En Sıcak Konular

Erdoğan'dan Maliki'ye 'dönüş yok' uyarısı

12 Ocak 2012 08:07 tsi
Erdoğan'dan Maliki'ye 'dönüş yok' uyarısı Başbakan Tayyip Erdoğan ile Irak Başbakanı Nuri el Maliki, önceki gece kırk beş dakika telefonda görüşerek Irak'ta yaşanan mezhepsel gerilimi ele aldı.

Önceki gece kırk beş dakika telefonda görüştüğü Maliki'ye "Kaosa gidiyorsunuz. Gerilen ortam yumuşamalı" mesajı veren Erdoğan, "Sorumluluk sizin omuzlarınızda" hatırlatması yaptı.

Başbakan Tayyip Erdoğan ile Irak Başbakanı Nuri el Maliki, önceki gece kırk beş dakika telefonda görüşerek Irak'ta yaşanan mezhepsel gerilimi ele aldı. Irak'ta Sünni Cumhurbaşkanı Yardımcısı Tarık Haşimi ve kabinedeki Sünni bakanlarla ilgili gelişmelere dikkat çeken Erdoğan, "ABD askerlerinin çekilmesinin ardından ülkede mezhepçi ve etnik kutuplaşma gözleniyor. Irak geri dönülmez bir kaosa sürükleniyor" dedi.

Irak'ın kozmopolit yapısı olduğunu hatırlatan Erdoğan, "Irak'taki her gelişme bölgeyi derinden etkiler" şeklinde konuştu. Irak'taki terör saldırılarını hatırlatan ve bu saldırıları şiddetle kınadığını belirten Erdoğan, "Irak'ta görmek istemediğimiz tek şey kardeş kavgası. Gerilen ortam yumuşatılmalı. Sorumluluk sizin omuzlarınızda. Ülkenin normalleşmesi için elimizden gelen katkıyı yapmaya da hazırız" mesajı verdi. Haşimi ile ilgili dava sürecini de hatırlatan Erdoğan, şöyle dedi: "Haşimi'nin ülkenizdeki terör eylemleriyle ilişkisi olduğu düşüncesini kabullenemiyoruz. Siyasi isimlerle ilgili davalar siyasallaşmamalı. Dava süreci baskıdan uzak ve objektif bir şekilde ele alınmalı. Bu çerçevede davanın Bağdat'ta değil, Kerkük'te görülmesi sürece katkı sağlayabilir." Erdoğan, hükümet ortakları arasında yaşanan sorunların, bazı kabine üyelerinin baskı altına alınmasının, demokrasiyi olumsuz etkileyeceğini belirtti. Erdoğan Maliki'yle görüşmesinde Türkiye'nin Irak politikasının çerçevesini çizerek, "Irak'ın egemenliği, toprak bütünlüğü bizim için çok önemli. Aynı zamanda Irak halkının barış, demokrasi ve refah içinde yaşaması en büyük arzumuz" dedi.

"AYRIM YAPMIYORUZ"

Irak Başbakanı Nuri Maliki ise Erdoğan'a geçirdiği ameliyat nedeniyle geçmiş olsun dileklerini ilettikten sonra, ülkesinde kimseye sahip olduğu mezhep nedeniyle bir ayrımcılık yapılmadığını söyledi. Irak'ın terör saldırıları nedeniyle zor günler geçirdiğini aktaran Maliki, otoriter bir yönetime sahip olduğu eleştirilerine karşı çıkarak, "Irak'ta demokrasiyi geliştireceğiz" dedi. Maliki'nin Haşimi'yle ilgili yargı sürecine Bağdat'ta devam edeceklerini belirttiği öğrenildi.

Yahya Bostan - Sabah



Bu haber 930 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,870 µs