En Sıcak Konular

Uzayda sabotaj

11 Ocak 2012 12:11 tsi
Uzayda sabotaj Rusya, Mars gezegeni Phobos'a gönderilmek üzere yola çıkan uzay aracı dahil, son dönemde yaşanan başarısızlıkların arkasında dış kaynaklı sabotaj ihtimali olabileceği iddiasında bulundu.

Rusya Federal Uzay Ajansı (Roscosmos) Başkanı Vladimir Popovkin, İzvestia gazetesine yaptığı açıklamada, herhangi bir ülke ismi vermeden başarısızlıkların arakasında yabancı güçlerin sabotajının olabileceğini iddia etti.

Rusya'nın izleme sistemlerinin yetersiz kaldığı dünyanın diğer yüzeyine ulaştığında uzay araçlarının arızalandığını hatırlatan Popovkin, "Burada hiç kimseyi suçlamak istemiyorum. Ancak uzay araçlarını etkileyebilmek için güçlü sistemler var. Bunların kullanılmış olmasını ihtimal dışı bırakmamak gerekiyor" dedi.

Rusya'nın 9 Kasım'da uzaya gönderdiği 170 milyon dolar değerindeki Phobos-Ground uzay aracı fırlatılmasından kısa süre sonra arıza yaparak uzayda asılı kalmıştı. Phobos-Gorund'un 15 Ocak'ta yeryüzüne düşmesi bekleniyor.

Phobos-Ground'ın başarısızlığı ile ilgili uzmanların henüz bir açıklama yapamadığını kaydeden Popovkin, finansman yetersizliği nedeni ile bir kısım riskli teknoloji çözümleri kullandıklarını da kabul etti. Popovkin Rusya'nın önümüzdeki dönemde uzay çalışmaları ile ilgili yeni projeleri olduğunu da hatırlattı.

AP'ye açıklamada bulunan NASA emeklisi James Oberg, Popovkin'in açıklamalarını Rusya'nın başarısız olmaları durumunda her zaman yabancıları suçlama geleneğinin bir parçası olduğu eleştirisi getirdi.

Emekli Rus general Nikolay Rodionov da daha önce yaptığı eleştiride Alaska'da bulunan Amerikan radarlarının güçlü manyetik sistemlerinin Mars uzay aracını etkilemiş olabileceği iddiasında bulunmuştu.

(CİHAN)

Bu haber 1,132 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,294 µs