En Sıcak Konular

TUSKON'dan Cidde'ye ticaret köprüsü

12 Ocak 2012 11:22 tsi
Uluslararası ticaret köprüleriyle dikkat çeken Türkiye İşadamları ve Sanayiciler Konfederasyonu (TUSKON), benzer bir adımı Suudi Arabistan için attı.

Gıda, tekstil, enerji, inşaat, mobilya ve sağlık sektöründen 50 firmayla Cidde'ye çıkarma yapan TUSKON'un programına Başbakan Yardımcısı Ali Babacan da katıldı. Babacan, "İki ülke arasında ciddi potansiyel var. Bunu 3. ülkelere birlikte taşıyalım." dedi.

TUSKON'un Cidde'de düzenlediği Suudi Arabistan-Türkiye Ticaret ve Yatırım Köprüsü Programı'na aralarında Aydınlı Grup, Ekşioğlu İnşaat, Taha Holding, Küçükbay Gıda, Viko Elektrik ve Naksan Holding gibi gıda, tekstil, enerji, inşaat, mobilya ve sağlık sektöründe faaliyet gösteren 50'yi aşkın şirket katıldı. Programda firmalar S.Arabistan şirketleriyle iş görüşmeleri yaptı. Zirve öncesinde Cidde Ticaret ve Sanayi Odası'nda (JCCI) gerçekleştirilen toplantıda konuşan Başbakan Yardımcısı Babacan, iki ülke arasındaki ticaretin yetersizliğine işaret etti. Babacan, "Türkiye ile dost ve kardeş ülke S.Arabistan arasındaki siyasî ve sosyal ilişkiler çok iyi bir noktada. Ancak bu potansiyel ticarete yeterince yansımıyor." dedi.

Buna rağmen iki ülke arasındaki ticaretin hızla arttığına dikkat çeken Babacan, 2002'de 1,4 milyar dolar olan toplam ticaret hacminin geçen sene 6 milyar dolara yükseldiğini ifade etti. 200'e yakın Suudi şirketin Türkiye'de yatırım yaptığını vurgulayan Babacan şöyle konuştu: "Türk şirketlerinin Suudi Arabistan'da, Suudi şirketlerinin de Türkiye'de yatırımları hızla artıyor. Özellikle taşımacılık, enerji, finans, tarım ve turizm alanlarında ciddi iş potansiyeli var. Bu potansiyeli 3. ülkelere birlikte taşıyalım. Serbest ticaret anlaşmasının bir an önce neticelenmesini bekliyoruz.

Ticarî ilişkilerimize bu anlaşma büyük ivme kazandıracak." 3. ülkelerle işbirliği konusunda Türkiye İşadamları ve Sanayiciler Konfederasyonu'nun Afrika'da yaptığı başarılı çalışmaları örnek gösteren Babacan, "TUSKON üyesi işadamları Afrika ülkelerinde ciddi anlamda ticari bağlantı sağladı. Bugün 25-30 Afrika ülkesinde ciddi yatırımları var. THY bu bölgede 15 ülkeye doğrudan uçuyor. Biz de boş durmuyoruz. 2008'de Afrika ülkelerinde 12 olan büyükelçilik sayısını 27'ye çıkardık. Yıl sonuna kadar bu rakamı 34'e yükselteceğiz." şeklinde konuştu.

Suudi işadamlarına krizde Türkiye'nin ekonomide sağladığı başarıyı grafik ve tablolarla anlatan Babacan, yakalanan siyasi istikrar sayesinde 2010'da yüzde 9'luk büyümenin sağlandığını, 2011'de ise bu rakamın yüzde 8'leri bulabileceğini açıkladı. Babacan, 2007-2014 yılları arasında Türkiye GSMH'nın yüzde 28 gibi büyük bir oranda büyüyeceğine dikkat çekerek, "ABD'de bu oran yüzde 10'larda kalacak. Böylece Türkiye ile gelişmiş ülkeler arasındaki fark kapanacak." diye konuştu. Türkiye'deki gelir seviyesinin her geçen gün arttığını, günde 1 doların altında gelir elde eden kimsenin kalmadığını vurgulayan Babacan, "2 doların altında gelir elde edenlerin oranı binde 2, 4 doların altında gelir elde edenlerin oranı ise yüzde 4. Zengin ve fakir arasındaki uçurum da kapanıyor. Türkiye'de hızla gelişen bir orta sınıf var. Türkiye'nin hızlı büyümesinde bu orta sınıfın büyük önemi var. En fakir kesimin geliri bile yüzde 58 arttı." dedi.

TARIM VE TURİZME YATIRIM ÇAĞRISI

Ali Babacan, Türkiye'deki büyümenin özel sektör eliyle gerçekleştirildiğine işaret ederek, Suudi işadamlarına özellikle tarım ve turizm sektörlerine yatırım çağrısında bulundu. Babacan, "Tarım üretiminde net ihracatçı durumundayız. Bu sektörde dünya sıralamasında 7'nciyiz, kısa süre içinde 5'inciliğe yükseleceğiz. Turizmde de geçen yıl 30 milyon turisti ağırladık ve 21 milyar dolar gelir sağladık. Turizm gelirinde dünya 10'uncusuyuz. Turizm ve tarım, hızlı büyüyen sektörlerimiz." şeklinde konuştu. Yabancı yatırımcı için yeni adımlar attıklarını da ifade eden Babacan, örnek olarak gayrimenkulde getirilecek mütekabiliyet ile sukuku (kira sertifikası) gösterdi. Türkiye ve S.Arabistan'ın her açıdan geleceği parlak iki ülke olduğunun altını çizen Babacan, "Ticari ilişkilerimizi artırmak için potansiyel çok. Bu işi özel sektör gerçekleştirir. Hükümetlerin görevleri ise önlerindeki engeli kaldırmaktır." dedi.

Cidde Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Saleh Abdullah Kamel, krizde Türkiye'nin yakaladığı başarıdan övgüyle bahsetti. Kamel, "Türkiye'nin başarısı tüm Müslümanların iftiharıdır. Ben Müslüman olarak Türkiye'nin ekonomisindeki gelişmelerden iftihar ediyorum. Ekonomik, sosyal ilişkileri ve uluslararası konumu itibarıyla Türkiye iftihar edilecek noktada." dedi. İki ülke arasındaki kardeşlik ilişkilerinin ticari rakamlara yansımadığını vurgulayan Kamel, bu rakamların özel sektör eliyle artırılması gerektiğini bildirdi.

Ülkesinin yeniden yapılanmakta olduğunu ifade eden Kamel, "Türk şirketleri Suudi Arabistan'da yerini almalı. Türk firmaları için burada yatırım imkânları çok. Özellikle müteahhitlik sektöründe büyük imkânlar var. Benim temennim bu ziyaretin yatırımlara önayak olması." diye konuştu. ikili işbirliği anlaşması imzalandı. Babacan'ın şahitliğinde Ahmet Ciğer ve Saleh Abdullah Kamel'in imza attığı anlaşmaya göre, her iki kurum karşılıklı olarak birbirine bilgi verecek. Anlaşmaya göre, Türk ve Suudi işadamları arasında gerçekleştirilen yatırımlar desteklenecek. Ayrıca karşılıklı fuar organizasyonları düzenlenecek.

Törende konuşan TUSKON Başkan Vekili Ahmet Ciğer, Türk işadamları olarak Suudi Arabistan'a büyük önem verdiklerini kaydetti. İki ülkenin ticari anlamda birbirine katkı sağlayacağı çok alanların olduğunun altını çizen Ciğer, "Suudi Arabistan'da petrol üretiminin dışında büyük yatırımlar var. İki ülke arasındaki ticaret maalesef yeterli değil. Bu toplumlar arasındaki iyi ilişkilerin ticarete yansımasını bekliyoruz. Biz TUSKON olarak da her iki ülke işadamlarını bir araya getirmeye devam edeceğiz." şeklinde konuştu.

Zaman



Bu haber 621 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,808 µs