En Sıcak Konular

'Kırgızistan, baharı bırakıp yaza girdi'

12 Ocak 2012 17:30 tsi
Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Kırgızistan Cumhurbaşkanı Almazbek Atambayev'i kabulünde Kırgızistan'ın baharı geride bırakıp yaz aylarına girdiğini söyledi.

Atambayev'in bu geçiş sürecinde çok büyük bir liderlik yaptığını belirten Gül, "Kırgız kardeşlerimizle her alanda çok yakın dayanışma içerisinde olduğumuzu da bütün dünyanın bilmesini istiyorum." dedi.

Çankaya Köşkü'nde Cumhurbaşkanı Gül ve Kırgızistan Cumhurbaşkanı Atambayev, 'Türkiye ve Kırgızistan ilişkilerinde yeni tarihi aşamaya ilişkin 20. yıl dönümü ortak bildirisi' imzaladı. Ayrıca cumhurbaşkanlarının huzurunda iki ülke dışişleri bakanları, 'Türkiye ile Kırgızistan arasında 2012-2013 yılları işbirliği planı' ve 'Adli yardımlaşma anlaşması onay belgeleri'ni imzaladı. Gül ve konuk cumhurbaşkanı Atambayev ardından kameraların karşısın geçti. Atambayev'in, cumhurbaşkanı seçildikten sonraki ilk resmi yurt dışı ziyaretini Türkiye'ye yaptığını söyleyen Gül, bunun da büyük onur olduğunu belirtti. Kırgızistan'da geçen 1-2 yıl içerisinde olağanüstü değişiklikler yaşandığına dikkat çeken Gül, yeni anayasa ve yeni kanunlar yapıldığını, ara dönemin büyük bir başarıyla bitirildiğini ve Atambayev'in geniş katılımlı bir seçimle cumhurbaşkanı olduğunu belirtti.

Türkiye ile Kırgızistan arasında siyasi alandaki dayanışmanın sadece ikili değil uluslararası platformlarda da güçlü bir şekilde devam edeceğini vurgulayan Gül, ''Türk yatırımcıları Kırgızistan'a daima teşvik ediyoruz. Sayın cumhurbaşkanı onlara çok güçlü çağrılarda bulunmaktadır. Hukukun, kuralların üstünlüğünün söz konusu olduğu Kırgızistan yatırımcılar için de çok cazip olacaktır. Askeri alanda, güvenlik ve savunma konularında da işbirliğimiz yine güçlü bir şekilde devam edecektir." diye konuştu.

ORTA DOĞUDA BAHAR YAŞANDI VE BİTTİ

Bir gazetecinin "'Kırgızistan baharı tamamladı, yaza geçiyor' dediniz. 'Aynı umudunuz Ortadoğu coğrafyası için de geçerli midir?'' sorusu üzerine Gül, Ortadoğu'da baharın yaşandığı ve bittiği ülkelerin olduğunu belirtti. Tunus Dışişleri Bakanı Rafik Abdessalem ile dün görüştüğünü söyleyen Gül, ''Orada aynı şekilde çok olağanüstü büyük değişiklikler oldu. Hatta bütün olayların ilk ateşi Tunus'ta yakıldı. Ama geçiş dönemini gayet güzel bir şekilde geçiriyorlar, anayasa yaptılar, seçim yaptılar. Oradaki seçime de uluslararası bütün gözlemciler gitti. Yeni bir hükümet kuruldu, koalisyon hükümeti güvenoyunu aldı. Dolayısıyla böyle ülkeler de var ama hala sancılı dönemin devam ettiği ülkeler de var." değerlendirmesi yaptı.

Gül, Türkiye ile Kırgızistan arasındaki 1 milyar dolarlık ticaret hacmi hedefini aşacağını da sözlerine ekledi.

(CİHAN)

Bu haber 718 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,045 µs