En Sıcak Konular

İhsanoğlu: Suriye'de durum kötüye gidiyor

12 Ocak 2012 12:47 tsi
İslam İşbirliği Teşkilatı (İİT) Genel Sekreteri Ekmeleddin İhsanoğlu, Suriye'deki durumun her geçen gün kötüye gittiğini belirterek, İran konusunda ise tansiyonun düşürülmesi gerektiğini söyledi.

İhsanoğlu, Başbakan Yardımcısı Ali Babacan'ın Suudi Arabistan ziyareti ile ilgili olarak Türk gazetecilere yaptığı açıklamada, Babacan'ın bu ziyaretinin son derece faydalı olduğunu kaydetti. Sadece Suudi Arabistan ve Türkiye'nin İİT üyesi ülkelerin Gayri Safi Milli Hasıla'sının (GSMH) dörte birini teşkil ettiğine işaret eden İhsanoğlu, dolayısıyla karşılıklı ilişkilerin geliştirilmesinin son derece önemli olduğunu söyledi. İhsanoğlu, özellikle Suudi Arabistan'ın hac ve umre nedeniyle dünya'nın en aktif ticari yaşantısına sahip olduğuna da dikkati çekti.

Suriye'deki son gelişmeleri de değerlendiren İhsanoğlu, "Durum her geçen gün kötüye gidiyor. Ülke idaresi hala problem ve krize doğru teşhis koymuş değil. Arap Birliği gözlemcileri heyeti çalışmaları doğru şekilde yürütülemedi. Bu çalışmaların herhangi bir krize meydan vermeyecek şekilde olması gerekir. Bir takım engellemeler var. Bu da krizi daha vahim bir hale getiriyor" dedi.

İİT'nin yabancı müdahaleye karşı olduğunun altını bir kez daha çizen İhsanoğlu, "Bunu baştan beri İİT olarak söylüyoruz. Yabancı müdahale kesinlikle olmamalı. Libya'daki bir durumun yaşanmasını temenni etmiyoruz. Suriye'deki durum tüm bölgeyi tehdit ediyor. Bu krizin çözülmesinin en önemli tarafı acilen reformların yapılması. Yoksa durum daha da vahim olabilir. Ulusal bir mutabakat ile anayasa düzenlenmelidir. Zaten mevcut kriz anayasadan kaynaklanıyor" diye konuştu.

-İran ve Hürmüz Boğazı-

Hürmüz Boğazı konusunda da bölgede tansiyonun yükseldiğine dikkati çeken İhsanoğlu, tansiyonun düşürülmesinin gerektiğini vurguladı. Uluslararası su yollarının açık kalmasının gerektiğini ve bölgedeki gergin ortamın azaltılması ve tek taraflı eylemlerden uzak durulması gerekiğini ifade etti.

İranda bir bilimadamının öldürülmesinden duyduğu endişe ve üzüntüyü de dile getiren İhsanoğlu, şöyle konuştu:

"Son derece üzüntü duyduğumu belirtmeliyim. Şiddetle kınıyorum. Bilim adamlarını öldürerek bir yere varmak mümkün değil. İran'ın nükleer hakkı tabi bir haktır. Çünkü uluslararası normlara göre barışçıl reaktörler yapabilir. Ancak bu uluslararası normlara göre olmalıdır. Bunun şeffaf şekilde yapılması gerekir. Fakat diğer yandan İsrail'in uluslararası denetimin dışında sorumsuz olarak tutulmasını kabul etmek mümkün değildir."

Açıklamasında Mısır'daki seçimlere de değinen İhsanoğlu, şunları söyledi:

"Seçimler bitti. Hüsnü Mübarek'in gidişinin üzerinden neredeyse bir yıl geçti. Mısır çok acılar çekti. 1952 yılından sonra ilk kez bağımsız bir seçim oluyor. Meclis kısa zamanda oluşturulup çalışmaya başlamalıdır. Kan dökülmeden yeni bir anayasal temelin atılmasını istiyoruz."

AA

Bu haber 557 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,805 µs