En Sıcak Konular

Rauf Denktaş için ne dediler?

14 Ocak 2012 08:03 tsi
Rauf Denktaş için ne dediler? KKTC'nin 1. Cumhurbaşkanı Rauf Denktaş'ın vefatıyla ilgili, başta KKTC olmak üzere Türkiye'deki siyasetçilerden de peş peşe mesajlar gelmeye başladı.

KKTC Cumhurbaşkanı Eroğlu:''Türklük dünyası bir liderini kaybetmiştir''

 Denktaş'ın ölümünün açıklandığı basın toplantısında konuşan Eroğlu, şunları söyledi:

''Bir tarih daha göçmüştür. Kıbrıs Türk halkının ve Türklük dünyasının başı sağolsun. Sadece Kıbrıs Türkü değil Türklük dünyası bir liderini kaybetmiştir. Yaslı aileye başsağlığı diliyorum.

Elbette Kıbrıs Türk halkı Baba Denktaş'ı unutacak değildir. Kıbrıs Türkünün nerelerden nerelere geldiğini Sayın Denktaş'ın kitapları okunduğu takdirde, yetişen gençlerimiz de iyi anlayacaklardır. Nerelereden nerelere ve ne mücadeleler verilerek kimlerle gelindiğini elbette tarih yazacaktır.

İşte bu tarihi zaman limiti içerisinde en önemli aktörlerden birisi Sayın Kurucu Cumhurbaşkanımız Rauf Denktaş'tır.''

Eroğlu, Denktaş'ın verdiği hizmetlerin, siyasi hayatındaki mücadelelerin unutulmayacağını, unutturulmayacağını belirterek, şunları kaydetti:

''Dolayısıyla 'hepimizin başı sağolsun' derken, 'bir tarih göçtü' sözü zannederim az bile gelir rahmetli için. Ama biz Kıbrıs Türkü olarak elbette Kıbrıs Türkünün özgürlük mücadelesinde hayatı hiçe sayarak vermiş olduğu mücadeleyi unutacak değiliz. Uğraşlarıyla ve başarılarıyla 1974 Mutlu Barış Harekatı gerçekleşmiş ve Kıbrıs Türk halkı özgürlüğe varmıştır.''

Denktaş'ın, Barış Harekatı'ndan sonra kurulan federe devlet ve daha sonra kurulan KKTC'nin varlığının devamını ölüm yatağında olduğu anlarda bile istediğini vurgulayan Eroğlu, ''Baba Denktaşımız unutulmayacaktır, unutturulmayacaktır. Kıbrıs Türkünün ve yaslı ailesinin başı sağolun'' dedi.

Bu arada, Rauf Denktaş'ın, 17 Ocak Salı günü yapılacak devlet töreniyle toprağa verileceği bildirildi.

CUMHURBAŞKANI GÜL: "MİLLETİMİZ GERÇEK BİR KAHRAMANINI YİTİRMİŞTİR"

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, KKTC kurucu Cumhurbaşkanı Rauf Denktaş'ın vefatı nedeniyle üzüntülerini dile getirerek, "Sayın Denktaş’ın kaybı sadece Kıbrıs Türklerinin değil, tüm Türk Milletinin kaybıdır. Milletimiz gerçek bir kahramanını yitirmiştir" dedi.

Cumhurbaşkanı Gül, Denktaş'ın vefatı nedeniyle bir mesaj yayınladı. Denktaş'ın Kıbrıs Türklerinin halen devam eden özgürlük ve eşitlik mücadelesiyle özdeşleştiğinin altını çizen Gül, mesajına şöyle devam etti:

"Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nin Kurucu Cumhurbaşkanı, mücahit devlet adamı Rauf Denktaş’ın ebediyete intikal ettiğini derin teessürle öğrendim. Sayın Denktaş’ın kaybı sadece Kıbrıs Türklerinin değil, tüm Türk Milletinin kaybıdır. Milletimiz gerçek bir kahramanını yitirmiştir.

Halkının haklı davasına adanmış bir ömrün geriye bıraktığı en büyük miras şüphesiz Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’dir. Kıbrıs Türk halkının bu mirasa sahip çıkarak, Kıbrıs’ta adil ve kalıcı barışın tesisine yönelik yarım asırlık mücadelesinde başarıya ulaşması, Merhum Denktaş’ın aziz hatırasını yaşatacak en önemli kazanım olacaktır. Kıbrıs Türk halkı, bu onurlu mücadelesinde, Anavatan Türkiye’yi her zaman yanında bulacaktır.

Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nin bu elim gününde, merhum Cumhurbaşkanı Denktaş’a Allah’tan rahmet, başta kederli ailesi olmak üzere, tüm Kıbrıslı Türk kardeşlerimize ve Türk Milletine başsağlığı ve sabır dilerim. Ruhu Şad olsun.

-TBMM BAŞKANI ÇİÇEK: “HEPİMİZ AÇISINDAN BÜYÜK BİR KAYIP”

“Hepimizin, bütün Türk milletinin başı sağ olsun. Hepimiz açısından büyük bir kayıptır” dedi.

TBMM Başkanı Cemil Çiçek, KKTC Kurucu Cumhurbaşkanı Rauf Denktaş’ın hayatını kaybetmesinden duyduğu üzüntüyü dile getirirken “Hepimizin, bütün Türk milletinin başı sağ olsun. Hepimiz açısından büyük bir kayıptır” dedi.

KKTC’nin Kurucu Cumhurbaşkanı Rauf Denktaş’ın, tedavi gördüğü Yakın Doğu Üniversitesi (YDÜ) Hastanesinde vefatı, oğlu Demokrat Parti Genel Başkanı Serdar Denktaş, Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu, Başbakan İrsen Küçük’ün de katıldığı basın toplantısında hastane başhekimi Dr. Sevim Erkmen tarafından açıklandı.

Başbakan Erdoğan:

 Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, KKTC'nin 1. Cumhurbaşkanı Rauf Denktaş'ın vefatının sadece KKTC'de değil, Türkiye'de de derin bir hüzne yol açtığını belirterek, ''Türk milletinin gönlünde müstesna bir yere sahip olan merhum Denktaş'ın idealleri, uğruna hayatını vakfettiği KKTC topraklarında ebediyen yaşayacaktır'' dedi.

Başbakan Erdoğan, Denktaş'ın vefatı nedeniyle yayımladığı taziye mesajında, KKTC'nin Kurucu Cumhurbaşkanı, Kıbrıs davasının önderi Rauf Denktaş'ın ebediyete intikalinden dolayı derin bir teessür içerisinde olduğunu ifade etti.

Başbakan Erdoğan'ın mesajı şöyle:

''Kıbrıs Türklerinin yetiştirdiği değerli devlet adamı Denktaş'ın vefatı, sadece KKTC'de değil, Türkiye'de de derin bir hüzne yol açmıştır.

Türk milletinin gönlünde müstesna bir yere sahip olan merhum Denktaş'ın idealleri, uğruna hayatını vakfettiği KKTC topraklarında ebediyen yaşayacaktır.

Bu kederli günde KKTC'deki kardeşlerimizin acılarını Türkiye olarak yürekten paylaşıyoruz.

Merhum Denktaş'a Allah'tan rahmet, ailesine, yakınlarına, Kıbrıs Türklerine ve aziz milletimize sabır ve başsağlığı diliyorum.''

Dışişleri Bakanı Davutoğlu:''Kıbrıs Mücahitleri ve Türk Halkı onun aziz hatırasını asla unutmayacak''

Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, KKTC'nin 1. Cumhurbaşkanı Rauf Denktaş'ın vefatıyla ilgili, ''Kıbrıs Mücahitleri ve Türk Halkı onun aziz hatırasını asla unutmayacak'' dedi.

Davutoğlu, Denktaş'ın vefatının ardından Twitter hesabından yaptığı açıklamada, ''Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nin kurucu cumhurbaşkanı Sayın Rauf Denktaş'ı kaybettik. Kendisi özellikle Kıbrıs Türklerinin baskı politikalarına karşı yürüttüğü onurlu mücadelede oynadığı rol ile unutulmayacak hizmetler verdi. Kıbrıs mücahitleri ve Türk Halkı onun aziz hatırasını asla unutmayacak. Kendisine Allah'tan rahmet, geride bıraktıklarına başsağlığı diliyorum. Hepimizin başı sağolsun'' ifadelerine yer verdi.

Öte yandan, Davutoğlu'nun daha önceden planlandığı üzere Lübnan ziyaretini gerçekleştireceği öğrenildi.

-CHP Genel Başkanı Kılıçdaroğlu:

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, KKTC'nin 1. Cumhurbaşkanı Rauf Denktaş'ın vefatıyla ilgili, ''KKTC'nin kuruluşunda büyük emeği olan bağımsızlık ve özgürlük mücadelesinin lideri ve KKTC'nin bugüne gelmesine en büyük katkıyı yapan kurucu devlet başkanı Rauf Denktaş'ı kaybetmenin büyük üzüntüsü içindeyiz'' dedi.

Kılıçdaroğlu, KKTC'nin Kurucu Cumhurbaşkanı Denktaş'ın vefatı nedeniyle bir mesaj yayımladı.

Kılıçdaroğlu, mesajında şunları kaydetti:

''KKTC'nin kuruluşunda büyük emeği olan bağımsızlık ve özgürlük mücadelesinin lideri ve KKTC'nin bugüne gelmesine en büyük katkıyı yapan kurucu devlet başkanı Rauf Denktaş'ı kaybetmenin büyük üzüntüsü içindeyiz. Anısı önünde her zaman saygıyla eğileceğimiz, büyük devlet adamı Rauf Denktaş'a rahmet, Denktaş ailesi, KKTC halkı ve Türk dünyasına başsağlığı diliyorum.''

Başbakan Yardımcı Arınç:

Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç, KKTC'nin 1. Cumhurbaşkanı Rauf Denktaş'ın vefatına ilişkin, ''O, görmezden gelinen, yok sayılmak istenen bir halkın varlık mücadelesini veren büyük bir liderdi. Milletimiz büyük ve yiğit bir evladını kaybetmiştir'' değerlendirmesinde bulundu.

Arınç, resmi twitter hesabı üzerinden yaptığı değerlendirmede, şunları kaydetti:

''Kıbrıs Türkünün onurlu mücadelesinin sembolü, kardeş ülkemizin kurucu Cumhurbaşkanı Sayın Rauf Denktaş, hakkın rahmetine kavuştu. O, görmezden gelinen, yok sayılmak istenen bir halkın varlık mücadelesini veren büyük bir liderdi. Milletimiz büyük ve yiğit bir evladını kaybetmiştir. Kendisini, verdiği büyük mücadelesinden dolayı daima saygı ve rahmetle anacağız. Milletimizin başı sağolsun. Mekanı cennet olsun.''

9. Cumhurbaşkanı Demirel:

9. Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel, KKTC'nin 1. Cumhurbaşkanı Rauf Denktaş'ın vefatıyla ilgili, ''Türk dünyası, milletimiz, Kuzey Kıbrıs'taki soydaşlarımız, çok büyük bir evlatlarını kaybetmişlerdir. Allah rahmet eylesin'' dedi.

Demirel, KKTC Kurucu Cumhurbaşkanı Denktaş'ın vefatı nedeniyle yayımladığı mesajda, şunları kaydetti:

''Türk dünyası, milletimiz, Kuzey Kıbrıs'taki soydaşlarımız, çok büyük bir evlatlarını kaybetmişlerdir. Allah rahmet eylesin. 50 seneyi aşan bir mücadelede kendisiyle beraber olduk. Yiğit, yürekli, inandığı davaya sadakatle bağlı bir devlet ve siyaset adamıydı. Kendisi, Kıbrıs davasının kahramanıdır. Hizmetleri unutulmayacaktır.

Muhterem eşleri Aydın Hanımefendi'ye ve ailesi efradına, milletimizin bütün fertlerine, Kuzey Kıbrıs'taki kardeşlerimize, onu sevenlere başsağlığı diliyorum.''

Öte yandan, Süleyman Demirel, KKTC Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu ile Denktaş'ın oğlu ve Demokrat Parti Genel Başkanı Serdar Denktaş'ı da telefonla arayarak, başsağlığı dileklerini iletti.

Demirel, Rauf Denktaş'ın sağlığına kavuşabilmesi için büyük çaba harcayan Türkiye ve KKTC devlet yetkililerine de şükranlarını sundu.

Başbakan Yardımcısı Bozdağ:''Türk milleti onu hayır ve dua ile yadedecek''

Başbakan Yardımcısı Bekir Bozdağ, KKTC'nin 1. Cumhurbaşkanı Rauf Denktaş'ın vefatına ilişkin, ''Türk milleti kurduğu KKTC'ye onun idealleri doğrultusunda sahip çıkmaya devam edecektir''dedi.

Bozdağ, KKTC'nin Kurucu Cumhurbaşkanı Denktaş'ın vefatı nedeniyle AA'ya yaptığı açıklamada, ''Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nin birinci cumhurbaşkanı, Kıbrıs tarihinin ve Türk tarihinin önemli siyaset, mücadele ve devlet adamı sayın Rauf Denktaş'ı kaybetmenin üzüntüsü içindeyiz. KKTC halkının, Türk milletinin ve Denktaş ailesinin başı sağolsun'' dedi. Bozdağ, şunları kaydetti:

''Türkiye ve KKTC ve Türk milleti Sayın Denktaş'ı ve onun Kıbrıs davası ve vatanı, milleti, bağımsızlığı onuru ve haysiyeti için verdiği mücadeleyi ve elde ettiği başarıları hiçbir zaman unutmayacak. Kendisini her zaman hayır ve dua ile yadedecektir. Ve kurduğu KKTC'ye onun idealleri doğrultusunda sahip çıkmaya devam edecektir.''

ajanslar

Bu haber 1,099 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,459 µs