En Sıcak Konular

Yeni senaryo: AKP-CHP koalisyonu!

19 Haziran 2007 11:41 tsi
Yeni senaryo: AKP-CHP koalisyonu! Artık seçime de 33 gün kaldı. Seçim senaryolarının bini bir para.. İşte son senaryo: AKP-CHP koalisyonu ve sonbaharda erken seçim!

Hangi koalisyon?
Terör ve sınır ötesi operasyon tartışmaları, diğer yandan cumhurbaşkanını halk mı seçecek, meclis mi, referandum süresi kısalacak mı kısalmayacak mı tartışmaları, hâlâ zaman zaman seçim kampanyasının önüne geçebiliyor.

Ama artık seçime de 33 gün kaldı. Bu hafta sonundan itibaren meydanların harareti iyice yükselecek. Aslında seçim kampanyasının zeminini de büyük ölçüde bu tartışmalar oluşturacak gibi gözüküyor. Liderlerin bugüne kadar izledikleri stratejiye, kullandıkları üsluba bakılırsa kampanya çok sert geçecek. Daha şimdiden karşılıklı çok ağır suçlamalar yapılıyor.

Özellikle Başbakan Tayyip Erdoğan ile CHP Genel Başkanı Baykal’ın birbirleriyle ilgili söylediklerine bakılırsa sanki hiç bir araya gelemeyecekler, hep kavgalı ve küs kalacaklar gibi.

Acaba bu kavgalı, gerilim dozu yüksek kampanya döneminin ardından 22 Temmuz gecesi seçim sandıkları nasıl bir tablo ortaya çıkaracak? Tek parti iktidarı mı, yoksa koalisyon mu?

Partilere ve genel başkanlara sorarsanız hepsi tek başına iktidar hedefliyor. Bugün barajı geçip geçemeyeceği bile kuşkulu olan DP de tek başına iktidar hesabı yapıyor, CHP ve MHP de. Doğal olarak AKP de iktidar çoğunluğunu kaybetme fikrini aklına bile getirmek istemiyor.

Ama acaba gerçekten bu seçim tek parti hükümeti çıkarabilir mi? Çok zor gözüküyor. Çünkü bugün yapılan anketler ve tahminler en az üç partinin yüzde 10 barajını rahatlıkla aşabileceğini gösteriyor. Eğer dört parti barajı aşarsa tek parti hükümeti matematiksel olarak imkansızlaşıyor.

Ancak üç partinin yüzde 10’u geçmesi halinde de tek parti hükümeti çantada keklik değil. Böyle bir sonuçta AKP, CHP ve MHP Meclis’te grup kuracak. Bunun üzerine eğer DTP’nin bağımsız aday stratejisi sonuç verirse onlar da dördüncü grup olarak parlamentoda yerlerini alacaklar. Böylelikle parlamento dört partiyle göreve başlayacak. Bu tablodan tek parti hükümeti çıkma olasılığı yok değil ama zayıf. Örneğin MHP’nin oyu yüzde 10 - 12 düzeylerinde, CHP’nin oy oranı yüzde 20’lerde kalırsa mümkün.

Ama eğer CHP yüzde 26-27, MHP yüzde 16 - 17 civarında oy oranları ile gelirse işte o zaman AKP yüzde 38’lik bir oy oranına ulaşsa dahi tek başına hükümet kurabilecek 275 milletvekilini bulamayabiliyor.

Arı Hareketi’nin internet sitesinde seçim tahminleri ile ilgili ilginç bir bilgisayar programı var. Partilerin tahmini oy oranlarını yazdığınızda olası milletvekili sayılarını hesaplıyor. Bu programın hesabına göre AKP’ye yüzde 38, CHP’ye 27, MHP’ye 17, bağımsızlara yüzde 4 verdiğinizde sandalye dağılımı şöyle çıkıyor:

AKP: 271, CHP: 161, MHP: 93, Bağımsız (DTP): 25.

Tabii ki dağılım önemli ve yüzde 38’in altında bir oy oranıyla da tek başına iktidar mümkün. Ancak koalisyon ihtimali oldukça yüksek.

Ve acaba bu tablodan nasıl bir koalisyon çıkar? CHP ve MHP’nin sayıları yetmeyebilir. O durumda CHP- MHP- Bağımsızlar koalisyonu mu olacak? Bugün itibariyle ihtimal dışı. AKP- MHP koalisyonu mu olacak? O da çok zor. Başbakan Erdoğan’ın kategorik olarak reddetmediği DTP- AKP koalisyonu mu olacak? O da çok kolay göze alınabilecek gibi gözükmüyor AKP açısından.

Geriye iki seçenek kalıyor ya büyük koalisyon, yani AKP - CHP ortaklığı veya sonbaharda erken seçim...

Tabii ki önümüzdeki 33 günlük seçim sürecinde köprülerin altından çok sular akacak, bu hesap ve tahminler de çok değişecek.

Bilal Çetin - Vatan



Bu haber 356 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,211 µs