın içişlerine karışacağını ummadıklarını söyleyen Maliki, "Son zamanlarda sanki Irak onlar tarafından kontrol ediliyormuş gibi içişlerimize müdahale anlamına gelen sürpriz açıklamalar yaptılar." diye konuştu.

"Son açıklamaları Irak'ın içişlerine müdahaledir." diyen Maliki şunları söyledi: "Buna kesinlikle müsaade etmeyiz. Eğer bizim hukuk mercilerimizle ilgili konuşacaklarsa biz de onların hukuk mercileriyle ilgili konuşabiliriz. Onlar eğer bizim anlaşmazlıklarımızı konuşacaklarsa biz de onlarınkini konuşuruz."

Türkiye'nin oynadığı rol ile bölgeye felaket ve iç savaş getirmeye çalıştığını iddia eden Maliki, "Bu durumdan Türkiye kendisi etkilenir. Çünkü onların farklı mezhep ve etnik grupları var." dedi.

Maliki'nin Haşimi aleyhine tutuklama kararı çıkarması ve Sünni yardımcısı Salih el Mutlak'a da görevden el çektirmesinden sonra, koalisyon hükümeti içinde yer alan Irakiye Bloku parlamento ve kabine oturumlarını boykot etmeye başlamıştı.

Maliki, İran yanlısı bir politikacı olarak adlandırılıyor ve Şii liderin işbaşına gelmesinden sonra Irak'taki İran etkisinin daha da arttığı belirtiliyor.

Maliki liderliğindeki Irak, halk ayaklanmalarıyla sarsılan Suriye rejimine de destek veren ender Arap ülkeleri arasında yer alıyor.

cihan

Bu haber 1,528 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,495 µs