En Sıcak Konular

İstanbul'da kasıma kadar su sıkıntısı yok

19 Haziran 2007 14:06 tsi
İstanbul'daki barajların doluluk oranı yüzde 39,68 ile son 10 yılın en düşük seviyesine indi. İstanbul barajlarında 342 milyon 790 bin metreküp su kalırken, yetkililer ekim ayı sonuna kadar su sıkıntısı olmadığını açıkladı.

İSKİ, barajlardaki suyun ekim sonuna kadar yeteceğini ve bu süre zarfında kesinti programı uygulanmayacağını açıkladı.
 
İstanbul'da günlük su tüketiminin 2 milyon metreküp seviyelerinde olduğu göz önünde bulundurulduğunda bugün itibarıyla barajlarda 170 günlük su kaldı. Yaz aylarında 60 milyon metreküp suyun buharlaşması ve su tüketiminin 2 milyon 200 bin olması göz önünde bulundurulduğunda, barajlardaki su miktarının 128 günlük olduğu görülüyor. 20 Ekim'de Melen Çayı Projesi'nin ilk etabının devreye girmesiyle İstanbul'da kullanılan suyun yüzde 40'ı kadarının barajlara pompalanacağını belirten İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, "Şu anda kullandığımız su, bir önceki yıldan bize kalan yedek su, bunu kullanıyoruz. İstanbullular bize destek olduğu müddetçe, beraber olduğumuz müddetçe susuzluk çektirmeyeceğiz." dedi.

Başkan Kadir Topbaş, Kayışdağı Darülaceze Fizik Tedavi Merkezi'ni ziyaretinin ardından gazetecilerin barajlardaki su seviyesindeki son durum ile ilgili sorularını yanıtladı. İstanbul'un barajlarındaki doluluk oranının yüzde 40'ın altına indiğini kaydeden Başkan Topbaş, "İstanbulluların hassasiyetine teşekkür ediyorum, daha da olması lazım. Bir damla suyu bile boşa akıtmayın. Tedariklerimiz var, ama ne olur dikkatli kullanalım, tasarruf yapalım. Araçları, halısını yıkayana ceza kesmek yerine birbirimizi ikaz edelim. Suyumuzu dikkatli ve idareli kullanırsak hiçbir problem yaşamayız. Bunu yaşatmamaya da özen gösteriyoruz." yanıtını verdi.

İSKİ: Su kesintisi yok: NTV'nin canlı yayınına katılan İSKİ Genel Müdürü Mevlüt Vural da su kesintisine gitmeyi düşünmediklerini belirterek, "Havalar bu şekilde giderse ekim ayı sonuna kadar su problemi olmayacağını düşünüyoruz. Vatandaşımızın yaptığı tasarruf gerçekten ümit verici. İstanbul halkı tasarruf çağrılarımıza uymasaydı şu anki durum çok daha kötü olabilirdi. Tasarruf tedbirleri sayesinde 500 bin metreküp su tasarrufu sağlandı. Bunun sürmesini, halkımızın bu konuda daha duyarlı olmasını bekliyoruz." diye konuştu. İstanbul'un çeşitli yerlerinde açtıkları kuyularla ek su kaynakları temin ettiklerini kaydeden İSKİ Genel Müdürü, "Bu suları devreye soktuğumuzda şu anda yaşanan kuraklığın, İstanbul için yarattığı sıkıntıları daha aza indirecek." dedi. İSKİ yetkilileri, geçen yıl yaz aylarında İstanbul'da 2,5 milyon metreküp su kullanıldığını, tasarruf çağrıları sayesinde günlük kullanımın 2 milyon metreküpe indiğini söyledi. Yılda 770 milyon metreküp suyun tüketildiğini ve İstanbul suyunun yüzde 85'inin konutlarda kullanıldığını kaydeden İSKİ yetkilisi, "Kısa vadeli çözümler arasında yer alan kuyuların açılmasıyla kuyu suyu kapasitesinin 2 katına çıkarak 50 bin metreküpe ulaştık. Bu rakam 340 bin insanın su ihtiyacını karşılıyor." dedi.

İstanbul'un su kaynakları

Terkos'un doluluk oranı yaklaşık yüzde 65.

Ömerli Barajı'nın doluluk oranı yüzde 36.

Darlık Barajı'nın doluluk oranı yüzde 51.

Büyükçekmece Gölü'nün doluluk oranı yüzde 26.

Sazlıdere Barajı'nın doluluk oranı yüzde 42.

Papuçdere Barajı'nda, doluluk yüzde 8.

Kazandere'de doluluk oranı yüzde 30.

Elmalı Barajı'nın doluluk oranı yüzde 60.

Alibeyköy Barajı'nın doluluk oranı yüzde 12.

Istranca'nın doluluk oranı yüzde 30.

İstanbul'a su sağlayan 10 büyük barajın doluluk oranı ortalaması yüzde 40 civarında.
 
zaman



Bu haber 366 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,429 µs