En Sıcak Konular

Suriye'ye silah taşırken yakalandı

11 Ocak 2012 11:39 tsi
Rusya'nın St. Petersburg Limanı'ndan yüklediği 60 ton ağırlığındaki mühimmatı Suriye'ye götüren CHARIOT isimli Rus bandıralı gemiye, üç hafta Akdeniz'de dolaştıktan sonra, yakıt ikmali için yanaştığı Kıbrıs Rum kesiminin Limasol Limanı'nda el konuldu

Rum Politis gazetesine göre, yaklaşık bir ay önce St. Petersburg Limanı'ndan Suriye'ye gitmek üzere demir alan CHARIOT isimli Rus gemisi, AB'nin Suriye'ye uyguladığı ambargo nedeniyle üç haftadır Akdeniz'de dolaşarak Suriye'nin Lazkiye Limanı'na girmek için uygun zamanı kolladı, ancak yakıtı tükendiği için ikmal yapmak üzere dün akşam Limasol Limanı açıklarına yanaşarak ikmal talebinde bulundu.

İkmalin yapılmasının ardından uluslararası kurallar gereği geminin yükünü arayan Rum makamları, geminin yaklaşık 60 ton patlayıcı taşıdığının saptanması üzerine devletler arası kırmızı alarm verdi ve AB ile temasa geçti.

Habere göre, geminin manifesto belgelerinde, çeşitli kalibrelerdeki 60 ton mermiden oluşan patlayıcı/mühimmatın alıcısı olarak Suriye Savunma Bakanlığı görünüyor.

Dün akşamüzeri itibarıyla diplomatik yönetimini Rum Dışişleri Bakanlığının üstlendiği ve ilgili bakanlıkların alarma geçtiği konuda Brüksel (AB), Rum yönetimine, geminin demir almasının yasaklanması ve yüküne el konulması yönünde kesin talimat verdi.

Gazete, İran'dan Suriye'ye patlayıcı taşıdığı için 2009'da Rum yönetimince el konulan “Monchegorsk” isimli Rus gemisinin, Rum Milli Muhafız Ordusu'nun (RMMO) “Mari”deki (Tatlısu) Evangelos Florakis Deniz Üssü'nde korunan 98 konteynır dolusu patlayıcıdan oluşan yükünün 11 Temmuz 2011 günü patlaması olayını hatırlatarak, bunun tekrarlanmaması için özellikle Hristofyas hükümetine büyük iş düştüğünü yazdı.

“YENİ KABUS”

“Sularımızda yeni kabus” başlığını atan Politis, şu detayları verdi:

“Ancak bu yeni vukuatta durum daha da karmaşıklaşıyor, çünkü bu sefer karşımızdaki, Güvenlik Konseyi kararı nedeniyle silah ambargosu uygulanan İran değil, geleneksel dostumuz ve BM Güvenlik Konseyi daimi üyesi olan Rusya'dır. Gerek Rusya'nın gerek Çin'in birkaç ay önce Beşar Esad rejimine silah satışının yasaklanması yönünde karar çıkartılmasına itiraz ettiğini de biliyoruz.

AB Bakanlar Konseyi'nin geçen yılın Mayıs ayında aldığı karar, üye ülkesi olarak 'Kıbrıs'ı bağlıyor. Bilindiği gibi o zaman AB tarafından Suriye'ye dayatılan yaptırımlar arasında, bu ülkeye silah satışlarının dondurulması da var. Uygulanacak yaptırımların tartışıldığı zaman (Güney) 'Kıbrıs'; Yunanistan, İtalya ve İspanya ile birlikte, Esad rejimine yaptırım uygulanmasına karşı çıkmış, bu da uzlaşı kararının, Suriye'nin kendi vatandaşlarına şiddet kullanarak bastırma konusunda sorumlu görülen 13 kişiye vize yasağı ve hesapların dondurulması ile sınırlı kalmasını gündeme getirmişti. 23 Mayıs'taki son kararda yaptırımlar listesine Beşar Esad da eklenmişti.”

Alithia gazetesi de “Tarih Tekerrür Ediyor” başlığıyla manşetten verdiği haberde, “Mari”deki trajediden 6 ay sonra dün akşam, Rum yönetimi lideri Dimitris Hristofyas'ın Monchegorsk'la tıpatıp aynı bir meseleyle daha karşı karşıya kaldığına dikkati çekti.

Gazete, yakıt ikmali talebinde bulunan, yine Rus bandıralı geminin, yine Suriye'ye götürülmek üzere taşıdığı konteynırda, yine büyük miktarda patlayıcı saptandığını aktardı.

"KIRMIZI ALARM"

Rum makamlarının kırmızı alarma geçtiğini belirten gazete, önce Rum gümrüğünün ardından da Dışişleri Bakanlığının dün akşam geç saatlere kadar toplantı üzerine toplantı yaptığını belirtti.

Gazete, adını saklı tuttuğu bir Rum hükümet kaynağının, Rus bandıralı gemi ve Suriye'ye patlayıcı taşıması meselesinin uluslararası kurallara tabi olup olmadığı açısından inceleneceğini, çünkü AB'nin Suriye'ye silah ambargosu bulunduğunu söylediğini aktardı.

Gazete, geminin yükünün bugün Rum gümrük görevlileri tarafından incelenerek rapor hazırlanacağını ve Rum yönetiminin daha ileri faaliyetlerinin, çıkacak sonuca göre kararlaştırılacağını yazdı. Gazete diplomatik kaynakların, meseleyle ABD'nin Güney Kıbrıs'taki Büyükelçiliği'nin de ilgilendiğini, üst kademeli bir Amerikalı yetkilinin Rum Dışişleri Bakanlığı ile temasa geçtiğini haberine ekledi.

AA



Bu haber 564 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,596 µs