En Sıcak Konular

Sessizce iade edildi

14 Ocak 2012 08:16 tsi
Uyuşturucu kaçakçılığından 7 yıldır Fransa'da hapiste bulunan Malatyaspor Kulübü eski Başkanı Nurettin Güven, sessiz sedasız Türkiye'ye iade edildi.

Alaattin Çakıcı gibi kötü cezaevi koşullarından rahatsız olan Güven'in iki sonra tahliye olacağı öne sürüldü.

Adı Susurluk skandalına da karışan Malatyaspor Kulübü eski Başkanı Nurettin Güven, uyuşturucu madde kaçakçılığı suçundan 7 yıldır yattığı Fransa'nın Poissy Cezaevi'nden Türkiye'ye iade edildi. Fransız adli makamlarından sonra Adalet Bakanlığı'da Nurettin Güven'in avukatı aracılığıyla yaptığı talebe onay verdi. Emniyet Genel Müdürlüğü İnterpol Dairesi'nden bir ekip iki hafta önce Paris'te gitti. Türk İnterpolü, Fransız polislerinden teslim aldığı Güven'i THY'na ait tarifeli uçakla İstanbul'a getirdi.

METRİS'E KONULDU

Nurettin Güven, Metris Kapalı Cezaevi'ne konuldu. Kabarık suç dosyası bulunan Güven'in İnfaz Yasası uyarınca iki ay cezaevinde yatıp tahliye olacağı iddia edildi. Güven, 17 Kasım 1993'de Fransa'nın Calais kentinde iki İngiliz'de ele geçirilen 30 kilogram eroinin sahibi olmak suçundan 10 yıl hapse mahkum oldu. İngiltere'de yakalanan Güven Fransa'ya iade edildi ve Poissy Cezaevi'ne konuldu. Ağır cezaevi koşulları Alaattin Çakıcı'nın ardından Güven'i de yıldırdı. Susurluk davasının önemli isimlerinden biri olan Güven, geçen yıl Fransız adli makamlarına iade başvurusunda bulunarak, "Cezamın geri kalan kısmını memleketimde çekmek istiyorum" dedi. Fransa Adalet Bakanlığı talebe olumlu yaklaştı ve dosyayı Ankara'ya gönderdi. Adalet Bakanlığı'da Güven'in iade talebine onay verince süreç başlamıştı.

KIRMIZI BÜLTENLE ARANIYORDU

Nurettin Güven, uluslararası uyuşturucu madde kaçakçılığı yapmak suçundan hem Türkiye hem de Fransa İnterpol'ünce uzun yıllar "Kırmızı Bülten"le arandı. Güven, arandığı dönemde bir İngiliz kadınla evlenip vatandaşlık elde etmeye çalıştı. Bu sayede iade edilmekten kurtulmak isteyen Güven'in planı tutmadı. Susurluk skandalı öncesi Emniyet Genel Müdürlüğü'nün yeşil pasaport ve silah taşıma belgesi verdiği iddia edildi.

SUÇ SİCİLİ KABARIK

- Nurettin Güven 1989'da Sarıyer'de ruhsatsız silah taşımaktan tutuklandı. Tahliye olunca uyuşturucu kaçakçılığı suçundan gözaltına alındı.
- Mayıs 1989'da İtalya-Yugoslavya sınırında ele geçen 100 kilo eroinin "sahibi" olduğu iddia edildi.
- 1993 Kasım'ında Fransa'da Hamit G. ile birlikte 23 kilo eroin ile yakalanacakken şans eseri kurtulup İngiltere'ye kaçtı.
- 21 Nisan 1994'de Londra'da sahte isim adına düzenlenmiş iki pasaport ve iki silahla yakalandı.
- Türkiye'de uyuşturucu kaçakçılığı suçundan yargılandı ve gıyabında 15 yıl hapse mahkum oldu.
- Güven 1986'da Malatyaspor başkanlığına seçildi. Takım 1987 sezonunda Galatasaray ve Beşiktaş'ın ardından lig 3'üncüsü oldu.

Çakal Carlos 'Güven'e sahip çıkın' demişti

Organize suç örgütü lideri Alaattin Çakıcı da Avusturya'da hapishane şartlarının ağır olması nedeniyle 2004'de iadesini isteyerek Türkiye'ye dönmüştü. "Çakal Carlos" lakaplı ünlü terörist İlich Ramirez Sanchez'de geçen yıl koğuş arkadaşı Güven'in Fransız makamlarca ölüme terk edildiğini iddia ederek ona destek vermişti. Şubat 2011'de yakın arkadaşının avukatı Güven Yılmaz'ı arayan Carlos, Nurettin Güven'in şuurunu kaybedip, tekrar hastaneye kaldırıldığını ve olması gereken ameliyatın Fransız yetkililer tarafından engellendiğini öne sürmüştü. Güven'in Fransızlar tarafından ölüme terk edildiğini ileri süren Carlos Türk yetkililere, "Güven'e sahip çıkın ve ülkesine iade edilmesi ile ilgili işlemleri biran önce başlatın" diye çağrıda bulunmuştu.

bugün


Bu haber 582 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    6,543 µs