En Sıcak Konular

Hamzaçebi'ye göre Anayasa değişikliğinin amacı

12 Ocak 2012 12:29 tsi
CHP Grup Başkanvekili Akif Hamzaçebi, 12 Eylül 2010'da referanduma sunulan Anayasa değişikliğindeki tek amacın, yüksek yargı ve yargıyı Hükümetin kontrolü altına almak olduğunu ileri sürdü.

Hamzaçebi, Mecliste düzenlediği basın toplantısında, AK Parti iktidarının, Anayasa değişikliğinde yargıya ilişkin değişikliklerin haricindeki düzenlemeler konusunda samimi olmadığını söyledi.

Söz konusu Anayasa değişikliğinde, memur ve diğer kamu görevlilerine toplu sözleşme hakkı getirildiğini, Hükümetin bunu çalışma hayatı için önemli bir düzenleme olarak kamuoyuna sunduğunu belirten Hamzaçebi, ''Memurların var olan toplu görüşme hakları, toplu sözleşme olarak değiştirildi. Ancak, aradan 15 ay geçmesine rağmen, toplu sözleşmeye ilişkin hüküm yürürlüğe girmedi. Yani yeni yılda memur ve kamu görevlilerinin ücretlerinde yapılacak artış oranı belli değil. Bu, Türkiye Cumhuriyeti tarihinde bir ilktir. Memurlar 15 Ocakta zamsız maaş alacaklar'' diye konuştu.

Asgari ücrette yapılan artışı anımsatan ve bunun son derece sembolik olduğunu ifade eden Hamzaçebi, bu konuda CHP olarak başta Türk-İş olmak üzere işçi sendikalarını eleştirdiklerini belirtti. Şimdi de memur sendikalarına eleştiri getirmek istediklerini ifade eden Hamzaçebi, ''Memur ve diğer kamu görevlileri zamsız maaş alacaklar ama sendikalardan bir tepki yok. Bu sendikaları, seslerini çıkarmaya davet ediyoruz'' dedi. Hamzaçebi, 10 Ocakta yüzde 2,7'lik artış yapıldığını, ancak bunun geçen yılın enflasyon farkı olduğunu ifade etti.

Bunun yanında 1990'lı yıllarda oluşturulan Ekonomik ve Sosyal Konseyin de Anayasa değişikliği ile Anayasal bir statüye kavuşturulduğunu belirten Hamzaçebi, Hükümetin bunu da önemli bir düzenleme olarak sunduğunu, ancak Konseyin Hükümet tarafından 3 yıldır toplantıya bile çağrılmadığını söyledi.

Anayasa değişikliğindeki tek amacın, yüksek yargı ve yargıyı Hükümetin kontrolü altına almak olduğunu öne süren Hamzaçebi, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu hakkında düzenlenen fezlekenin buna örnek gösterdi. Hamzaçebi, ''Hükümet, diğer değişiklikler konusunda samimi değil. Hatta şu an o değişiklikler konusunda 'nasıl geri atabilirim' diye hesap yapıyor'' dedi.


AA



Bu haber 547 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,090 µs