En Sıcak Konular

'İsrail Türkiye'den korkar mı?'

11 Ocak 2012 14:46 tsi
'İsrail Türkiye'den korkar mı?' İsrail ve Kıbrıs Rum Kesimi'nin Akdeniz'de ortaklaşa gerçekleştirdikleri doğalgaz arama çalışmaları, iki ülke arasındaki ilişki ve dengeleri de değiştirdi.

İsrail'i ziyaret eden Rum Savunma Bakanı Dimitris İliadis, dönüşte yaptığı açıklamada Rum Kesimi ile İsrail'in münhasır ekonomik bölgesinde doğalgaz bulunmasının "gerek ekonomi gerekse güvenlik ve barış alanlarında işbirliği yapılması yönünde yeni koşullar yarattığını" ifade etti.

İsrail dönüşünde konuşan İliadis, Tel Aviv ziyaretini "başarılı" olarak nitelendirdi. İsrail Başbakanı, Başbakan Yardımcısı, Savunma Bakanı ve Dışişleri Bakanı ile görüşen ve iki ülke arasında savunma alanında iki anlaşma imzalandığını anlatan İliadis, 2012'yi "stratejik kararlar yılı" olarak nitelendirildi.

İsrail ile savunma alanında işbirliğinin gelişmesi çabasının, Kostas Papakostas'ın Savunma Bakanı olduğu dönemde uzun bir zaman önce başladığına dikkat çeken İliadis, Tel Aviv'e gerçekleştirdiği ziyaretin herkes tarafından "iki ülkenin ilişkilerinin gelişmesi açısından tarihi ve çok önemli" olarak nitelendirdi.

Öte yandan Rum basını da İliadis'in ziyareti sırasında iki ülkenin, savunma işbirliği ile bilgilerin korunması ve değişimi konusunda iki anlaşmaya imza attığını ön plana çıkardı. Rum Haravgi gazetesi İliadis'in dün yaptığı "(İsrail ile) işbirliğinin; uluslararası hukukla tam uyum içerisinde Doğu Akdeniz bölgesinde barış, güvenlik, istikrar ve düzen olması amacını taşıdığı" şeklindeki ifadelerini öne çıkardı.

"Stratejik kararlar alınması yılı" ifadesinin, savunma işbirliğiyle de mi ilgili olduğu sorusuna İliadis, belirsizlikte olan ve yeni ekonomik ve enerji koşullarının meydana çıktığı bölgede, bu çıkarlara müdahil olan bölge devletleri tarafından gerek ekonomik alanda, gerek enerji alanında, gerekse barış ve güvenlik konularında kararlar alınmasının doğal olduğunu savundu. İliadis, "Yapılan görüşmelerde İsrail'in, yakın gelecekte Türkiye tarafından gelebilecek herhangi bir hareketten korkup korkmadığı açığa çıktı mı?" sorusuna karşılık, İran da dahil bölgeyi ilgilendiren tüm konularla ilgili görüş ve değerlendirmelerin yapıldığını söylemekle yetindi.

(CİHAN)

Bu haber 3,597 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,855 µs