En Sıcak Konular

Rütbeleri sökülecek

12 Ocak 2012 08:22 tsi
Rütbeleri sökülecek Edinilen bilgiye göre haklarında 'anayasal düzeni zorla değiştirmekten' dava açılan 12 Eylül generalleri Kenan Evren ve Tahsin Şahinkaya, bir kez hâkim karşısına çıkarılıp duruşmalardan muaf tutulacak.

Haklarında anayasal düzeni zorla değiştirmek suçundan dava açılan 12 Eylül darbesinin kudretli generalleri Kenan Evren ve Tahsin Şahinkaya'nın rütbesi, darbe suçundan ceza alırlarsa orgenerallikten erliğe düşürülecek. Böylece üçü daha önce vefat eden Milli Güvenlik Konseyi'nin beş üyesinden ikisinin rütbesi 32 yıl sonra paşalıktan erliğe inmiş olacak. Daha önce Deniz Kuvvetleri eski Komutanı İlhami E r dil'in rütbesi de, yolsuzluk suçundan yargılandığı askeri mahkemede 2 yıl 6 ay hapis cezasına çarptırılınca oramirallikten ere düşürülmüştü. Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından hazırlanan 2012/2 numaralı iddianamede dönemin Genelkurmay Başkanı Kenan Evren ile Hava Kuvvetleri Komutanı Tahsin Şahinkaya hakkında 12 Eylül 1980 tarihinde askeri darbe yaptıkları gerekçesiyle ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası isteniyor. Evren ve Şahinkaya, Ceza Muhakemesi Kanunu'nun (CMK) 250. maddesi kapsamındaki suçlara bakan Ankara 12. Ağır Ceza Mahkemesi'nde yargılanacaklar. 12 Eylül'ün paşaları 95 yaşındaki Evren ve 87 yaşındaki Şahinkaya hakkında açılan darbe davasının iddianamesinde suç şöyle tanımlanıyor: "Türkiye Cumhuriyeti Anayasasının Tamamını veya Bir Kısmını Değiştirmeye veya Ortadan Kaldırmaya ve Anayasa İle Teşekkül Etmiş Olan TBMM'yi Ortadan Kaldırmaya veya Görevini Yapmasına Engel Olmaya Cebren Teşebbüs Etmek." SABAH Özel İstihbarat Bölümü'nün edindiği bilgilere göre yargılama esnasında Evren ve Şahinkaya bir kere sembolik olarak hâkim karşısına çıkacak ve daha sonra duruşmalardan muaf tutulacak. Yargılama sonucunda ceza alırlarsa yaşlarından ve sağlık durumlarından ötürü, cezaevine konulmak yerine Refah Partisi (RP) eski Lideri Necmettin Erbakan'ın ev hapis cezasında olduğu gibi cezalarını evde çekecekler. Bu durumda denetimli serbestlik ilkesi gereğince belirli aralıklara karakola gidip imza verecekler. Ya da polis eve gidip 12 Eylül paşalarının evde olup olmadıklarını kontrol edecek. Evren ve Şahinkaya ceza alırlarsa yurtdışına da çıkamayacak.

KILIÇLARI GERİ ALINACAK

Askeri darbe ile "anayasal düzeni zorla bozmak" suçundan ceza aldıkları takdirde Kenan Evren ve Tahsin Şahinkaya'nın görevleri esnasında aldıkları devlet üstün hizmet madalyaları, nişanları ve altın kaplı kılıçları da geri alınacak. 12 Eylül darbesi sonrasında kurulan Milli Güvenlik Konseyi'nin beş üyesinden üçü vefat etmişti.

Dönemin Jandarma Genel Komutanı emekli orgeneral Sedat Celasun 1998'de, Kara Kuvvetleri Komutanı emekli orgeneral Nurettin Ersin 2005'de, Deniz Kuvvetleri Komutanı emekli Oramiral Nejat Tümer ise 2011'de ölmüştü. Darbe iddianamesinde 1 Mayıs 1977 ve 16 Mart 1978 katliamlarının yanı sıra Türkiye'yi darbeye götüren süreçteki bütün olaylar ayrıntılarıyla yer alıyor.

'1 yıldan fazla ceza neferliğe düşürür'

Genelkurmay eski Askeri Başsavcısı Saim Öztürk, Askeri Ceza Kanunu'nun 30. maddesi doğrultusunda askeri veya sivil mahkemede yargılanıp bir yıldan fazla ceza alan generallerin rütbesinin neferliğe düşürüleceğini söyledi. Öztürk, "Devletin manevi şahsiyetine yönelik suçlar kapsamında askeri yaptırımlar devreye girer. Bunun için ayrıca yargılamaya da gerek yok. Evren'in rütbelerinin sökülmesini hukuken ihtimal olarak görüyorum" dedi. Öztürk'ün sözünü ettiği Askeri Ceza Kanunu'nun TSK'dan çıkarma cezasını düzenleyen 30. maddesinin B fıkrasında "devletin şahsiyetine karşı işlenen suçlar" ifadesiyle darbe suçuna ilişkin askeri yaptırımlar düzenleniyor.

Kayasu: Darbeciler ölene kadar cezaevinde kalmalı

Kenan Evren hakkında iddianame hazırladıktan sonra meslekten ihraç edilen eski Savcı Sacit Kayasu, 12 Eylül 1980 darbesine ilişkin iddianamenin kabul edilmesiyle haklılığının ortaya çıktığını belirtti. İddianamenin kabulüyle, darbenin mağduru milyonlarca insanın mağduriyetlerinin bir nebze de olsa giderileceğini ifade eden Kayasu "Darbeciler müebbet hapisle cezalandırılmalı ve ölene kadar cezaevinde kalmalı" dedi.

sabah



Bu haber 653 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,498 µs