En Sıcak Konular

5,5 yıl sonra adalet tecelli etti

12 Ocak 2012 10:05 tsi
Savcı Ferhat Sarıkaya 'ya iade-i itibar yapıldı, aynı iddianameyle sanıklar 39 yıl hapis cezasına çarptırıldı.

Hukuk dışı müdahaleler adaletin tecelli etmesine engel olamıyor. Er geç gerçekler adalet terazisinde yerini buluyor. Bunun son örneği Şemdinli Davası'nda görüldü. Astsubaylar Ali Kaya ve Özcan İldeniz ile PKK itirafçısı Veysel Ateş hakkında mahkemeden 5.5 yıl sonra yine aynı karar çıktı. 2006'daki ilk yargılama sonucunda da 39 yıl 10 ay hapis cezası alan zanlılar, aradan geçen zamanda Yargıtay ve askeri mahkeme kararlarıyla serbest bırakılmıştı

ASKERLERE SUÇÜSTÜ

Hakkari Şemdinli'de 9 Kasım 2005'te eski PKK'lı Seferi Yılmaz'a ait Umut Kitapevi Astsubaylar Ali Kaya ve Özcan ildeniz ile PKK itirafçısı Veysel Ateş tarafından bombalandı. Olayda bir kişi öldü. Bombayı atan askerler suçüstü yakalandı. İlçede çıkan olaylar güçlükle kontrol altına alındı. Otomobilde keşif yapan savcı ve CHP Hakkari Milletvekili Esat Canan'ın üzerine ateş açıldı ve bir kişi de burada öldü. Kitapevinin bombalanması olayıyla ilgili soruşturmayı Van Savcısı Ferhat Sarıkaya yürüttü. Sarıkaya'nın Astsubaylar Kaya ve İldeniz ile Ateş'in gerçekleştirdiği saldırıyla ilgili hazırladığı iddianame çok konuşuldu.

"TANIRIM İYİ ÇOCUKTUR"

İddianamede, dönemin Kara Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Yaşar Büyükanıt, Van Asayiş Kolordu Komutanı Korgeneral Selahattin Uğurlu ile Hakkari Dağ ve Komando Tugay Komutanı Tuğgeneral Erdal Öztürk'ün de adı geçiyordu. İddianamede "Büyükanıt'ın Diyarbakır 7. Kolordu Komutanı olduğu dönemde suç işlemek için çete kurduğu" belirtildi. Sarıkaya, Büyükanıt'ı şunlarla da suçladı: "Ali Kaya için, 'Tanırım, iyi çocuktur' sözleriyle adli yargıyı etkilemeye teşebbüs. İşadamı M. Ali Altındağ'ın ifadesini esas alarak sahte belge düzenlemek. Görevi kötüye kullanmak."

HSYK DEVREYE GİRDİ

Türkiye'yi sarsan iddianame Van 3. Ağır Ceza Mahkemesi tarafından 7 Mart 2006'da kabul edildi. Bu gelişmenin ardından HSYK devreye girdi. Şemdinli iddianamesini hazırlayan Van Savcısı Sarıkaya, HSYK'nın 20 Nisan 2006 tarihli kararıyla, "mesleğin şeref ve onurunu ve memuriyet nüfuz ve itibarını bozacak nitelikte görüldüğü" gerekçesiyle ihraç edildi. Kurulun 5 hukukçu üyesi ihraç yönünde oy kullanırken tek karşı oy müsteşar Fahri Kasırga'dan geldi. Adalet Bakanı Cemil Çiçek'in katılmadığı toplantıda Sarıkaya'nın avukatlık yapması bile yasaklandı.

39 YIL CEZA ALDILAR

Şemdinli'de ölümle sonuçlanan bombalama eyleminin iki askerle bir PKK itirafçısından oluşan 'çetenin işi' olduğuna karar veren Van 3. Ağır Ceza Mahkemesi, 19 Haziran 2006'da sanık astsubaylar Ali Kaya ve Özcan İldeniz'i öncelikle çete kurma suçundan bir yıl 11 ay 10'ar gün hapse mahkûm etti. Mahkeme, ardından sanıkları Mehmet Zahir Korkmaz'ı öldürmekten 25'er yıl, Seferi Yılmaz'ı öldürmeye teşebbüsten 12'şer yıl, Metin Korkmaz'ı yaralama suçundan 6'şar ay hapis cezasına çarptırdı. Sanıklar toplam 39 yıl beş ay 10'ar gün hapisle cezalandırılmış oldu. Karar duruşmasında avukatının bulunmaması nedeniyle dosyası ayrılan PKK itirafçısı Veysel Ateş 39 yıl 10 ay 27 gün hapis cezasına çarptırıldı. Bunun üzerine yine HSYK harekete geçti ve yargılamayı yürüten mahkeme üyeleri yeni bir kararname ile bu mahkemeden alınarak başka yerlere gönderildi.

ASKERİ MAHKEME TAHLİYE ETTİ

Sanıkların temyiz başvurusu üzerine Yargıtay 1. Ceza Dairesi görevsizlik kararı verdi ve dosyayı terör, örgüt ve devletin birliğini bozmaya yönelik eylem davalarına bakan 9. Daire'ye gönderdi. Yargıtay 9. Ceza Dairesi kararı eksik soruşturma gerekçesiyle bozdu. Sanıkların eylemini "terörle mücadele görevleri kapsamında" gören mahkeme, yargılamanın askeri mahkemede yapılmasını istedi. Van 3. Ağır Ceza Mahkemesi, davayı askeri mahkemeye göndermeyince hâkim hakkında inceleme başlatıldı. 14 Aralık 2007'de, Van Jandarma Asayiş Kolordu Komutanlığı Askeri Mahkemesi'nde görülen ilk duruşmada, tutuklu astsubaylar Ali Kaya ve Özcan İldeniz ile PKK itirafçısı Veysel Ateş tahliye edildi.

TEKRAR TUTUKLANDILAR

Uyuşmazlık Mahkemesi 2 Mayıs 2011 tarihinde Şemdinli dava dosyasını Van 3. Ağır Ceza Mahkemesi'ne tekrar gönderdi. Mahkeme 8 Haziran 2011'de dava sanıkları astsubaylar Ali Kaya ve Özcan İldeniz ile PKK itirafçısı Veysel Ateş hakkında tekrar tutuklama kararı verdi. İlk duruşması 21 Temmuz 2011'de yapılan davada karar, 10 Ocak'ta çıktı. Sanıklar adam öldürmek ve adam öldürmeye teşebbüs suçlarını işledikleri gerekçesiyle 39 yıl 10 ay 27'şer gün hapis cezasına çarptırıldı.

ARAÇ HAKKARİ JANDARMA KOMUTANLIĞI'NA AİT

Bombanın patladığı Umut Kitabevi'nin önünde park halinde bulunan ve patlamanın faillerine ait olduğu belirtilen 30 AK 933 plakalı Renault 19 marka otomobilin Hakkâri Jandarma Komutanlığı'na ait olduğu ortaya çıktı. Aracın bagajında üç Kalaşnikof tüfek, bunlara ait 10 şarjör, bomba malzemeleri, polis ve asker yelekleri, krokiler ve bazı kişilere ait resimler bulundu. Kimliği belirsiz kişilerce ateş açılması sonucu otomobilde keşif yapan savcı incelemesini tamamlayamadı. Keşfi izleyen kalabalıktan Ali Yılmaz öldü, beş kişi yaralandı.

BAYKAL DARBE GİRİŞİMİ OLARAK NİTELEDİ

Cumhuriyet Halk Partisi Genel Başkanı Deniz Baykal, Van Savcılığı'nın Şemdinli olaylarıyla ilgili hazırladığı iddianamede, Kara Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Yaşar Büyükanıt'ın suçlanmasını Türk Silahlı Kuvvetleri'ne karşı "darbe girişimi" ve yargının bu girişime "alet edilmesi" olarak nitelendirdi.

MESLEĞE GERİ DÖNDÜ

Savcı Ferhat Sarıkaya'nın 12 Eylül 2010'da Anayasa değişikliği referandumu ile yapısı değişen HSYK'ya yaptığı başvuru kabul edilerek meslekten ihraç kararı kaldırıldı. Sarıkaya Ankara Cumhuriyet Savcılığı'na atandı.

İŞTE KAARAR

Hakkari'nin Şemdinli ilçesinde 9 Kasım 2005'te meydana gelen patlamayla ilgili Van 3. Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülen Şemdinli Davası önceki gün sonuçlandı. Mahkeme heyeti, tutuklu sanıklar Ali Kaya, Özcan İldeniz ve PKK itirafçısı Veysel Ateş hakkında, 'silahlı örgüte üye olmak', 'tasarlayarak adam öldürmeye teşebbüs etmek', 'olası kastla adam öldürmek' ve 'olası kastla adam yaralamak' suçlarından 39 yıl 10 ay hapis cezası verdi.





Bu haber 664 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,167 µs