En Sıcak Konular

8 ülkenin daha notu kırıldı

14 Ocak 2012 08:24 tsi
8 ülkenin daha notu kırıldı S&P, önceki gün yaptığı uyarılardan sonra Avrupa'ya büyük bir şok yaşattı. Fransa'dan sonra 8 ülkenin daha notu kırıldı. Karar Avrupa'da büyük etki yaptı.

Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Standard and Poor's, Euro Bölgesi'ndeki 9 ülkenin kredi notunu indirdi.

İtalya, İspanya, Portekiz ve Rum Kesimi'nin notu 2 kademe düşürüldü. Fransa, Avusturya, Malta, Slovakya ve Slovenya'nın notları ise birer kademe aşağı çekildi. Not indirimi haberleri borsaları ve Euro'yu vurdu.

Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Standard&Poor's (S&P) Avrupa'nın 9 ülkesinin kredi notunu indirdi. S&P İtalya, İspanya, Portekiz ve Rum Kesimi'nin notunu 2 derece düşürürken Fransa, Avusturya, Malta, Slovakya ve Slovenya'nın notlarını birer kademe indirdi. İtalya'nın A olan notu BBB'ye çekildi. Portekiz'in notu ise 'çöp' olarak nitelenen Yunanistan'la aynı seviyeye geriledi. S&P en üst seviyede nota sahip Fransa ve Avusturya'nın notlarını, AAA'dan AA'ya çekti.

S&P'den yapılan açıklamada, not düşürmenin altında yatan sebebin, haftalardır devam eden krize yönelik Avrupalı yöneticilerin aldığı tedbirlerin yetersizliği olduğu kaydedildi. Son not düşürme sonrası Euro Bölgesi'nde notu AAA olan 4 ülke kaldı. Bunlar Almanya, Finlandiya, Hollanda ve Lüksemburg.

Gözlemciler, önümüzdeki hafta bankalarla 14,4 milyar dolarlık yeniden borçlandırma pazarlığını sonlandırmak zorunda olan Yunanistan'ın borç verenleri ikna edememesi halinde Euro Bölgesi ülkelerinin notunun bir kez daha indirilebileceğini kaydetti. S&P, geçen yıl aralık ayı başında, 15 Euro Bölgesi ülkesinin kredi notunu düşürebileceği uyarısında bulunmuştu.

Euro Bölgesi'nin 17 ülkesinden 9'unun notunun düşürülmesi, piyasalarda deprem etkisi yaptı. Gündüz saatlerinde sadece Fransa'nın notunun düşürüldüğünün duyulmasına rağmen Avrupa borsaları değer yitirdi. Euro, dolar karşısında son 16 ayın en düşük seviyesine geriledi. Dünya piyasalarının açılacağı pazartesi sabahı için şimdiden felaket senaryoları yazılıyor. Amerikan merkezli S&P, açıklamasını Amerikan borsalarının kapanmasından sonra yaptı.

Almanya ile birlikte Euro'yu kullanan finansal krizdeki ülkeleri kurtarmaya çalışan Fransa'nın bu kez borçları yüzünden kendi ülke notu düşürüldü. Fransa'nın AAA olan notu AA'ya indi. Fransa Maliye Bakanı François Baroin, ülkesinin notunun düşürülmesinden sonra 3. kemer sıkma planı sunmayacağını söyledi. Baroin, Fransa'nın kredi notunun düşmesinin iyi bir haber olmadığını ancak felaket olarak da nitelendirilemeyeceğini ifade etti. Baroin, "Fransa'nın politikasını belirleyen derecelendirme kuruluşları değil." dedi.

Fransa Bütçe Bakanı ve hükümet sözcüsü Valerie Pecresse de yaptığı açıklamada Fransa'nın kendinden emin olduğunu ve borcunu ödeyebileceğini söyledi. BFM televizyonuna konuşan Pecresse, "Bugün Fransa, kendinden emin, borcunu ödeyebilir, bütçe açığına ilişkin haberler beklenenden iyi." dedi. Pecresse, kredi notu düşen Fransa'nın stratejisinin değişmeyeceğini söyledi. Pecresse, AFP'ye yaptığı açıklamada, "borçların azaltılması, rekabet ve muhtemel büyümeye odaklı ekonomi politikasının değişmeyeceğini" belirtti.

Fransa'nın da aralarında bulunduğu bazı Euro Bölgesi ülkelerinin kredi notlarının düşüleceği iddiası üzerine Fransa Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy, 3 bakanı ile acil toplantı yaptı. AFP muhabiri, Sarkozy'nin, Başbakan François Fillon, Ekonomi Bakanı François Baroin ve Bütçe Bakanı Valerie Pecresse'i toplantı için ofisine çağırdığını kaydetti. Bu arada, Sarkozy'nin danışmanı Henri Guaino, iddiaların doğrulanması halinde bunun 'kötü bir haber olacağını' söyledi. Bu toplantı dün akşam saatlerinde yapılırken, Guaino'nun bahsettiği 'kötü haber' Amerika'da borsaların kapanmasından sonra gece yarısı geldi.

Almanya Maliye Bakanı Wolfgang Schaeuble ise kredi notunun düşürülmesine rağmen Fransa'nın 'iyi yolda' olduğunu söyledi. Schaeuble, "Hep beraber kurallara uymalı, rekabeti güçlendirmeliyiz, bunu hep beraber yapmalıyız." dedi. Fransa ile ilgili kararını Almanya'yı etkileyeceğini de ifade eden Schaeuble, "Hepimizin birbirimize sıkı sıkıya bağlı olduğunu düşünüyorum." dedi.

EURO 16 AYIN EN DÜŞÜK SEVİYESİNDE

S&P'nin Euro Bölgesi ülkelerin notunu düşüreceği iddiası daha resmen açıklanmadan ve akşam saatlerinde Fransa Maliye Bakanı tarafından doğrulanmadan önce bile etkisini gösterdi. Not kırılma iddiasının etkisiyle Euro, dolar karşısında Ağustos 2010'dan bu yana en düşük seviyeye geriledi. Avrupa Birliği üyesi 17 ülkenin ortak para birimi Euro TSİ 17.20'de dolar karşısında 1,2638 seviyesine gerileyerek son 16 ayın en düşük seviyesine indi. Dün gündüz saatlerinde S&P'den yapılan açıklamada ise, "Olası not indirimi açıklamaları hakkında yorum yapmıyoruz." denildi. Not düşürme haberinin duyulmasıyla Avrupa borsaları eksiye döndü. İMKB, haftayı yüzde 1,1 düşüşle 51 bin 661 puandan tamamladı. Avrupa'nın en büyük 300 şirketini kapsayan FTSE 300 Endeksi yüzde 0,5 değer kaybetti. Londra Borsası FTSE 100 Endeksi yüzde 0,46 düştü. Frankfurt Borsası DAX Endeksi yüzde 0,58 ve Paris Borsası CAC 40 Endeksi yüzde 0,11 düştü. İtalya Milano Borsası yüzde 1,20 değer yitirdi.

ajanslar

Bu haber 913 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,578 µs