En Sıcak Konular

Atambayev'den Gül'e 'candan ilişki' sözü

12 Ocak 2012 16:21 tsi
Cumhurbaşkanı Gül ile Kırgızistan Cumhurbaşkanı Atambayev, 'arkadaşlık' vurgusu yapıldı. Atambayev, Kırgız-Türk ilişkileri için "candan yürekten olacak" dedi.

Türk-Kırgız ilişkilerinin bundan sonraki dönemde daha samimi olması gerektiğinin altı çizilirken, Kırgız Cumhurbaşkanı Atambayev, Türk birliği içinde bütün Türki Cumhuriyetleri’nin daha güvende olacağını söyledi. Atambayev ayrıca Rus tarihçilerinin Türk tarihini daha güzel yazdığını belirterek Türk tarihçilerini beğenmediğini sözlerine ekledi.

Cumhurbaşkanı Gül, resmi temaslar için Türkiye’de bulunan Kırgızistan Cumhurbaşkanı Almazbek Atambayev ile bir araya geldi. İkili ve heyetlerarası görüşmelerin ardından iki ülke Cumhurbaşkanı ortak basın toplantısı düzenledi.

Toplantıda Türkiye Cumhuriyeti ile Kırgız Cumhuriyeti arasında 2012-2013 yılları İşbirliği Planı ve Adli Yardımlaşma Anlaşması Onay belgeleri Dışişleri Bakanları tarafından, İlişkilerde Yeni Tarihi Aşamaya İlişkin 20. Yıldönümü Ortak Bildirisi de Cumhurbaşkanları tarafından imzalandı.

İmza töreninin ardından konuşan Cumhurbaşkanı Gül, Atambayev’in Cumhurbaşkanı olduktan sonra ilk resmi ziyaretini Türkiye’ye yaptığını kaydederek bundan onur duyduklarını söyledi. Gül’ün “Bizlerin Ata yurdu Kırgızistan’dır. Ata yurdumuzdan geldik ama Ata yurdumuzu da onlar bekliyorlar” sözleri alkışlandı. Cumhurbaşkanı Gül, iki ülke işbirliğine her bakımdan büyük önem verdiklerini dile getirirken şunları kaydetti:

“Geçen iki sene içerisinde Kırgızistan’da olağanüstü değişiklikler oldu. Tüm bu değişiklikler içerisinde yeni Anayasa yapıldı, yeni Kanunlar yapıldı. Ara dönem başarıyla bitirildi ve sayın Cumhurbaşkanı herkesin katıldığı bir, uluslararası bütün gözlemlerin yapıldığı bir seçimle Cumhurbaşkanı seçildi...Seçildikten sonar 1 Kasım’daki devir teslim töreninde bizzat şahit oldum tarihi bir konuşma yaptı. Meclis’te 5 tane partinin 4 tanesi birleşerek koalisyon hükümetini kurdular. Kırgızistan gayet güvenli adımlarla yoluna devam ediyor. Şunu söyleyebilirim ki Kırgızistan baharı geride bıraktı. Yaz aylarına giriyor. Bu şekilde başarılı ve güçlü bir şekilde yoluna devam etmesini isterim. Kırgız kardeşlerimizi ülkelerini düzen içerisinde koymak ekonomik bakımdan kalkınmalarını temin etmek için çok büyük bir sorumluluk taşıyorlar. Türkiye her alanda yakın işbirliğine önem vermektedir. Her alanda güçlü bir şekilde dayanışmasını gösterecektir.”

-"ABİM İZİN VERİRSE"

Kırgızistan Cumhurbaşkanı Atambayev ise konuşmasını önce Rusça yapmak istedi. Bunun için de Cumhurbaşkanı Gül’e dönüp “Tabi abim izin verirse” dedi. Ancak konuşmanın tercüme edilememesi nedeniyle sözlerine Türkçe devam eden Atambayev Rusya Lideri Putin’in “Arap Baharı Kırgızistan’da başladı” sözlerini anımsatarak “O bahardan biz geçtik. Yaza giriyoruz. Kırgız Türk ilişkileri eski gibi formalite olmaz. Allah saklasın. Candan yürekten olacak” dedi.

Arkadaş kelimesine vurgu yaparak anlamının unutulduğunu sözlerine ekleyen Atambayev “Sayın cumhurbaşkanımız değerli abim söyledi. Ata vatanımız dedi. Zamanında Türkiye anavatanımız da o taraftan geldi. Evlerini bıraktı ailesini bıraktı. Çoğu burada öldü şehit oldu. Türkiye olsun diye. Bu arsa Türklerde olsun diye çoğu öldü. Ama şimdi Türkiye var. Tarihimizde böyle çok şey var. Bunları unutmamamız gerek. Ata vatandır Kırgızistan. Sadece bir Türkiye zor olacak yalnız kalırsa. Yalnızlık çok zor. Gelecekte daha kuvvetli Türk Cumhuriyetleri Türk Birliği olmalı. O zaman tam güvenlik gelecek. Her bir Türk ülkede tam güvenlik o zaman gelecek” diye konuştu.

-“TÜRK TARİHÇİLERİ BEĞENMİYORUM”-

Kırgız Cumhurbaşkanı Atambayev Türk tarihçilerini de Türk tarihini yeteri kadar iyi aktaramadıkları için eleştirdi. “Türkiye’nin tarihçilerini affetsinler ama beğenmiyorum. Rus tarihçileri Türk tarihi daha güzel yazıyor” diyen Atambayev,”Biz eğer de tarihimizi hürmetlersek geleceğimiz de parlak olacak. Sayın Cumhurbaşkanımızla bugün o parlak geleceğin temelleri atılmıştır inşallah” dedi.

Bu haber 666 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,458 µs