En Sıcak Konular

Partilerin nabzı aday listelerinde

19 Haziran 2007 11:39 tsi
Partilerin nabzı aday listelerinde 22 Temmuz seçimlerinin nabzı partilerin aday listelerinde çarpıyor. İşte Mersin, Hakkari, Isparta ve Hatay milletvekili listelerinde liste dışı olanlar, listeye girenler...

Seçimin kaderini belirleyecek olan aday listelerini masaya yatırıyoruz. Macit Soydan MHP, Ceyhun Bozkurt, CHP, Selda Öztürk KAY, AKP, Fatih Erboz ise DP listelerini değerlendirdi

33 MERSİN
AKP, liste başlarına 59. Hükümetin bakanlarını yerleştirdi. Seçim bölgesi Gaziantep olan Devlet Bakanı Kürşad Tüzmen, Mersin aday listesinin 1. sırasında yer alırken, AKP’ye transferiyle kamuoyunu şaşırtan Anayasa profesörü Mehmet Zafer Üskül de Mersin 2’nci sıra adayı oldu. Geçtiğimiz dönem Mersin’den milletvekili seçilen Dengir Mir Mehmet Fırat, Adana 1’nci sıra adayı olduğu için Mersin listesinde yer almadı. AKP 22. dönem Mersin vekilleri Mustafa Eyiceoğlu ve Saffet Benli, Erdoğan’ın iradesiyle sıralamaya giremediler. Mersinli vekiller Ali Er ve Ömer İnan listenin 3 ve 4’üncü sırasında yer aldı. AKP İlçe Başkanı Ali Aydoğan 5’nci sırada aday. AKP, 2002 seçimlerinde parlamentoya 5 vekil göndermişti.

CHP önseçim yaptı
CHP’nin Mersin’deki birinci sıra adayı ise avukat İsa Gök. Gök, Mersin Baro Başkanlığı görevinde de bulundu. CHP Mersin’de ön seçim yapmasına rağmen 16. sırada bulunan İsa Gök’ün ilk sıraya alınması, öte yandan 11. sırada olan Ali Rıza Öztürk’ün üçüncü sıraya konması özellikle Alevi kesim tarafından tepkiyle karşılanmıştı. CHP’nin Mersin ikinci sıradaki adayı Vahap Geçer ise ticaret ile uğraşıyor. Dördüncü ve beşinci sıralarda Ali Oksal ile Ali Koç bulunuyor.

Teşkilat ağırlığı
1999 yılı seçimlerinde Hatay’dan MHP Milletvekili olan MHP Basın ve Propagandadan Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Mehmet Şandır, Mersin listesinin 1’nci sırasında yer aldı. Şandır, bir dönem Orman Bakanlığı, Gümrük ve Tekel Bakanlığı Kontroller Kurulu Başkanlığı görevlerinde bulundu. Behiç Çelik 2’nci sırada. Konya Maiyet Memurluğu, Konya/Bozkır ilçesi kaymakamlığı, İçişleri Bakanlığı Mahalli İdareler Genel Müdürlüğü Personel Daire Başkanlığı, Kırıkkale Valiliği görevlerinde bulunan Çelik, 2002 seçimlerinde Mersin Milletvekili adayı ve 2004 Belediye seçimlerinde Mersin Büyükşehir adayı olmuştu. 18 Nisan 1999 Mahalli İdareler genel seçimlerinde Milliyetçi Hareket Partisinden Atayurt Belediye Başkanlığına aday olan ve seçilen Kadir Ural, 28 Mart 2004 Mahalli İdareler Genel Seçimlerinde yine Milliyetçi Hareket Partisi’nden aday olarak ikinci kez Belediye Başkanı oldu. Ural listenin 3 numarasında yer aldı. Ülkü Ocakları (İstanbul), Yönetim Kurulu Üyeliği, Konya, Türk ocağı Başkanlığı görevlerini yaptıktan sonra sırasıyla 1991 yılında Mersin 1. Bölge, 1995 yılında Afyon yine 1999 ve 2002 yıllarında Mersin’den milletvekili aday adayı olan Akif Akkuş, 4 numarada. 21. dönem MHP Milletvekilleri Hidayet Kılınç ile Yalçın Kaya da aday listesine girdi.

Mersin DP
İçel (Mersin) DP aday listesinin ilk sırasında Dr. Hasan Hilmi Sarıoğlu, 2’nci sırada ise esnaf Veysel Sarı var. DTP’nin 22 Temmuz seçimlerinde Mersindeki bağımsız adayı DTP eş başkan yardımcısı Orhan Miroğlu. Ankara’daki Nevruz kutlamalarında yaptığı konuşmada Miroğlu, bölücü başı Abdullah Öcalan’ın sağlık durumunun ‘Türkiye’nin fay hattı’olduğunu söylemişti.


CHP
* İsa Gök
* Vahap Seçer
* Ali Rıza Öztürk
* Ali Oksal
* Ali Koç
* Abdurrahman Günay
* Oğuz Fidan
* Hüseyin Çamak
* M. Yüksel Burkutoğlu
* Mehmet Çiçek
l Seyit Özananar
l Süha Özen

DP
* Hasan Hilmi Sarıoğlu
* Veysel Sarı
* Melek Atalay
* Nuri Taner
* Şerife Arıcı Yıldız
* Mehmet Bolat
* Mehmet Erdal
* Celalettin Çıplak
* Lütfi Sarı
* Z.Abidin Levent
* Fatih Dölek
* H.Kaleli Babaoğlu

AKP
* Kürşad Tüzmen
* Mehmet Zafer Üskül
* Ali Er
* Ömer İnan
* Ali Aydoğan
* Ahmet Doğan
* Afitap Melike Şavur
* Mustafa Erim
* Erdoğan Günal
* Mahmut Ündar
* Ali Deniz
* Hikmet Könte

MHP
* Mehmet Şandır
* Behiç Çelik
* Kadir Ural
* Akif Akkuş
* Ali Öz
* Hidayet Kılınç
* Yalçın Kaya
* Ercan Ekici
* Mehmet Yanaroğlu
* Gürcan Kasap
* Hüseyin Aksan
* Ali Rıza

* * *

HAKKARİ 30

Aşiretler konuşuyor!
AKP Hakkari Milletvekili Fehmi Öztünç liste dışı kaldı.  Öztünç’ün yerine Hakkari AKP listesinin 1. sırasına Sağlık Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Rüstem Zeydan yerleştirildi. Zeydan, Pinyanişi Aşireti lideri ve AKP Hakkari Milletvekili Mustafa Zeydan’ın büyük oğlu.

Canan CHP’yi zora soktu
Geçmiş dönemde Esat Canan’ın yaptığı açıklamalarla zor durumda kalan CHP Yönetimi, diğer Doğu ve Güneydoğu illerindeki gibi Hakkari’de de aşiret temsilcisi buldu. Silehi aşireti liderlerinden Devlet Hastanesi Baştabip Yardımcısı Dr. Hamit Atlı, CHP’nin Hakkari 1’inci sıra adayı.

İkinci sıraya isyan etti
MHP Hakkari listesinin ilk sırasına inşaatçı Fatih Özbek’i getirirken, çiftçi Yıldırım Öztepe’yi de ikinci sıraya yerleştirdi. DP listesinin 1. sırasındaki aday ise Pinyanişi aşiretinden olan Mehmet Necip Zeydan. Zeydan’ın adaylığı Slehyan aşiretinin ileri gelenlerinden eski Belediye Başkanı Abdurrahman Keskin’i kızdırdı. Keskin, düzenlediği basın toplantısında, DP’den ikinci sıra milletvekili adaylığını içine sindiremediğini ve çekildiğini açıkladı.


AKP
* Rüstem Zeydan
* Abdulmuttalip Özbek
* Mehmet Ertuş

CHP
* Hamit Atlı
* Abdulcebar Yakupoğlu
* Ahmet Korkmaz

MHP
* Fatih Özbek
* Yıldırım Öztepe
* (Boş)

DP
* Mehmet Necip Zeydan
* Abdurrahman Keskin
* Hasan Çiftçi

* * *

ISPARTA 32

Isparta AKP’de iki vekil yok
AKP 22. dönem Isparta milletvekilleri M. Emin Bilgiç ve Recep Özel listeye alınmadı. Buna karşın ilk sırayı M. Emin Bilgiç ile akrabalığı olduğu öğrenilen Süreyya Sadi Bilgiç aldı. AKP listesinde ikinci sıra yine sürpriz bir isim olan Mehmet Sait Dilek’in oldu. CHP’nin Isparta’daki birinci sıra adayı Isparta Milletvekili Mevlüt Coşkuner. Sendikacı Halil Kaygısız ve avukat Eyüp Ersoy ikinci ve üçüncü sırada yer, buldu. Isparta MHP’nin ilk sırasındaki isim bürokrasi tecrübesiyle tanınan Nevzat Korkmaz. Listenin ikinci sırasında Mühendis Erhan Kubilay, 3’te İşadamı Mehmet Erdoğan Cabioğlu yer alıyor. Isparta’da DYP’den iki dönem Milletvekili seçilen Ertekin Durutürk sürpriz bir şekilde DP listesinin ilk sırasında yer aldı. DYP İl Eski Başkanı Tahir Alan’ın ismine ise sıralamada yer verilmedi.

AKP
* Süreyya Sadi Bilgiç
* Mehmet Sait Dilek
* Haydar Kemal Kurt
* K. Ayşegül Dursun
* Uğur Büyükçulcu

CHP
* Mevlüt Coşkuner
* Halil Kaygısız
* Eyup Ersoy
* Hasan Şenol
* Mükerrem Selçuk

MHP
* S.Nevzat Korkmaz
* Erhan Kubilay
* M.Erdoğan Cabıoğlu
* İsa Yalçın
* Ali Mahir Göker


DP
* Ertekin Durutürk
* Metin Çelık
* Halim Kıyak
* Z. Merve Kımıllı
* İsmail Akyol

* * *

31 HATAY

Hatay AKP
AKP 2002 seçimlerinde Hatay’dan 5 milletvekilini TBMM’ye gönderdi.  Sadullah Ergin Hatay listesinin 1’nci sırasına yerleştirildi. 3. Sırada Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın belediye başkanlığı yaptığı dönemde, İstanbul Büyükşehir Belediyesi Çevre Koruma ve Geliştirme Daire Başkanlığı görevinde bulunan Mustafa Öztürk var.

Tanıdık isimlerle devam
CHP’nin Hatay’daki ilk üç sıra ismini 22. Dönem TBMM’de bulunan Fuat Çay, Gökhan Durgun, Abdülaziz Yazar oluşturdu. CHP listesinin dördüncü ve beşinci sıralarında Adnan Şanverdi ve Nazım Tırık yer aldı MHP’nin ise Hatay’da hatırı sayılır bir ağırlığı var. 2002 seçimlerinde Hatay’daki oyların yüzde 18,42’sini toplayan MHP, 1999 seçimlerinde Meclis’e gönderdiği Hataylı Vekil Süleyman Turan Çirkin’i 22 Temmuz aday listesinin ilk sırasına yerleştirdi. Hatay’da Kamu-Sen İl Temsilcisi Ahmet Yaslı’nın listede yer almaması dikkat çekti. Geri kalan adaylar yine tanınmayan isimlerden oluştu.

DP’ye teşkilattan isim
19. Dönem Hatay Milletvekili Nurettin Tokdemir ise TBMM Milli Eğitim Komisyon Başkanlığı görevinde bulundu. Siyasi İşler Başkan Yardımcılığı görevi de yapan Tokdemir, DYP’nin 15 Mayıs 2005 Tarihli Olağan Kongresinde Yüksek Haysiyet Divanı Üyeliğine seçildi. Hatay’da iddialı bağımsız aday ise Berkat Kar. DTP’nin katılımıyla kitle toplantıları düzenleyen Kar, seçildiği takdirde Kürt ve Arap halklarının haklarını koruyacağını ısrarla vurguluyor.

AKP
* Sadullah Ergin
* Orhan Karasayar
* Mustafa Öztürk
* Abdülhadi Kahya
* Fevzi Şanverdi
* Hüseyin Dilmeç
* Filiz Özçörekçi
* Ahmet Demirtaş
* A. A. Karaçete
* Kasım Acem

CHP
* Fuat Çay
* Gökhan Durgun
* Abdulaziz Yazar
* Adnan Şanverdi
* Nazım Kırık
* Ali Nihat Bozcuk
* Ali Kemal Denizoğlu
* Yusuf Hamit Civelek
* Yunus Yıldırım
* Mahmut Balcı

MHP
* S.Turan Çirkin
* İzzettin Yılmaz
* Bilal Karaca
* M.N. Ahrazoğlu
* Ali İlker Sökmen
* Necati Kaya
* Ahmet Cünedioğlu
* Alparslan Gazi Ağca
* Ömer Gireç
* Denizhan Özer

DP
* Nurettin Tokdemir
* Yahya Bulgurcu
* M. Vehbi Debooğlu
* İbrahim Yalçın
* Muammer Öcal
* Saadet Özmen
* Abdulkadir Akgöl
* Bestami Teke
* Hüseyin Gökçe
* Zerrin Yalçın

yeniçağ



Bu haber 1,294 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,634 µs