En Sıcak Konular

Vicdani retçi Savda'ya 15 aylık ceza

19 Haziran 2007 10:28 tsi
Vicdani retçi Savda'nın "emre itaatsizlikte ısrar ve firar" suçlamalarıyla aldığı 15 aylık hapis cezası Askeri Yargıtay tarafından onandı. Savda 13 ay daha hapiste kalacak. Savda'ya askeri üniforma giymediği gerekçesiyle de 10 gün hücre cezası verildi

Vicdani retçi Halil Savda'ya askeri üniforma giymediği gerekçesiyle 10 gün hücre hapsi çıktı. Askeri Yargıtay Savda'ya "emri itaatsizlikte ısrar ve firar"la yargılandığı davada da 15 ay hapis cezası alması kararı verdi.

bianet'in görüştüğü avukat Suna Coşkun, Savda'ya ilk davanın 2004 yılında "halkı askerlikten soğutmak" suçlamasıyla açıldığını kaydetti. Bu davadan üç buçuk ay ceza verildiğini, daha sonra askerden firar etmek suçlamasıyla cezaya 1 yıl eklendiğini vurguladı.

Aynı suçlamaya sürekli ceza veriyorlar

Coşkun, Savda'nın şu anda zorlu bir süreçten geçtiğine işaret etti, "cezaevinde sürekli askeri elbise giymediği, traş olmadığı için on günde bir aynı ceza veriliyor. Cezaevinde olduğu yedi aylık sürede 11 kez hücre cezası aldı" dedi.

Sürecin kısır döngüye dönüşmesinden duyduğu endişeyi dile getiren Coşkun, "Türkiye Hükümeti vicdani ret hakkı konusunda çalışmalar yaptığını taahhüt etti. Önümüzdeki aylarda tekrar görüşmeler yapılacak ama Savda'ya ilişkin olumlu bir gelişme olmuyor. İlk cezasını Temmuz'un 25'inde dolduracak. 13 aylık bir cezası kalıyor. Temyiz kararı Askeri Yargıtay'da. Yargıtay kararını bekliyoruz" dedi.

Süreç nasıl işledi?

Savda, 7 Aralık 2006'da yapılan duruşmada tutuklanarak Çorlu Askeri Cezaevi'ne konulmuştu.

Mahkeme 15 Mart'taki duruşmada, Savda'ya "emre itaatsizlikte ısrar ve firar" gerekçesiyle toplam 15 ay hapis cezası vermiş, karar Askeri Yargıtay'a gitmişti.

Savda hakkında "emre itaatsizlikte ısrar" suçlamasıyla yargılandığı ikinci davada 12 Nisan'da altı ay hapis cezası çıkmıştı.


bia



Bu haber 564 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,466 µs