En Sıcak Konular

Obezite ve diyetle ilgili sık sorulan sorular

12 Ocak 2012 11:11 tsi
Obezite ve diyetle ilgili sık sorulan sorular Şehir efsanesi haline gelen kulaktan dolma bilgiler zayıflama diyetlerinin en büyük düşmanı.

İşte obezite ve zayıflama diyetleri hakkında en sık sorulan sorular ve doğru yanıtları...

Et, tereyağı ve süt tüketip, karbonhidratı diyetimden çıkararak sağlıklı kilo verebilir miyim?

Kilo verebilirsiniz ancak sağlıklı olmaz. Araştırmalar yüksek doymuş yağ tüketiminin hormonlara bağlı kanser, kalp hastalıkları, diyabete zemin hazırladığı yönündedir.

Aç kalarak kilo vermek sağlıklı mıdır?

Elbette hayır. Aç kalarak  yağsız vücut kitlesi olan kastan kilo verilir. Aç kalarak metabolizmayı yavaşlatır, enerjiler daha yavaş yakılır ve vücut kendini korumaya alarak yağı daha etkili bir şekilde depolayabilme mekanizması gelişir. Baygınlık, kanda ürik asit artışı, kansızlık, saç dökülmesi, ruhsal bozukluk, uykusuzluk aç kalarak bireyde meydana gelebilecek en önemli sağlık sorunlarıdır.

Asitli yiyecek ve içecekler yağlarımı yakarak daha kolay kilo vermemi sağlar mı?

Hayır. Vücudumuzdaki depo yağı ancak enerji olarak kullandırıp kilo kaybı sağlanabilir. Bugüne kadar beslenme ve tıp biliminde yağı yakan bir besin veya maddeye rastlanamadı.

Ne kadar doğru?

Gece yemek yemek şişmanlatır. Aslında ne yediğiniz ve ne kadar yediğiniz önemli bu noktada. Biliyoruz ki gece metabolizma hızımız yavaşlamaktadır. Bu durumda tüketimlerimiz kalori açısından yoğun olduğu takdirde gece yediklerimizle birlikte günlük almamız gereken kalorinin üzerine çıkmışsak kilo alırız.

Tuzlu yiyeceklerden uzak durun, sofra tuzu yerine deniz tuzu kullanın

Günlük sodyum ihtiyacımızı karşılayacak olan tuz bir çay kaşığının ucu kadardır. Ayrıca sodyum doğal olarak yeşillikler, meyveler ve deniz ürünlerinde de vardır. Günlük ekstra tuz  tüketimi yerine sodyum içerikli besinlerden tüketmemiz yeterli olacaktır. Deniz tuzuna gelince; bu tuzun yerine, içeriğinin tam olarak bilindiği, iyot eklemesi yapılmış ve entegre tesislerde üretilen sofra tuzunun kullanımını çok daha fazla güvenilir buluyorum.

Elma sirkesi içersem yağlarımı eritirim

Çalışmalar, elma sirkesi içildiğinde, içerisinde bulunan asidin yemek borusunu tahriş edebileceğini, midede asidi artırarak açlığı uyaracağını ve reflü gibi ciddi sağlık sorunlarını tetikleyebileceğini bildirmektedir. Önerimiz: Sirke salatalara tat vermek için kullanılmalıdır; zayıflamak için, değil!

Maydanoz suyu zayıflatır!

Maydanoz, C vitamini yönünden zengin, idrar söktürücü etkisi olan bir sebzedir. Bu nedenle maydanozun yarattığı geçici kilo kaybı vücut yağ kütlesinden değil, su miktarındandır. Maydanozu kilo vermek için değil, salatalara değişik renkte sebzelerden biri olarak koymak, vitamin ve antioksidan açısından destek sağlamak için en doğru yoldur. Maydanozon çok iyi bir C vitamini kaynağı olduğu ve 10 dalının bile günlük C vitamini ihtiyacımızın büyük bir bölümünü karşıladığı unutulmamalıdır.

Kepekli ürünlerle kolay kilo verdirir!

Kepekli ürünler normal ürünlere göre daha az kalori içermez. Kepek, diyet lifi içeriğini artırarak, kalp damar hastalığı ve bazı kanser türleri gibi kronik hastalıklardan korunmada önemlidir. Kilo vermek için sebze ve meyvelerden yeterince diyet lifi alınabilmektedir.

Kilo verecek kişinin sağlık profiline göre kepekli ürünlerin miktarı ayarlanmalıdır. Kilo verirken anemisi olan bireye daha fazla kepekli ürün vermek olumsuz sağlık sorununa neden olabilmektedir.

Meyve, yemekten 2 saat sonra yenilmelidir

Meyveler içerdikleri biyoaktif bileşenler nedeni ile beslenmemizin vazgeçilmez parçasıdır. Bu bileşenler öğünle beraber yendiğinde vücudun antioksidan kapasitesinin artmasını sağlar. Öğünle yenilen meyveler daha çok tokluk sağlayarak kolay kilo vermeye yardımcı olur. Meyveler günün her anı en az 2 ile 4 porsiyon arasında yenilebilir. Meyveleri öğünle yemek, vitamin ve minerallerin vücutta yararlılığını artırır.

Spor açken yapılmalıdır

Fiziksel aktivite yapmak metabolizmanın hızlanması için önemlidir. Fiziksel aktivite ile yağ yakımı artar, kas yoğunluğu korunur veya artırılır. Bu fiziksel aktivitenin şekli, süresi ve sıklığı ile değişir. Ancak sabah aç karnına yapılan fiziksel aktivite ile yağlar yanarken, maksimum düzeyde kas yıkımı oluşmaktadır. Fiziksel aktivite öncesinde karbonhidrat ve protein içeren 200-300 kalorilik bir öğün yenip, en az 1 saat sonra aktivite yapılmalıdır. 1 muz veya 1 avuç badem ile 1 su bardağı süt içmek çok önemlidir.

Sabah aç karnına limon veya greyfurt suyu içersem yağ yakarım

Hiçbir besin yağ yakamaz. Bazı besinler içerdikleri kafeinden dolayı kısa süreli etkisi ile vücuda alınan kalorinin enerji olarak kullanılmasına yardımcı olur. Ancak asitli besinlerin böyle bir etkisi asla bulunmamaktadır.
Bu içecekleri içerek mide asidini artırıp daha çok acıkmak yerine, salatalara limon sıkmak, meyve olarak ara öğünlerde greyfurt yemek, sağlıklı beslenme adına kabul edilebilir olmaktadır.

Sadece  2-3 ana öğünle daha kolay kilo veririm

Sağlıklı kilo vermenin en doğru yolu sabah, öğle ve akşam öğünlerinin iştahı kontrol altına alıp, sık acıkmayı önlediği yönündedir. Çalışmalar öğün atlayan bireylerde kısa süreli kilo vermenin daha sonra hızla yeniden kilonun alınması ile sonuçlandığını göstermektedir. Çeşitli besinlerden oluşan küçük porsiyonlu 3 ana öğün ve en az 1 veya 2 ara öğünle sağlıklı kilo verilebilir. Bireylerin hipoglisemileri varsa öğün miktarları artırılır.

Uyku süremi azaltırsam daha hızlı kilo veririm

Uyku süresi kısaldıkça toksik çevreye maruz kalma uzamakta, psikolojik stres artmakta, inaktif yaşama adaptasyon oluşmaktadır. Az uyuyan bireylerin daha fazla yemeğe yöneldikleri görülmektedir. Bedenen ve ruhen iyi olmak için en az 5 saat, en fazla 8 saat uyumak gerekir. Uygun zaman aralığında uyumak, gece yemek yeme sendromunu önlemektedir.

Sağlıklı beslenmede kırmızı ete yer yoktur

Tavuk ve balıkta olduğu gibi ılımlı miktarda yenilen kırmızı etin sağlık üzerine olumsuz etkisi olduğunu, diyetten çıkarılması gerektiğini gösteren bilimsel bir kanıt bulunmamaktadır. Kırmızı et, diğer etlerin içeriklerine benzer oranda kolesterol içerip, haftada en az 2 kere tüketildiğinde de kolesterol üzerine etkisi olumsuz olmamaktadır.
Yağı görünmeyecek kadar az olan kırmızı et, kaliteli kilo vermek için gereklidir. İçerdiği konjugelinoleik asit (CLA) sayesinde vücudun yağ kitlesini azaltıp, B12, çinko ve demir içeriği ile de hastalıklara karşı koruyucudur.



UZMAN DİYETİSYEN BANU TOPALAKÇI

BUGÜN GAZETESİ 

Bu haber 1,391 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    8,976 µs