En Sıcak Konular

AK Parti'den Yüce Divan açıklaması

14 Ocak 2012 10:41 tsi
TBMM İnsan Hakları Komisyonu Başkanı AK Partili A. Sefer Üstün, İlker Başbuğ’un Yüce Divan’da yargılanması tartışmalarına katıldı.

Genelkurmay eski Başkanı İlker Başbuğ'un Yüce Divan'da yargılanması tartışmalarını değerlendiren TBMM İnsan Hakları Komisyonu Başkanı AK Parti'li Ayhan Sefer Üstün "Biz 148. maddeye görev suçları diye yazdık. Orada  'Genelkurmay Başkanı her şart altında Yüce Divan'da yargılanır' demeyi bilmiyor muyduk? Kanun koyucu olarak bizim amacımız Yüce Divan'da sadece görev suçlarından yargılanmasını sağlamaktır" dedi. Anayasa değişikliği yapıldığı dönemde Anayasa Komisyonu başkanvekili olduğunu hatırlatan AK Parti'li Üstün, Anayasa'da yapılan değişikliklerin yanlış yorumlandığını söyledi. 

Anayasa'nın 145. maddesinin gerekçesinin çok açık ve net olduğunu belirten Üstün "145. madde açık ve net. Gerekçe açık ve net. Bunlardan tatmin olmayanların kanun koyucuya sorması gerekir. Kanunun yapım sürecinde etkin rol oynayan kişi olarak diyorum ki darbe suçları adliye mahkemelerinde görülür. Kim olursa olsun bu kural değişmez" açıklaması yaptı.

GÖREV SUÇU VURGUSU

148. maddede görev suçunu özellikle belirttiklerini altını çizen Üstün, "Burada genel düzenleme ile özel düzenleme karıştırılıyor. 148. maddedeki düzenleme özel düzenlemedir. Ama sadece görev suçları içindir. Bir yüzbaşı görev suçu işlerse askeri mahkemede, Genelkurmay Başkanı görev suçu işlerse Yüce Divan'da yargılanacaktır. Ama darbeye teşebbüs suçunu işleyen asker Genelkurmay Başkanı olsa da teğmen olsa da adliye  mahkemelerinde yargılanacaktır" dedi. Üstün, Başbuğ hakkındaki yargılamanın Yüce Divan'a taşınması halinde İnternet Andıcı davasının da Yüce Divan'a taşınacağını, kuvvet komutanların yargılandığı Ergenekon ve Balyoz davalarının da Yüce Divan'a taşınması zorunluluğunun ortaya çıkacağını belirtti. Üstün "Bu davaların üstünün örtülmesi anlamına gelir" ifadelerini kullandı.

Evren’i kim yargılayacak

Üstün, Hava Kuvvetleri Komutanı İbrahim Fırtına başta olmak üzere kuvvet komutanlarının adliye mahkemelerinde yargılandığına dikkat çekerken "İlker Başbuğ'un yargılanacağı yer konusunda koparılan fırtına, İbrahim Fırtına'nın yargılanması konusunda neden koparılmadı?" dedi. Üstün, Genelkurmay eski Başkanı Başbuğ hakkındaki davanın Yüce Divan'a  taşınmasının birçok sorun ortaya çıkartacağına dikkat çekerken "Görev suçu kapsamına girmesi halinde izin alınması zorunluluğu ortaya çıkacaktır. Başbuğ'un yargılanması konusunda kimin izin vereceğinde yasal boşluk vardır. Başbuğ'un Yüce Divan'da yargılanmasına karar verilmesi halinde 12 Eylül darbesinin yapan Kenan Evren'in de Yüce Divan'da yargılanması zorunluluğu ortaya çıkar. Evren'in avukatı da Yüce Divan'da yargılama için başvurdu" dedi.

bugün



 

Bu haber 596 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,207 µs