En Sıcak Konular

Zeyno Baran'dan geç gelen yalanlama!

19 Haziran 2007 12:04 tsi
Zeyno Baran'dan geç gelen yalanlama! ABD'deki bir düşünce kuruluşunda konuşulan ve Türkiye'nin gündemine bomba gibi düşen "dehşet senaryosu" toplantıyı düzenleyen Zeyno Baran tarafından haberin ortaya çıkmasından dört gün sonra yalanlandı. Açıklama geç gelirken toplantının davetiyesi Bar

ABD’de Hudson Enstitüsü’nde yapılan kapalı bir toplantıda “Tülay Tuğcu’ya suikast girişimi olacak, Türk askeri Kuzey Irak’a girecek” diye başlayan ve darbe senaryolarına kadar uzanan konuşmalar yapıldığı öne sürülmüştü.

Toplantıyı düzenleyen Zeyno Baran, bütün iddiaları tek tek yalanladı. “Tülay Tuğcu’ya suikast” dahil tüm söylentilerin toplantıda kesinlikle gündeme gelmediğin söyleyen Baran şöyle dedi:

Basına yansıyan  Türkiye ile ilgili senaryolar, geçen hafta Hudson Institute'te gerçekleştirilen toplantıda kesinlikle tartışılmadı. Basına isimsiz olarak sözde bilgi veren kimse, Türk Milleti'ne  ait kurumları yıpratmaya çalışıyor”

Baran, yaptığı yazılı açıklamada, “ilkeler  gereği kapalı bir toplantının katılımcılarından ve konuşulanlardan  bahsedilmez. Ancak 13 Haziranda Hudson'da yapılan bu tarz bir  toplantının ardından medya üzerinden başlatılan, kaynağı belirsiz,  toplantının amacı ile hiçbir ilişkisi olmayan ve de maksadını aşan  yorumların Türk kamuoyunda oluşturduğu hassasiyet ve gerginlik nedeni  ile bazı noktalara açıklık getirmeyi uygun buluyorum”  dedi.

Zeyno Baran, şunları kaydetti:

“Bu toplantı sadece PKK terörünün Türkiye için hayati önemini  ortaya koymak ve Türkiye’;nin ABD ile ilişkilerinin PKK nedeni ile daha  da gerilmesini önlemek amaçlı yapılmıştır. Basına yansıyan senaryolar  toplantıda kesinlikle tartışılmamıştır. İfade edildiği biçimde  Türkiye'nin iç politikasını ilgilendiren hiçbir konu konuşulmamıştır. Anayasa Mahkemesi Başkanı'na suikast konusu kesinlikle gündeme  gelmemiştir. Çarpıtılan haberler sonucu doğan yanlış anlaşılmadan ötürü  Sayın Tuğcu'dan özür dilerim. Toplantıya katılan yetkilileri bu tip  spekülasyonların bir parçası olarak düşünmek son derece yanlıştır.”

Baran açıklamasında, “Toplantıya katılan  yetkililer tam aksine, ABD'nin yükselen PKK terörü konusunda somut adım  atmasını, aksi takdirde Türkiye’nin Kuzey Irak'ta PKK’ya uluslararası  hukuktan kaynaklanan haklarını kullanarak askeri operasyon yapmasının  gerekeceğini vurgulamıştır. Basına  isimsiz olarak sözde bilgi veren kimse,  sanırım kurumum ve ismim üzerinden Türk Milleti'ne ait kurumları  yıpratmak istemektedir. Türk Milleti'nin her gün  verdiği şehitler nedeniyle son derece hassas olduğu bir dönemde, bu tip  yönlendirmelerle kimin çıkarına hizmet edilmektedir? Üzerinde  hassasiyetle durulması gereken asıl nokta budur” dedi.

Yalanlama geç geldi

Baran'ın yaptığı açıklamanın haberin ortaya çıktığı Cuma gününün üzerinden dört gün geçtikten sonra gelmesi dikkat çekti. Türkiye'de gündemi değiştirmiş ve kamuoyunda kaygı ile karşılanmış bu haberin geç yalanlanması tartışmaların boyutunu değiştirmeyecek gibi duruyor. Çünkü bu dört gün zarfında ortaya atılan bir çok iddia söz konusu. Örneğin bir gazete Cumartesi günü toplantının davetiyesini açıklamıştı. Toplantının davetiyesinde Baran'ın yalanladığı senaryoların yazıldığı "davetiye elimizde" şeklinde duyurulmuştu.

Başkan yalanlamamıştı!

Öte yandan Hudson Enstitüsü Başkanı  Ken Weinstein yaptığı açıklamada konuşulanları yalanlamamış, haberin sızdırılmasını eleştirmişti. Ken Weinstein, geçtiğimiz gün yayınladığı mesajda şu ifadeleri kullanmıştı: ''Bu tür tartışmalar, gerek Washington'da gerekse dünyanın farklı köşelerindeki tüm düşünce kuruluşlarında rutin bir faaliyet olarak yapılmaktadır. Bu entelektüel çalışmalarda, uluslararası ilişkilerde olası senaryolar üzerinde çalışılır ve yanlış anlamaları en aza indirgemek,yaşanabilecek beklenmedik sonuçları hafifletmek amaçlanır. Bu eylemin, Türkiye'de gerginliği artırmaktan başka hiçbir amaca hizmet etmediğine bakılırsa, her kim bu kapalı toplantının kurallarını ihlal ettiyse, bu eylemlerinden utanmalıdır. Bu kişinin saklanmaktan vazgeçip kimliğini, neden böyle bir işe kalkıştığını ve davranışının ardından hangi emellerin yattığını açıklamasını temenni ederim.''

Yasemin Çongar ne cevap verecek?

Diğer bir husus da haberi yazan ve BBC'de yayınlayan Yasemin Çongar'ın Baran'ın yalanlamasına ne cevap vereceği. Şimdi bu konu merak ediliyor.

www.iyibilgi.com



Bu haber 416 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,891 µs